דרמה מדינית: משרד החוץ של בריטניה הודיע היום (שלישי) שזימן את שגרירת ישראל בלונדון, ציפי חוטובלי, לשיחת נזיפה על רקע הרחבת הלחימה בעזה. הממשלה הבריטית הודיעה על הקפאת השיחות לקידום הסכם סחר בין המדינות. משרד החוץ הגיב על הצעדים החריפים של בריטניה: "אם בשל אובססיה אנטי-ישראלית ושיקולים פוליטיים פנימיים מוכנה ממשלת בריטניה לפגוע בכלכלה הבריטית, זאת החלטה שלה".
במקביל, הולנד אספה מספיק תמיכה ממדינות על מנת להתחיל בחינה מחודשת של הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי. המשמעות: שרת החוץ של האיחוד האירופי תודיע על תחילת בחינה מחדש של ההסכם.
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר פתח את נאומו בפרלמנט בהתייחסו למצב בעזה ותקף את ישראל: "אנו מזועזעים מההסלמה הישראלית. המלחמה נמשכת ר מדי זמן – אסור לתת לתושבי עזה לרעוב. האמירה של ישראל על הכנסת 'כמות בסיסית של מזון' אינה מספקת".

מוקדם יותר היום הודיעה ממשלת בריטניה שהטילה סנקציות על דניאלה וייס, תנועת נחלה, חוות נריה ומתנחלים וגופים נוספים המזוהים עם ההתנחלויות בגין אלימות נגד פלסטינים בגדה המערבית. במקביל, שר החוץ של צרפת, ז'אן נואל בארו, קרא להעלות לדיון מחודש את הסכם האסוציאציה - ההסכם המרכזי שמעגן את כל יחסי ישראל והאיחוד האירופי.

גם קאיה קאלאס, שרת החוץ של האיחוד האירופי, הצטרפה לגל הביקורות על הצעדים הישראליים, ואמרה שהאיחוד ידון בכינוס שרי החוץ בהצעת שר החוץ של הולנד קספר ולדקמפ לבחון מחדש את הסכם האסוציאציה עם ישראל. "החלטת ממשלת ישראל לאפשר כניסה של מעט סיוע הומניטרי לרצועה היא טיפה בים".
צעדים קונקרטיים נגד ישראל
אתמול פרסמו צרפת, בריטניה וקנדה הצהרה משותפת חריגה, ובה הזהירו כי ינקטו צעדים קונקרטיים נגד ישראל אם לא תופסק הלחימה ברצועת עזה ולא יוסרו ההגבלות על הכנסת סיוע הומניטרי לתוכה. בפתח ההודעה נכתב: "אנחנו לא נעמוד מנגד כאשר ממשלת נתניהו מקדמת את הצעדים המחפירים הללו". בהודעה החריפה שפרסמו שלוש המעצמות הן גם התייחסו לבנייה הישראלית ביהודה ושומרון: "אנו מתנגדות לכל ניסיון להרחיב את ההתנחלויות בגדה. לא נהסס לנקוט צעדים נוספים, כולל סנקציות ממוקדות".

משרד החוץ התייחס בתגובתו גם לאיום של בריטניה צרפת וקנדה לנקוט צעדים נוספים בעקבות הבנייה הישראלית ביהודה ושומרון. "הסנקציות נגד המתיישבים ביהודה ושומרון תמוהות ומצערות במיוחד כשהן ננקטות כשישראל אבלה על קורבן נוסף של הטרור הפלסטיני – צאלה גז ז"ל, שנרצחה בדרכה לחדר הלידה, והרופאים עדיין נאבקים על חיי תינוקה בבית החולים. המנדט הבריטי הסתיים לפני 77 שנים בדיוק. לחצים חיצוניים לא יסיטו את ישראל מדרכה במאבק על קיומה".
בעקבות הביקורת בימין על הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועה, ערך שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הצהרה לתקשורת, שבה אמר "אנחנו משמידים את כל מה שנשאר מהרצועה". דבריו, הגבירו את הלחץ המדיני על ישראל והיום כבר נאם שר החוץ הבריטי דיוויד למי בפני הפרלמנט והתייחס לדברים שאמר יו"ר הציונות הדתית: "אתמול השר סמוטריץ' דיבר אפילו על כך שצה"ל יטהר את עזה", חברי הפרלמנט שישבו באולם צעקו "בושה".

לאמי המשיך לתקוף את ישראל במילים חריפות: "צריך לקרוא לזה כמו שזה – קיצוני, מסוכן, דוחה מפלצתי. אני מגנה את זה באופן הקשה ביותר. ישראל ספגה התקפה נפשעת ב-7 באוקטובר ואנחנו תמיד נעמוד לימינה ועל זכותה להגן על עצמה. אנחנו קוראים לשחרור החטופים. אבל זו לא הדרך לשחרר אותם, זה לא מוצדק מבחינה מוסרית, זה חסר פרופורציות וזה לא יעיל. עד כה כולם כמעט שוחררו דרך משא ומתן".