שגריר ארצות הברית בישראל מתייחס אתמול (חמישי) לראשונה להצהרתו של הנשיא טראמפ שלפיה ישראל הסכימה להפסקת אש בת 60 יום. בריאיון מיוחד שהעניק למהדורה המרכזית הוא אומר כי ההתקדמות תלויה כעת בארגון הטרור, מתייחס לאיראן, ליחסים עם סוריה ולהרחבת הסכמי אברהם. צפו.

לדברי השגריר, ממשל טראמפ מעוניין בהבאת סיום למלחמה - אך האחריות כעת מונחת על כתפיו של חמאס. "הנשיא רוצה שזה ייגמר, ראש הממשלה רוצה שזה ייגמר, והעם הישראלי והאמריקני רוצים בכך", אמר. "אבל אף אחד לא רוצה בזה יותר ממשפחות החטופים, שעברו סבל שלא ניתן לתאר. חמאס הוא זה שמונע את סיום הלחימה - והוא זה שצריך לשחרר את אחיזתו".

ביחס לשאלה האם מדובר רק בהפסקת אש זמנית או בסיום מוחלט של הלחימה, הדגיש השגריר כי הממשל רואה בחמאס גורם שאין לו מקום בעזה: "לחמאס אין עתיד. הם לא יוכלו להישאר או לשלוט. לומר אחרת - זה כמו לטעון שהנאצים יכלו להישאר בגרמניה אחרי מלחמת העולם השנייה. הנשיא טראמפ היה עקבי מאוד בנושא הזה, והפעולות שהוא נקט באיראן מבהירות את כוונותיו".

באשר לפרטי העסקה, השגריר לא התחייב לשחרור של כל 50 החטופים, אך הבהיר: "אני לא יודע כיצד ההסכמים ייראו עד שאשתתף בפגישות בוושינגטון. עם זאת, כל התקדמות עדיפה על קיפאון. עצם העובדה שראש הממשלה נפגש עם הנשיא שלוש פעמים מאז ינואר מצביעה על עומק הקשר - זו לא רק ברית, זו שותפות של ממש".
האם ישראל יכולה לתקוף שוב באיראן?
במישור האיראני, השגריר חיזק את הקו התקיף של הממשל: "הנשיא הצהיר - לאיראן לעולם לא יהיה נשק גרעיני. הוא אמר את זה, עמד בזה, וגיבה את דבריו במעשים. ההפצצות בפורדו ובנתנז היו ברורות. לפי הדוחות שראינו, תוכנית הגרעין שלהם הושמדה. אם הם לא הפנימו את המסר, שיביטו סביבם".

כשנשאל אם לישראל יש יד חופשית לפעול באיראן, השיב: "אני לא חוזה את העתיד, אבל אילו הייתי במקומם של האיראנים - הייתי שוקל בכובד ראש כל חידוש של פרויקט גרעיני. עדיף שיאזינו לדבריו של הנשיא ויבינו את משמעות מעשיו".
"טראמפ מזדהה עם נתניהו"
גם הסוגיה הפנימית בישראל עלתה בריאיון, עם התייחסות לפוסטים החריגים של טראמפ שיצא נגד משפטו של נתניהו. השגריר הסביר כי מדובר באמירה אישית ולא בהתערבות: "הנשיא טראמפ עצמו חווה רדיפה משפטית אינטנסיבית בארה"ב. הוא מזדהה עם נתניהו כי הוא מזהה תבנית דומה - מתקפה משפטית שמקשה על הובלת מדינה. הוא לא מנסה להתערב או להכתיב, אלא מביע הזדהות עם חבר למאבק".

"קרובים למפנה היסטורי במזרח התיכון"
בריאיון התייחס השגריר גם לאפשרות לשינויים אזוריים רחבים בהרבה מההסכם עם חמאס: "אנחנו לא רק עוסקים בהסדרה בעזה - מדובר כאן בשינוי סדר אזורי. הרחבת הסכמי אברהם מתקרבת, ויכללו מדינות שלפני חודשים ספורים היה נדמה שלא ניתן לגייס אותן. המנהיגות של הנשיא טראמפ תוכיח שיש בידו לחולל שינוי".

לשאלה האם מדובר גם בהסכם נורמליזציה בין ישראל לסוריה, השיב: "אני לא יודע מה לוחות הזמנים, אבל אנחנו קרובים למה שיכול להפוך למפנה היסטורי במזרח התיכון. מה שעד לא מזמן נראה בלתי אפשרי - קורה מול עינינו".
ולסיום, נשאל השגריר האם הוא יכול לחשוף שמות של מדינות הנמצאות במגעים עם ישראל: "אני רק שגריר, לא נביא תנ"כי", אמר בחיוך. "אבל אני ממליץ לכולם להישאר מחוברים - זה יהיה שווה צפייה".