גורמים בישראל מזהים פעלתנות משמעותית מצד ארצות הברית והמדינות המתווכות בניסיון לייצר הסכמות לקראת ביקור הנשיא טראמפ בסעודיה - כך דיווחנו הערב (חמישי) במהדורה המרכזית. בעוד הנשיא האמריקני מקדם את המהלך האסטרטגי הרחב במזרח התיכון, המכונה "העסקה הגדולה", ישראל מקווה כי הדינמיקה החיובית תאפשר גם "נקודת איסוף" קרובה יותר - הפסקת אש משמעותית שתוביל לשחרור החטופים מעזה.

בשבועות האחרונים ניכרת התגברות משמעותית של הפעילות האמריקנית באזור, כחלק מההכנות לביקור הנשיא בשבוע הבא. התפתחות משמעותית נרשמה גם בחזרתה של קטאר לזירת התיווך, לאחר שבחודשים האחרונים פעלה לסיכול ההצעה המצרית להפסקת אש. בדוחא החלו לאחרונה לנסות להתניע מחדש מתווים שונים, צעדים המעוררים בירושלים אופטימיות מסוימת, גם אם זהירה ומסויגת, באשר לאפשרות גיבושה של עסקה כלשהי בטווח הנראה לעין.

מפגינים בעד עסקת חטופים (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
חלון הזדמנויות להגיע להסכמות עם הגעתו של טראמפ לאזור|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

הערכה: בתוך שבועיים יתחדש הסיוע ללמעלה ממיליון עזתים

במקביל למאמצים בסוגיית החטופים, הנשיא טראמפ הכריז אתמול בהצהרה פומבית על תכנית מקיפה להחזרת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. התכנית כוללת הקמת קרן סיוע בין-לאומית ופריסת ארבעה מוקדי חלוקה בתוך הרצועה. למרות שהתכנית הוצגה תחת מעטה אמריקני ברור, מתברר כי מדובר למעשה ביוזמה ישראלית שפותחה אצל מתאם פעולות הממשלה בשטחים ובשיתוף הדרגים הבכירים בצה"ל.

עזתים ברצועה (צילום: Reuters)
התכנית של טראמפ כוללת הקמת קרן סיוע בין-לאומית ופריסת 4 מוקדי חלוקה בתוך הרצועה|צילום: Reuters

התכנית ניצבת בפני אתגר בשל התנגדות נחרצת מצד ארגוני הסיוע הבין-לאומיים והאו"ם. אלה מסרבים לקחת חלק בתוכנית המתוכננת בטענה כי מדובר בכיבוש דה-פקטו של עזה באמצעות חברה אמריקנית. על אף התנגדות זו, בישראל מעריכים כי החתימה הפורמלית עם החברה האמריקנית שתופקד על הפעלת המערך המורכב צפויה להתבצע כבר בימים הקרובים, ואולי אף מחר.

ההערכה היא כי במידה והחתימה אכן תתבצע בלוח הזמנים המתוכנן, תוך כשבועיים יתחדש הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה בהיקף משמעותי שיאפשר מענה לכ-1.2 מיליון פלסטינים הזקוקים לסיוע דחוף.