המתווה לפתיחה דיפרנציאלית של החינוך ייצא לדרך מחר בבוקר, והיום (רביעי) הורים רבים מוחים על כך שלמעשה ניתן מענה רק לחלק מצומצם מאוד של האוכלוסייה, בעוד לחלקים אחרים פשוט אין אופק מתי יחזרו. לצד השאלות שנותרו ללא מענה, עדיין יש נקודת אור אחת במתווה שאושר אתמול - כל קבוצת תלמידים של עד 10 עם מורה יכולה להיפגש במרחב הפתוח בכל יישוב שהוא, בתנאי שהמנהל ייזום צעד שכזה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות המתווה המפורט למדי, סוגיה אחת במתווה החינוך עדיין לא פתורה. לפי שעה, לא ברור אם ילד שגר באזור שבו לא לומדים, אבל בית הספר שלו נפתח – יוכל ללכת לבית הספר. למשל בצידו אחד של רחוב אבן גבירול בת"א יתחילו ללמוד מחר, ואילו בצידו השני התלמידים יישאר בבית, כך לפי החלוקה לרובעים. מה יעשה הילד בצד הכתום שלא יכול ללמוד אבל לומד במוסד שהלימודים בו כן התחילו?

מתווה החינוך - פעימה ראשונה
מתווה החינוך, פעימה ראשונה

הורים נגד המתווה: "הילדים מאבדים את זה"

המתווה לחזרת החינוך חילק את החזרה ללימודים לשלושה מועדים שונים, ובהם יחזרו הכיתות השונות ללימודים רק אם יעדי התחלואה יתממשו. הביקורת העיקרית שנשמעת עליו היא שהוא לא מציג חזרה ללימודים של ערים כתומות ואדומות, וכל עוד היישוב צבוע באחד מהצבעים הללו - אין אופק מתי יחזרו ללמוד בו. 

מתווה החינוך - פעימה שנייה
מתווה החינוך - פעימה שנייה

על פי רשימת הערים הירוקות והצהובות הנוכחית, כ-70% מהאוכלוסייה לא נמנית על אלה שגרים ביישובים שיחזרו ללמוד מחר. "אני מציעה לכל מקבלי ההחלטות שקובעים לנו כל מיני דברים, לרדת לקרקע", אמרה לירז אלול שריג, מנהלת יחידת נוער בעיריית חיפה ואימא לילדים בני 6 ו-10. "יש כאן נפש של ילדים, קטנים כגדולים, שפשוט איבדו את זה".

"בכל יום אפשר להפוך מירוק, לצהוב ואז לאדום", הוסיפה. "יש גבול כמה אפשר לטמטם ילדים ומערכות - זה לא משחק בחול. זו נפש האדם.  בסוף היום אני צריכה להסתכל לילדי בעיניים - ולתת להם תקווה".

מתווה החינוך - פעימה שלישית
מתווה החינוך - פעימה שלישית

אודליה שיינדורף, אימא לילדים בגיל תיכון וחטיבת ביניים, מחתה גם היא על התנהלות הממשלה. "אני איבדתי אמון במקבלי ההחלטות שלא מסוגלים לראות את הנזק המצטבר ואת העדפת פוליטיקה זולה על הילדים הפרטיים שלי", אמרה. "אתמול כששמעה את הבשורה, הילדה זעקה זעקת ייאוש ובפרצוף של הלם הסתלקה לחדר ושאלה: שוב שכחו אותנו? מה יהיה איתנו?". 

קורונה בבית ספר, חינוך, לימודים (צילום: פלאש/90 )
תלמידי י"א י"ב יחזרו רק בפעימה הראשונה|צילום: פלאש/90
חזרה ללימודים, ארכיון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
תלמידי יסודי חוזרים ללמוד. ארכיון|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

"כאשר לא נראה אופק למשבר, משרד החינוך נשאר מאחור ומזניח את כלל ילדי ישראל במחיר של נזיד עדשים", הוסיף בביקורת אחז אגם, יו"ר ועד גני הילדים בהנהגת ההורים הארצית. "דור העתיד לא יסלח לנו לעולם על מה שקורה עכשיו".

ל', אימא לשלושה ילדים בגילי 4 עד 8 הוסיפה: "יש לי ילדה בגן שלצערה נולדה בעיר מאוד כתומה. עד מתי היא תישאר בבית לנצח? מה האופק שלה? מצוין שפותחים את מערכת החינוך, המודל הדיפרנציאלי חכם - אבל הוא השאיר אותנו בחוץ וזו מציאות שקשה להתמודד איתה. לשכנים מהעיר הסמוכה הבוקר הזה הרבה יותר שמח".

"אני לא יודע מה גרוע יותר, הבאסה או האפאתיות של הילדים שהתרגלו לסיטואציה", הוסיף אייל טל, אב לילדים בגילי בית ספר שונים. "החדרים הפכו לכיתות, הבתים לבית ספר וההורים למחנכים".

סערת חיסוני עובדי ההוראה

סוגיה נוספת שעל הפרק רגע לפני חזרת הלימודים, היא חיסוני המורים. לפי נתונים שפורסמו השבוע רק 54% מצוותי ההוראה חוסנו עד כה. מה שחשוב לציין בהקשר זה שהנתון הזה מתייחס לא רק למורים, אלא גם לעובדי חינוך בפנימיות ומוסדות שמנוהלים בידי משרד העבודה והרווחה.

לימודים בזמן קורונה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
לימודים בזמן קורונה, ארכיון|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

200 ראשי רשויות הגישו השבוע מכתב שבו הם מבקשים להתנות את חזרת הלימודים בכך שכל מורה יתחסן, או לחילופין יציג תעודת מחלים, או יראה תוצאה שלילית של בדיקת קורונה. כמה מורים מנגד הגיבו להצעה וטענו: אם ככה, יש לדרוש את אותו הנוהל גם לילדי ההורים כדי להבטיח את בריאות המורים.