אחד בספטמבר מתקרב והמועצה האזורית אשכול סוערת לקראת פתיחת שנת הלימודים בעוד שלושה חודשים. על פי ההחלטה הנוכחית, התלמידים צפויים לשוב וללמוד בקריית החינוך שנמצאת בקיבוץ מגן - לאחר שלמדו מאז שבעה באוקטובר בבתי ספר זמניים. הורים רבים חוששים לשלוח לשם את ילדיהם בתחילת שנת הלימודים, כיוון שקריית החינוך נמצאת במרחק של כ-5 קילומטרים מעזה - והם דורשים פתרון אחר עד שתסתיים המלחמה.
טלי מדינה, חברת קיבוץ אורים שבעלה נפצע ב-7 באוקטובר, היא אם לארבעה ששניים מילדיה לומדים במערכת החינוך. טלי סיפרה ל-N12 כי היא מבוהלת מהאפשרות שהילדים שלה יחזרו ללימודים בעוטף: "יש לי כל מיני תרחישים בראש, החל במחבל שמשגר טיל נ"ט ופוגע באוטובוס בחניה, או בילדים בחצר בית הספר - כשמדובר בירי תלול מסלול לילדים לא יספיקו 15 שניות להיכנס למרחב המוגן - וכלה בתרחיש נוסף שבו מחבלים פורצים שוב את הגדר ורוצחים את הילדים שלנו".
טלי מדגישה כי הילדים חשופים לאיום קבוע ומתמשך בגלל מיקומה של קריית החינוך: "אין שום סיבה שבעולם להחזיר את הילדים לבית הספר בעוטף, זו הייתה טעות היסטורית לבנות אותו כל כך קרוב. הילדים שלנו עברו גיהינום השנה. המועצה מנותקת מחלק גדול מהתושבים. רמת התסכול שלי מהמדינה ומהמועצה - עצומה. חלקה בגלל הקו הדמיוני הזה של שבעה קילומטרים שמתעקשים להיצמד אליו".
נעמה שקד לוי מקיבוץ גבולות, אם לנערה שעולה לכיתה ז' ונער שעולה לכיתה י', שיתפה בחששותיה לקראת פתיחת שנת הלימודים: "אחרי הטבח שעבר עלינו במועצה - חודשים של פליטות, תלישות מהבית, החלפת מורות וכיתות, וחוסר יציבות נורא שמשפיע על הילדים שלי - זאת ממש דרישה בסיסית שהילדים יוכלו ללמוד במקום בטוח. מקום מוסדר ושקט שיאפשר להם פניות רגשית ללמידה באופן רצוף".
"הם עוד לא ממש למדו השנה", מוסיפה נעמה, "הפערים הלימודיים רק גדלים וזו זכות בסיסית לחינוך איכותי במקום בטוח ולא בשדה קרב - אני קוראת שוב לראש המועצה מר גדי ירקוני ולמשרד החינוך ולתקומה, תהיו איתנו ולא נגדנו! זה הבסיס לשיקום של קהילת אשכול".
פאולה פרפיניאל ומתן לוינסון, הורים לארבעה במועצה אזורית אשכול, הביעו את תסכולם: "זה מצב אבסורדי שילדינו הזקוקים למרחב למידה רגוע, להשלמת פערים לימודיים ורגשיים, ילמדו בתוך אימת המלחמה ותחת איום ביטחוני תמידי". פרפיניאל ולוינסון הדגישו כי הסוגיה נמשכת כבר שנים רבות ללא פתרון: "אלו ילדים שעברו כבר הרבה סבבים ביטחוניים - בכל פעם כזו אין לימודים כך שהפערים רק מעמיקים. ילדים צריכים ללמוד בנחת והנאה, לא לחשב איפה המרחב המוגן הכי קרוב בזמן ההפסקה. צוותי חינוך צריכים ללמד בשמחה, לא לתכנן איך ידאגו ל-30 תלמידים במקרה של איום".
מנגד, יש הורים שכן תומכים בחזרה לקריית החינוך בקיבוץ מגן. הם רואים חשיבות ומשמעות בחזרה למקום המוכר והמוגן כחלק מתהליך השיקום. חשוב להדגיש גם שקיבוץ מגן הוא מקום שאליו התושבים חזרו, לכן ניתן לחזור ללמוד שם מבחינת המדינה.
אחד התושבים שתומך בחזרה לבית הספר במגן כתב בקבוצה המקומית של המועצה: "אני בעד לחזור לקריית החינוך, ואנמק מדוע. ראשית, מועצה אזורית אשכול היא לא שטח במחלוקת, אנחנו לא התנחלות ואני לא רואה שום סיבה שאנחנו נוותר על חלקים משטח מדינת ישראל למרות שהאויב ישמח לזה".
לדבריו, "אני חושב שעלינו להבין את נקודת הזמן ההיסטורית שבה אנחנו נמצאים ולחבר אותה לתמונה הגדולה של העם היהודי. אותו עם שעבר את השואה, נלחם על חייו ועשה הכול על מנת שאנחנו נוכל לחיות בארץ שלנו. החזרה שלנו לבית הספר טומנת בחובה מרכיב ציוני שאני לא יכול להתעלם ממנו".
הוא הדגיש עוד כי "אני לא חושב שקריית החינוך היא מקום מסוכן, ממש לא. בית הספר הוא ממוגן מפני ירי תמ"ס והוא אינו נמצא בטווח הנ"ט איך שלא תהפכו את זה".
תגובת המועצה האזורית אשכול: "מדובר בנושא משמעותי וחשוב שבו דנים במועצה יום יום, ואנו קשובים למגוון הדעות העולות, לצד המלצת גורמי המקצוע. עם חזרת התושבים למועצה והערכות לקראת אחד בספטמבר, הכיוון התבסס על המלצות כלל הגורמים המוסמכים, לרבות גורמי ביטחון, אנשי חינוך ומטפלים, שיש חשיבות לחזור לשגרת הלימודים בקריית החינוך הממוקמת בקיבוץ מגן. זאת כדי לאפשר הליך שיקום מיטבי לתלמידים במקום המוכר והממוגן ביותר. מדובר ביישוב שחזרת התושבים אליו אושרה על ידי מערכת הביטחון וכבר היום מתקיימת בו מערכת חינוך של הגיל הרך.
"נדגיש, כי בעקבות מגוון הקולות והחששות שעלו מהציבור, הקימה המועצה אסיפת חינוך ציבורית, הכוללת נציג מכל אחד מיישובי המועצה שנבחר על ידי היישוב, אנשי חינוך ומומחים מתחום החוסן והטראומה, במטרה לגבש תוכנית חינוך מיטבית וישימה לשנת הלימודים הבאה. לאור דחיפות וחשיבות הנושא, האספה מתכנסת בתכיפות בשבועות האחרונים כדי לגבש את המלצתה מוקדם ככל האפשר. עם סיום פעילות האספה, התוכנית תובא לאישור מליאת המועצה".