הממשלה החליטה כי במהלך הסגר המגזר הפרטי ימשיך לפעול במתכונת מצומצמת - אבל במקביל הורתה לסגור את מערכת החינוך. המצב הזה העמיד הורים רבים במצב בלתי אפשרי שיקשה עליהם לעבוד בזמן שילדיהם בבית: "יש זעם מוחלט על התנהלות שנמשכת כך חצי שנה". בנוסף, רופאים שהם גם הורים נקלעו לתסבוכת כיוון שאין מסגרות עבור הילדים שלהם והם נדרשים לעבוד בבית החולים. יו"ר ועדת החינוך קרא לגמזו להגיע לדיון ולהציג את הנתונים שהובילו להחלטה לסגור את מערכת החינוך: "אנחנו מתקשים להבין את ההחלטות לגבי בתי הספר בגילאים הנמוכים והגנים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אחז אגם, יו"ר ועד הורי הגנים בתל אביב הוא אב לארבעה ילדים, שניים מהם בגיל גן. כעת הם צפויים להישאר בבית. בשיחה שקיים עם N12 הוא סיפר: "אשתי עובדת סוציאלית בבית חולים רעות, ולי יש משרד עורכי דין. צריך לבנות לוח משמרות כי מישהו חייב להיות עם הילדים". אדם ביקר את ההחלטה על הסגר: "זה חלם. אומרים שלא מכניסים את המגזר הפרטי לסגר, אבל ברגע שסוגרים את מסגרות החינוך זה בעצם סגר עבורנו ההורים רק ללא פיצוי. יש חוסר התחשבות בהורים צעירים וחוסר הבנה מה האוכלוסייה הזו צריכה".
"פשוט לא חושבים עלינו בממשלה", הוסיף יו"ר ועד הורי הגנים בתל אביב. "גם מתעללים בילדים, עד שהסתיימה תקופת ההסתגלות לגן מחזירים אותם שוב הביתה. אחר כך הם יהיו צריכים להתרגל שוב. בסופו של דבר פשוט משחקים בנו ההורים ויש מעסיקים שלא יכולים לספוג את כל ההיעדרויות האלו".
אורית קוסקס, אם לשלושה ילדים שישהו בבית בשבועות הקרובים, חוששת שתאבד את עבודתה: "אני נמצאת כרגע בבידוד במקרה זה יצא בבית. אבל הבידוד לא אמיתי, שלחו לי הודעה שאני חייבת להיכנס לבידוד בטעות". היא הוסיפה: "דיברתי עכשיו עם הבוס, אני לא יודעת מה לעשות, אם לצאת לחל"ת, אין לי פתרון. הבוס מבין אותי מצד אחד, אבל צריך חשבת שכר במשרד מצד שני. עבודה מהבית היא גם לא ממש אופציה, אין לי עשרה מחשבים ולכל ילד יש מערכת שלמה בזום כולל בגן עכשיו".
"אחרי שהילדים היו בבית גם באוגוסט אנחנו בבעיה קשה", הסבירה. "שילמנו קייטנות ובייביסיטר מעבר למה שיכולנו כי היינו חייבים לצאת לעבודה. הסגר עולה לי בבריאות וכנראה גם בעבודה שלי. יש כעס - אנחנו מדינה שמורגלת במצבי חירום והציפייה הייתה שתהיה תוכנית מגירה לדבר הזה, בטח חצי שנה אחרי פרוץ המשבר. המציאות היא שהממשלה והשרים לא הכינו אותנו לזה ואין לנו פתרון".
