אם אתם הורים לילדים בכיתות א'-ד', או מורים ומנהלים בשכבות האלה, סביר להניח שאין לכם מושג איך ייראו הלימודים ביום ראשון הקרוב. הממשלה צפויה לאשר הקלות, אם נתוני התחלואה לא יעלו שוב, ובמשרד החינוך עומלים על מתווה. לעומת זאת ברשויות המקומיות - כל אחת מהן בנפרד - עובדים על מתווה אחר ובהסתדרות המורים מציעים מתווה משל עצמם. מבולבלים? ננסה להסביר
הרשויות שלא מוותרות על כיתות א'-ב' והציגו מתווים עצמאיים
החלטת הקבינט ומתווה משרד החינוך
קבינט הקורונה שהתכנס בתחילת השבוע אישר, אחרי ויכוחים רבים, את המתווה הבא:
כיתות א' ו-ב' ילמדו 3 ימים בשבוע בקפסולות בבית הספר ו-3 ימים מרחוק.
כיתות ג' ו-ד' ילמדו 5 ימים בשבוע בקפסולות בבית הספר.
את המתווה הסופי מנסחים בשעות אלה במשרד החינוך, וכשיסיימו לעשות זאת, יפרסמו אותו ככל הנראה היום או מחר.
מתווה הרשויות המקומיות
בעקבות ביקורת של הורים ושל ראשי רשויות מקומיות על המתווה של משרד החינוך, הודיעו עשרות רשויות על הרחבת הלימודים לכיתות הנמוכות: ברוב הרשויות הללו גם תלמידי כיתות א' ו-ב' ילמדו 5 ימים בבית הספר בקפסולות. את המימון לכך ייקחו מעודף תקציבי, מסעיפי תקציב אחרים או על חשבון קיצור שעות לימוד בימי שישי.
מתווה הסתדרות המורים
הגוף המייצג את המורים בבתי הספר היסודיים, הסתדרות המורים ויושבת הראש יפה בן דוד, הביעו חוסר שביעות רצון ממתווה משרד החינוך - שלטענתם פוגע בלמידה דווקא בכיתות הנמוכות. בהסתדרות גם לא אוהבים את העובדה שכל רשות מקומית מחליטה לעצמה, מה שעלול ליצור פערים חברתיים.
לפיכך הציעה אמש הסתדרות המורים למשרד החינוך מתווה חדש לכל הארץ: כיתות א'-ג' לומדים 5 ימים בבית הספר וכיתות ד' 3 ימים בבית הספר ו-3 ימים מרחוק. במשרד החינוך, בשלב זה, לא אימצו את ההצעה. עם זאת, בהסתדרות המורים אומרים כי יפעלו על פי כל מתווה שיוחלט על ידי משרדי החינוך והבריאות.
אז מה השורה התחתונה?
נכון לעכשיו מסתמן כי משרד החינוך יפרסם את המתווה שאושר בקבינט (א' ו-ב', 3 ימים בבית הספר, ג' ו-ד', 5 ימים בבית הספר) ויאפשר גמישות לכל רשות מקומית להרחיב אותו לפי יכולתה. הסתדרות המורים תיאלץ ליישר קו ולהורות למורים ולמנהלים לפעול כפי שינחו אותם ראשי הרשויות.
אבל צריך לזכור: היום רק יום רביעי. עד יום ראשון ב-8 בבוקר, כשיישמע שוב הצלצול בבתי הספר, יש מספיק זמן לשינויים, ויכוחים ולחצים. כל אלו עשויים להימשך בשיחות הזום של הקבינט, בממשלה, במשרדי החינוך והבריאות וברשויות המקומיות. כדאי להמשיך להתעדכן לפני שאורזים את הילקוטים של הילדים.