המחסור במורים - איך זה נראה בשטח: עד השנה הייתה דרושה תעודת הוראה כדי ללמד ילדים, בין אם מדובר בגננת או מורה. אבל היום, מנהלים כבר לא מקבלים קורות חיים, ומוכנים לקבל את כל מי שרוצה לבוא – גם אם יש לו או לה מינימום השכלה.
שלשום (שני) בלילה פרסמנו פוסט בשלוש קבוצות שונות בפייסבוק, וכתבנו שאנחנו מחפשים משרה בתחום ההוראה. התגובות החלו לזרום במהרה, החל ממנהלים ומנהלות מכל אזור המרכז, ועד בתי ספר ממלכתיים, דמוקרטיים, אנתרופוסופיים - העיקר שניכנס לבית הספר.
בשיחה עם מנהלת בית ספר במחוז תל אביב שרצתה להזמין את התחקירנית שלנו לריאיון עבודה למשרת מורה למתמטיקה, הבהירה גאיה שעוד אין לה לכאורה תואר בהוראה, והמנהלת השיבה שזו לא בעיה מבחינתה. מנהלת אחרת ממחוז מרכז אף הציעה לה משרות של מחנכת כיתות – החל מכיתה א', ב' ו-ג' ועד מורה לאומנות. "יש אנשים שנולדו עם היכולת לנהל כיתה ולעבוד עם ילדים, ויש כאלה שיכולים ללמוד 100 שנה ולא יהיה להם את זה. אני אהיה כנה – אין לנו מורים", אמרה המנהלת בשיחה. מנהלת נוספת מהשפלה אמרה בשיחת זום: "הם צריכים לשמוח שאת סטודנטית להוראה ואת לא מישהי שלא נגעה בחינוך".
בניגוד לשנים קודמות, השנה המנהלים לא מקבלים קורות חיים. הם לא מצליחים לגייס מורים, וכשאין ברירה - מתפשרים. לא באשמתם כמובן, אבל ברור שזה יבוא על חשבונם של הילדים. א', מנהלת מאזור השרון, מספרת על נטישת המורים בבית ספרה וקשיי הגיוס: "יש לי שתי מורות שעוזבות לבית ספר תיכון כי תנאי העבודה קצת יותר טובים. מורה שמבקשת לעזוב כי היא רווקה והיא לא מצליחה לפרנס את עצמה, שתי מורות שפורשות ואני מחפשת מורות בנרות. על כל מודעה שמתפרסמת 50 מנהלים עטים על המודעה. אנחנו המנהלים נאלצים להתפשר".
גל, מנכ"לית של חברת הייטק קטנה אליה הגיעו כמה מורים, מספרת שרובם הגיעו אליה אחרי שכבר קיבלו תואר ראשון: "זה אנשים שהייתה להם קריירה, יש להם מסלול, והם פשוט לא יכולים יותר". בשנה הבאה צפוי מחסור של 13 אלף מורים וגננות. מורה תלמד במקביל שתיים ושלוש כיתות. אם לא יימצא פיתרון מהיר ומשמעותי למצב, השנה לא תתחיל בספטמבר.