רעות יצחק, יו"ר ועד הורים בנס ציונה ואם לשני תלמידים בכיתות א' ו-ז' אמרה על ההחלטה: "זו קטסטרופה מוחלטת. כשסוגרים את בית הספר ואחר הצהריים כלום לא באמת סגור - הילדים נפגשים ונדבקים. דווקא במערכת החינוך נפגשים תחת הנחיות ברורות ומסגרת מפוקחת". היא הוסיפה: "אני עצמאית, לא יודעת אם אוכל לעבוד בסגר. גם אם יאשרו לעסק לעבוד לא בהכרח אוכל לצאת מהבית. ילדים בכיתות א' וכמובן בגן לא יכולים ללמוד מרחוק לבד, צריך לתווך להם וזו עבודה במשרה מלאה. מה גם שאין שום למידה באמת משמעותית מרחוק בגיל הזה, זה סתם סימון וי".
"יש זעם מוחלט על התנהלות שנמשכת חצי שנה", המשיכה יצחק בביקורת כלפי הממשלה. "עדיין מקבלים החלטות מהרגע להרגע, עדיין בלילה בלי שום הכנה והיערכות מוקדמת. לא ברור מה קרה בתוך יום שהביא אותם להחליט שסוגרים את מערכת החינוך. לא הכינו את הילדים, המורות והגננות לא יודעות איך לעשות הכנה ומעבר לסגר. אנחנו ההורים כבר בקצה ותהיה מחאה ואילו השבתה של הלימודים מרחוק, אני לגמרי תומכת בזה".
עידן, הורה לשניים מרמת גן, זעם על הסגר הממושך - והאיום להאריך את סגירת מערכת החינוך: "אני מבין את הצורך לצמצם את כמות התלמידים וגם להגן על אוכלוסיית המורים, אבל בהחלטה אין שום הפרדה בין גילים. פורסם כמה וכמה פעמים כי בגיל הגן הילדים מדבקים ומסוכנים פחות וגם מפתחים פחות תסמינים - למה לסגור גם אותם ולזמן כל כך ממושך?".
"בפעם הקודמת היינו יותר מחודשיים וחצי בבית בלי שום מענה או עזרה", הוסיף. "מדובר במאות אלפי ילדים שצריכים השגחה, שלא ניתן ללמד אותם ב'זום'. היום היה לנו מפגש בוקר של חצי שעה עם הגננת, אבל רוב הילדים כבר איבדו ריכוז. זה לא פתרון וזה גם פוגע באפשרות לעבוד מהבית, שגם ככה כמעט בלתי אפשרית עם ילדים קטנים בבית".
"מה נגיד להם, ששוב הם צריכים לטפס על הקירות מבלי לפגוש אף אחד?", תהה. "התחושה היא ששוב פועלים בלי נתונים, במקום לפצל לקפסולות או מודלים חלקיים. המון הורים יצטרכו להישאר בבית, הרבה מאוד ילדים ייפגעו מכך שלא יקבלו העשרה ולא ייפגשו עם חברים - ואנחנו מרגישים שאין שום נימוק".
עוד תקף האב את התנהלות הממשלה ואת אופן קבלת ההחלטות: "למה שאנחנו נישאר תקועים בבית במשך שבועות בזמן שהם לא עושים את מה שצריך - להשקיע בבתי החולים, להקים מערך יעיל שיקטע את ההדבקות, לאסוף נתונים אמיתיים על ההידבקות ובעיקר להוות דוגמה אישית".
"אנחנו מנסים להישמר בכל מחיר, ובכל יום מתפרסם תיעוד של שר או ראש עיר אחר בחתונה, באומן, בהכנסת ספר תורה ובמפגשים אחרים בלי מסכות ובלי מרחק", אמר. "אנחנו משלמים את המחיר על סגר, שהוא אמצעי מאוד אגרסיבי - וגם אחריו התחלואה יכולה שוב לזנק. גם הם מודים שהסגר לא יעזור באמת והשאירו בו הרבה 'חורים', אבל את מערכת החינוך משביתים לשבועות ארוכים גם בגיל הגן, אז מה עשינו בזה?".
הסגר ועמו סגירת מערכת החינוך יצרו תסבוכת גם עבור הרופאים שחלק מהם הורים צעירים והם מצאו את עצמם ללא מסגרות לילדים, כשהם צריכים למלא את עבודתם במשמרות במחלקות בתי החולים העמוסות. לאחר ההקדמה הפתאומית של הפסקת מסגרות החינוך, חלק מן הרופאים נאלצו היום להישאר בבית וחוששים מפני מה שיקרה בשבועות הקרובים.
