המו"מ הקדחתני בדוחא לעסקה להשבת החטופים נמשך גם אמש (שבת), וגורמים בישראל אומרים כי השעות הן קריטיות וכי מרכז הכובד הוא במגעים של ארה"ב וישראל, ובאופן עקיף עם חמאס. כדי לנסות ולהגיע לעסקה לפני הרחבת הלחימה יש מעורבות אמריקנית, דומיננטית, ויש בישראל מי שמגדיר את הסימנים חיוביים.

בשונה משלשום, יש ההערכה אופטימית וסימנים חיוביים לפריצת דרך, אולם עדיין צריך להיות זהירים, ובטח שאחרי ההתאכזבות של החודשים והשבועות האחרונים. אמש קיים רה"מ בנימין נתניהו שיחת תכנון עם המשלחת הישראלית לדוחא, ובסיומה הוחלט להשאיר את המשלחת בדוחא, מה שמלמד על אותם הסימנים החיוביים.

לפי דיווח בודד מהלילה, שאמינותו מוטלת בספק, מקור פלסטיני אמר לסקיי ניוז בערבית כי חמאס הביע הסכמה לשחרור מחצית מהחטופים החיים וכמה גופות בתמורה להפסקת אש זמנית של חודשיים. הוא דורש ערבויות אמריקניות לפתיחת מו"מ לסיום המלחמה במהלך הפסקת האש הזמנית, הכנסת סיוע לעזה ללא מכשולים או תנאים ישראלים, יציאה בטוחה עבור חלק ממנהיגיו ובני משפחותיהם, בליווי התחייבות אמריקנית שלא יירדפו בידי ישראל. עם זאת, חמאס מטיל ספק ביכולתה של ארה"ב לאלץ את נתניהו לעמוד בתנאי ההסכם.

למעשה, יש קשר ישיר בין מה שנראה כעת בעזה ובין מה שנעשה ביממה האחרונה. כבר לפני יומיים דיווחנו שהמבצע יצא לדרך, ומי שנמצא על גבול הרצועה ביומיים האחרונים מרגיש שזה שונה לחלוטין ממה שהיה עד עכשיו, וזה גם משפיע על חמאס ומביא את ארגון הטרור לאותה הנקודה שבה הם מוכנים לדבר, מה שהם לא היו מוכנים לעשות קודם לכן.

דוברו של נתניהו העביר בשם גורם ישראלי: "ראש הממשלה נתניהו עמד בקשר רציף במשך כל היום עם צוות המו״מ בדוחא, עם השר דרמר ועם השליח האמריקני וויטקוף, כדי להניא את החמאס מסרבנותו, ולקדם עסקה לשחרור חטופינו. פעילות זו נמשכת גם בשעות אלה. על מנת למצות את המאמצים לשחרור חטופינו, ראש הממשלה הנחה את צוות המו״מ להישאר בשלב זה בדוחא".

טקס העברת החטופים ברפיח (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
חטופים ברכב ברפיח, ארכיון|צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

בישראל חוזרים על כך שהלחץ על רצועת עזה מתגבר, אולם עדיין אין כניסה למבצע גדול שכולל את הפשיטה הכלכלית הנרחבת. הכוחות למעשה כבר ברצועה, והעצימות תלך ותגבר, כך שמתקיים מו"מ תחת אש עד הסוף. כדי לנסות לייצר משהו אחר, יש שיח על הפסקת האש שתימשך חודשיים במקום 40 ימים.

במסגרת המו"מ האינטנסיבי, יהיה שיח בזמן הפסקת האש גם על סיום המלחמה, וארצות הברית תיתן ערבות ברורה ליישום ההסכם. מהצד השני, ישראל עומדת גם כעת על דרישתה שישוחררו תחילה עשרה חטופים חיים ומחצית מהחטופים החללים, לא פחות מכך. התמורה - הפסקת אש של חודש עד חודשיים בלי סיום מלחמה, נסיגה של ישראל, הכנסת סיוע ושחרור מחבלים.

השאלה המרכזית שתכריע את המשא ומתן, לפי גורם שמעורה בפרטים, זו הדרישה שישראל תביע נכונות לסיום המלחמה. חמאס דורש ערבויות ממשיות שאם יסכים לעסקה חלקית, תהיה נכונות אמיתית מצד ישראל לדון בתרחיש סיום הלחימה, אולם לא בטוח שנתניהו וישראל יסכימו לכך.

