ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא היום (ראשון) בצוהריים לוושינגטון יחד עם יועציו ופמליית העיתונאים שהתלוותה אליו, אחרי כמה ימים של ביקור מדיני בהונגריה. זה יהיה ביקורו השני של נתניהו מאז שחזר הנשיא דונלד טראמפ אל הבית הלבן.

עוד בנושא - סיקור N12

בהודעת לשכת רה"מ שאישרה את הביקור, נכתב במפורש שמדובר ב"הזמנה של טראמפ". בלשכת רה"מ היו מעדיפים שהביקור יתקיים מיד לאחר חג הפסח, אבל דווקא הבית הלבן רצה שהפגישה תתקיים השבוע. הבהילות הזו מטרידה במעט את לשכת נתניהו ומעלה את השאלה "מה רוצה הנשיא"? האם בכל זאת, מעבר לסוגיות הברורות שיידונו בין הצדדים, יש כאן "הנחתה" שבישראל לא צופים?

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הבהילות של הפגישה מטרידה במעט את לשכת נתניהו ומעלה את השאלה "מה רוצה הנשיא"? ארכיון|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

מספר נושאים יהיו על הפרק בפגישה שתתקיים מחר, ככל הנראה בזמן שידור המהדורות המרכזיות. בין הנושאים שכן ידועים, השניים צפויים לדון בנושא המכסים, אחרי שישראל נכנסה לרשימת 60 המדינות שטראמפ כלל בתוכנית הכלכלית החדשה שלו. בירושלים ניסו למנוע את הטלת המכסים כאשר שר האוצר סמוטריץ' הכריז על הורדה לאפס של המכסים על ייבוא סחורות מארה"ב, אבל זה לא שינה כהוא זה לאמריקנים, שהטילו מכסים בגובה של 17% על ישראל. במישור מאזן הסחר בין המדינות, ישראל מייצאת לארה"ב הרבה יותר מאשר היא מייבאת, ובמשוואה הפשוטה שייצר הנשיא, ישראל צריכה "להתיישר".

סוגיית המכסים לוקחת במעט את תשומת הלב מסוגיות קרדינליות הרבה יותר, ובראשן המאמצים להשבת החטופים. עד כה, ציר ויטקוף-דרמר שאמון על המגעים – לא הצליח להביא לעסקה נוספת, אחרי זו שהבשילה תחת ראשי צוות המשא ומתן הקודם. בלשכת ראש הממשלה הדגישו שוב ושוב שהמו"מ כעת הפך לכזה העוסק בסוגיות מדיניות ולכן הקשר הישיר מול הבית הלבן חשוב מאין כמותו, אבל בפועל, לא נרשמה התקדמות ממשית במגעים.

הפגנת משפחות חטופים (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
על רקע התקיעות במגעים: תקווה במשפחות חטופים שפגישת נתניהו-טראמפ תייצר מומנטום חיובי|צילום: גילי יערי, פלאש 90

ייתכן שזו גם תקוות משפחות החטופים, שפגישת נתניהו-טראמפ תייצר מומנטום חיובי, אולי אפילו אמירה ברורה יותר של הנשיא לרה"מ שדורשת להתקדם בעסקה, ולו בעסקה קטנה שתביא לשחרורם של החייל החטוף בעל האזרחות האמריקנית עידן אלכסנדר ומספר חטופים חיים נוספים, כפי שחמאס כבר הסכים לה, בתמורה לפתיחת דיון רציני על שלב ב' של העסקה.

עוד על השולחן במסגרת הפגישה האישית בין השניים וכן בפגישות המורחבות: האיום האיראני. הנשיא טראמפ הציב אולטימטום לאיראן שאמור לפוג בתוך כחודש וחצי, אבל מנגד מאותת בכל דרך אפשרית שפניו לנתיב דיפלומטי, גם אם בקשיחות. ארה"ב מתקפת את הדרישה למו"מ עם תוצאות באיום צבאי אמין, ובישראל שבעים נחת מכך.

המנהיג העליון של איראן עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
איום הגרעין האיראני במוקד הפגישה. ח'אמנאי, ארכיון|צילום: AP

לקראת עימות עם טורקיה בסוריה?

בישראל מוטרדים גם מהחזית הטורקית שמתחילה להתפתח בסוריה. גורמים מדיניים לא מזהים נקודת מפנה מכיוון הממשל האמריקני, שנותן גיבוי מוחלט לישראל להיערך לשהייה שם לתקופת זמן בלתי מוגבלת. יחד עם זאת, המטרה הטורקית היא להתבסס בסוריה ולצמצם את היכולת הישראלית לפעול במרחב האווירי. ישראל מקווה שקריאת התגר הטורקית לא תיגרר לעימות חזיתי, והאמריקנים ישחקו במקרה הזה תפקיד משמעותי, אולי אפילו בחלוקת סוריה ל"אזורי השפעה" והסדרי ביטחון במדינה.

נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן (צילום: רויטרס)
עוד יעלה בפגישה: היחסים בין ישראל לטורקיה - ומניעת עימות בסוריה|צילום: רויטרס

בהודעה המלאה שפרסמה אמש לשכת ראש הממשלה, נכתב: "ראש הממשלה בנימין נתניהו ימריא לוושינגטון לאור הזמנה שקיבל להיפגש עם נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ. השניים ידונו בנושא המכסים, המאמצים להשבת חטופינו, יחסי ישראל-טורקיה, האיום האיראני, והמאבק בבית הדין הפלילי הבין-לאומי".

"ראש הממשלה מעריך את הקשר האישי והחם עם הנשיא טראמפ, ומודה לו על הזמנתו להיות המנהיג הראשון שייפגש עמו לאחר הטלת המכסים הגלובלית, כפי שהיה גם המנהיג הראשון להיפגש עמו לאחר כניסתו לבית הלבן", עוד נכתב בהודעה. בעקבות הביקור, בוטלה מחר עדות נתניהו במשפטו, העדות ביום רביעי תתקיים כרגיל.

הביקור הלא צפוי "נולד" בעקבות שיחה משולשת שהתקיימה בין נתניהו, ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן והנשיא האמריקני דונלד טראמפ. במהלך אותה השיחה, העלה נתניהו את סוגיית המכסים שארה"ב מתכננת להטיל, וטראמפ הציע לו להגיע לוושינגטון לדיון פנים אל פנים בנושא.