יונתן גופר, מתמחה ברפואת ילדים במרכז הארץ סיפר בשיחה עם N12: "יש לי שתי בנות - הגדולה בת 4 והקטנה בת שנה. סיימתי עכשיו תורנות לילה ואני חוזר הביתה לאחר לילה ללא שינה, אשתי יוצאת לעבודה ואני חוזר הביתה לבנות שנמצאות ללא מסגרות. אני לא יכול להיעזר בסבתא, כי אנחנו לא רוצים לסכן אותה. באופן פתאומי הוחלט להקדים את הפסקת המסגרות להיום כך שלא היה זמן לבתי החולים להיערך לפתרון עבור העובדים. התחושה היא שמחליטים על סגר תחת הכותרת 'בתי החולים קורסים' - אבל סוגרים את המסגרות לגיל הרך וזה גורם לכל הרופאים שהם הורים - לקרוס עוד יותר".
רעות כהן-לסרי, מתמחה ברפואת ילדים בבית החולים 'אסף הרופא' סיפרה: "בעלי גם הוא רופא שמתמחה באף-אוזן-גרון בשערי צדק ויש לנו ילדה בת שנתיים וחצי. זה קשה מאוד כי אנחנו נמצאים בשלבים אינטנסיביים של הלימודים והיום נשארתי בבית כדי לשמור על הקטנה. אמא שלי עוזרת הרבה אבל גם היא נעדרת מהעבודה במקום שאני אעדר ויש גבול כמה זה יכול לקרות. אם לא נמצא מי שישמור עליה - אני לא אוכל להגיע לעבודה בבית החולים".
הרופאים חוששים שהצעד של הטלת הסגר שנועד בין היתר כדי להקל על העומסים איתם הם מתמודדים - יגרום דווקא לתוצאה ההפוכה. "אני מקווה שהסגר יעזור, אבל כרגע נראה שבהחלט יכול להיות שהוא רק יעמיס יותר על הרופאים", אמרה כהן-לסרי. "סוגרים לנו את מערכת החינוך אבל בבתי החולים 'עסקים כרגיל'. בסגר הקודם בוטלו כל הפעולות האלקטיביות - זה לא מצב אפשרי שהעבודה שלנו נמשכת כרגיל כשאין מי שישמור על הילדים שלנו. אנחנו מקריבים הרבה מעצמנו ובריאותנו אבל הקו האדום שלנו עובר בלהזניח את הילדים שלנו. לקום וללכת כשהילד נשאר בבית זה פשוט לא אופציה. אני מעריכה שכעת המערכת תתחיל לסבול גם מהיעדרות שלנו".
ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים לרפואה "מרשם" אמרה: "אני נאלצתי לקחת חצי יום חופש ולהגיע לעבודה בצהריים, רק לתורנות, כי הקטנות שלי לא יכולות להישאר לבד בבית. עוד מאות מתמחים נמצאים במצב הזה, יש מי שיגידו שהציפייה שלנו מוגזמת - תנו לנו לעבוד, תנו לנו לטפל בחולים, תנו לנו לאייש את המחלקות ואת המיון כי זה צו השעה, אבל המערכת מצידה מחויבת לעשות את המינימום הנדרש - לדאוג למסגרות הולמות לילדים שלנו".
במקביל, יו"ר ועדת החינוך ח"כ רם שפע אמר בדיון על תקנות הגבלת פעילות של מוסדות החינוך: "אני קורא לפרופסור גמזו להגיע לוועדת החינוך כבר ביום שני הקרוב ולהוכיח את הדעה הרווחת - אנחנו מתקשים להבין את ההחלטות לגבי בתי הספר בגילאים הנמוכים והגנים. אפעל בכדי לפתוח את הגנים כבר בשבוע הבא".