גורם ביטחוני על המשא ומתן
גורם ביטחוני על המשא ומתן
גורם ביטחוני על המשא ומתן
גורם ביטחוני על המשא ומתן

לדברי הגורם, השאלה האמיתית היא לאמריקנים ולמידת הלחץ שיפעילו על הצדדים, כולל ישראל, ואם יצליחו לגרום לרה"מ לדון בסיום הלחימה ולשכנע את חמאס לסמוך על ערבות בין-לאומית. הגורם הוסיף שעוד מוקדם לדעת לאן הולך המו"מ, ואם וויטקוף יגיע לאזור בקרוב זה יכול להיות אינדיקציה שיש התקדמות.

בנוסף, גורם ביטחוני אמר אמש כי "יש אופטימיות" וכי מקווים להפוך אותה לעסקה שתביא לשחרור חטופים. מנגד, חמאס הוכיח שהוא ארגון טרור נבזי, ולכן צריך לשים לב לזה שהתקיפות בעזה נמשכות, והתמרון יחל בקרוב אם המגעים ייכשלו.

בצה"ל נערכים לאפשרות של פיצוץ השיחות 

מבחינת צה"ל, היממות האחרונות מותחות, וצה"ל מבצע את פעולות ההכנה לתמרון הגדול, שכוללות תקיפות יותר נרחבות של חיל האוויר, והתקדמות על הקרקע לעמדות זינוק אם באמת המו"מ יקרוס ותתקבל ההחלטה
לצאת לתמרון הרחב.

הרמטכ
הרמטכ"ל וראש השב"כ באישור תוכניות למבצע "מרכבות גדעון"|צילום: דובר צה"ל

הפעולה מתכתבת עם מה שקורה בדוחא, ולמרות האופטימיות הזהירה, צריך להסתכל על היומיים הקרובים. במערכת הביטחון ובמערכת המדינית אומרים שחמאס צריך להבין את מידת הרצינות של הכוונות של מדינת ישראל. למעשה, אם לא תהיה עסקה, לא בטוח שיישארו לישראל הרבה ברירות, כך שצפויה כניסה לפעולה גדולה. אם לא תהיה עסקה, צה"ל יעבור לשלב השני של המערכה, "מרכבות גדעון", שכוללת פעולה נרחבת ברצועה. 

עמדת חמאס: מה גרם לארגון הטרור להתגמש?

מה שאפשר את הכניסה של ארגון הטרור לחדר המו"מ, לפי מקור בכיר בחמאס, זו אותה עסקה חלקית בת כחודשיים, שבמהלכה יחתרו לסיום המלחמה. מה שחדש הפעם בניגוד לפעמים הקודמות, זו התשובה שבחודש של בכיר בחמאס שהשתנתה, ובה הערבויות האמריקניות ובין-לאומיות שהפכו להיות רציניות יותר.

אחרי שטראמפ עזב את האזור, ואחרי הפעילות האינטנסיבית של צה"ל בצפון הרצועה ובמרכזה, כולל כמות גדולה של נפגעים (ובהם אזרחים בצד הפלסטיני), החל רגע האמת. ברור לחמאס שהדרך היחידה שיכולה לעצור את צה"ל נמצאת בעצם בדוחא, ולכן המגעים אינטנסיביים ויוצאי דופן לאורך כל השעות האחרונות בין משלחת חמאס ובין המתווך הקטארי.

אמיר קטאר ודונלד טראמפ (צילום: AP)
הנשיא טראמפ ואמיר קטאר|צילום: AP

מקורות שמעורבים במו"מ אמרו שקטאר מפעילה לחץ "חסר-תקדים". לדבריהם, מעולם לא הופעל לחץ כזה
על חמאס, וזה במטרה שחמאס יקבל את העסקה החלקית, אחרת יפעלו ברצועה הטנקים הישראליים. בנוסף, לפי דיווח מצרי, שיא המאמץ יגיע הלילה במפגש בין ח'ליל אל-ח'יה שעומד בראש המשלחת של חמאס, ובין ראש ממשלת קטאר.

השאלה הגדולה היא אם האיום הישראלי יהיה ממשי, קונקרטי, ואם זה ישנה את התפיסה של חמאס שבמשך יותר משנה אמר דבר אחד, שהוא לא מעוניין בעסקאות חלקיות, ורוצה בעסקה אחת גדולה שתסיים את המלחמה. אם חמאס ילך על עסקה חלקית, ככל הנראה זה יהיה רק אם יקבל ערבויות בין-לאומיות ובעיקר אמריקניות לכך שישראל אכן מתכוונת לעצור את המלחמה, או לכל הפחות לנהל מו"מ בעל משמעות אמיתית.