למרות האיסור של בית הדין לעבודה לנקוט צעדים ארגוניים, כ-25 אלף מורים וגננות לא הגיעו אתמול (ראשון) ללמד ב-170 בתי ספר ברחבי הארץ. הערב הושגה הסכמה בין הסתדרות המורים למשרד האוצר, אך מחר צפוי מספר המורים השובתים לגדול, וארגוני המחאה מעריכים כי כ-50 אלף מורים וגננות לא יגיעו לעבודה ביותר מ-200 מוסדות חינוך. רבים מהם כבר הוציאו אישורי מחלה - ויישארו בבית.
היכן לא יגיעו המורים? רשימת מוסדות החינוך המלאה
הסתדרות המורים הכריזה כאמור כי הושג הסכם עם משרד האוצר וקבעה כי מדובר בהישג. לפי ההסכם, 3.3% האחוזים שהורדו משכר המורים כחלק מהוצאות המלחמה יופחתו ממקורות אחרים במנגנון שהוצג כ"נוח יותר". הכוונה היא שהקיצוץ בנטו ירד ל-0.95%, אבל הפער יגיע מסעיפים אחרים שיקוצצו למשך שנה, כמו הקפאת קידום בדרגות, קידום ותק וגמול בית ספרי. ב-2026 הקיצוץ בנטו יעמוד על 1.2%. עוד על הפרק: הוספת שני ימי חופש בל"ג בעומר - השנה ובשנה הבאה.
המשמעות: עובדות ועובדי ההוראה לא יופלו לרעה אל מול שאר עובדי המדינה. הקיצוץ בשכר ינוע מדי חודש בממוצע בין 86 ש"ח לעובד הוראה מתחיל לבין 270 ש"ח לעובד הוראה ותיק (לפני המשא ומתן הסכומים היו בין 330 ש"ח בממוצע לעובד הוראה מתחיל לעומת 860 ש"ח עובד הוראה ותיק).
לפי שעה קיים פער משמעותי בין נציגות המורים, בראשות יפה בן דויד, שהשיגה את ההסכם עם משרד האוצר - לתחושות המורים בשטח. עובדי ההוראה זעמו: "זה הסכם ביזיון", אמרה אחת מהן. "אנחנו לא מסכימות לזה". עוד מהמורים בשטח עולה כי נכון לשעה זו משרד האוצר לא נכון לשום פשרה שכוללת ביטול מוחלט של ההורדה בשכר. כל זאת כאשר אין הבדל בין מורים לעובדי חברות ציבוריות אחרות כמו חברת החשמל או חברת הנמלים.
בפעם הראשונה, ייתכן שנראה מצב שבו המורים לוקחים את המושכות בידיהם - ולא נכונים לפשרות וויתורים מצד ההנהגה. בהודעה שהועברה לעובדי הוראה ברחבי הארץ נכתב כי מורים שלא יתייצבו מחר לעבודה למרות חתימת ההסכם וסיום השביתה - יוזמנו לשימוע במחוז על ידי מנהלת המחוז.

למרות ההודעה הזו, מאות מנהלים מוציאים בשעות האחרונות הודעות לקהילות ההורים על סגירת מוסדות החינוך מחר. "בהמשך להודעתי מהבוקר, אני מעדכנת כי גם מחר לא יתקיימו לימודים בבית הספר", כתבה אחת המנהלות להורים. "לצערי, לא יהיה מחר צוות חינוכי שיקבל את הילדים והילדות. אנא אל תשלחו את הילדים מחר לבית הספר".
מנהל בית ספר אחר הודיע: "בעקבות המאבק הארצי של עובדי ההוראה, אני מעדכן כי למרבה הצער מחר, יום ב׳, לא יתקיימו לימודים בבית הספר עקב היעדרות הצוות החינוכי. המורים חשים כי הפגיעה בשכרם והאמירות המעליבות כלפיהם אינן עולות בקנה אחד עם ההערכה הראויה לעבודתם". בשתי ההודעות מדגישים המנהלים כי הצהרונים ימשיכו לפעול כרגיל, ומבקשים את הבנת ההורים נוכח המצב.
השופטת אסרה "צעדים ארגוניים"
בית הדין האזורי לעבודה תל אביב-יפו דן הבוקר בבקשת הממשלה להוציא צו מניעה נגד שביתת המורים. הדיון החל בשעה 7:00, שעה לפני תחילת השביתה, ובסופו קבעה השופטת אסנת רובוביץ-ברכש כי השביתה תימשך עד 10:00 בלבד, וכי לאחר מכן ייאסרו צעדים ארגוניים.

"אנחנו לא נגד ההפחתות, אנחנו דורשים חלופה לשווי פיצוי כמו לשאר המגזרים. לעובדי ההוראה יש זכות שביתה", טען נציג הסתדרות המורים בדיון. לעומתו, נציג המדינה הגיב: "השביתה לא לגיטימית, מתקיים שיח והנושא תלוי ועומד בהליך משפטי. הסתדרות המורים נתנה התראה לשביתה ברגע האחרון".
האיום של האוצר על המורים השובתים
הממונה על השכר באוצר, אפי מלכין, שיגר מכתב למשרד החינוך ולרשויות המקומיות ובו איום ברור: "עובד הוראה אשר ייעדר מעבודתו בימים אלו עקב דיווח מחלה בזמן השביתה - לא יהיה זכאי לשכר בגין התקופה שבה נעדר מעבודתו".

למרות האיום, אלפי מורים בחרו שלא להגיע לעבודה, והפעילות במאות מוסדות חינוך שובשה. בחלק מבתי הספר הודיעו המורים מראש להורים כי המוסד החינוכי של ילדיהם כלל לא ייפתח היום, וכך צפוי להיות גם מחר.
הזיג-זג של קיש
שר החינוך יואב קיש הצהיר בתחילה כי הוא "תומך במורים ובמאבקם באופן מלא", וטען כי "למורים מגיע פיצוי על הורדת השכר, בדיוק כפי ששאר עובדי המגזר הציבורי קיבלו פיצוי". קיש גם האשים את משרד האוצר בהתנהלות "שערורייתית" במשא ומתן מול ארגון המורים.
לעומתו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב בחריפות: "הפחתת השכר חלה באופן שוויוני על כלל המגזר הציבורי ולא רק על מורים וגננות, כחלק מהתוכנית הכלכלית למימון המלחמה". הוא האשים את יו"ר הסתדרות המורים יפה בן דויד ב"הסתת המורים והגננות בהפצת בדיות", וביקר גם את השר קיש: "מה אכפת לו להיות פופוליסט ולקבל מחיאות כפיים מהמורים, ולזרוק על שר האוצר את האחריות? זה הרי לא עולה לו כסף".
בעקבות התעקשות של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר החינוך נסוג מתמיכתו הנחרצת במורים. בהודעת משרד החינוך שפורסמה מאוחר יותר נכתב כי המשרד "עומד מאחורי עמדת המורים, ומאמין בצורך הדחוף בפתרון צודק", אך הוסיף כי "שביתה ערב מהלך רגיש - דווקא כשהמדינה כולה מתכנסת לשיח פותר - עלולה לפגוע במאמץ ולהחמיץ את ההזדמנות להסכמה".
למרות זאת, במערכת החינוך נערכים להמשך גל ה"מחלות" גם מחר וביום שלישי, כאשר עשרות אלפי מורים וגננות צפויים להיעדר מעבודתם במחאה על הקיצוץ בשכרם, המתואר על ידם כ"משמעותי ופוגעני".