כחודש וחצי לפני פתיחת שנת הלימודים, המדינה מתמודדת עם מחסור מורים חמור. בעוד למשרד החינוך אין את המספר המדויק של המורים שחסרים במערכת, בפתיחת השנה החולפת דובר על 5,000.

יו"ר הסתדרות המורים יפה בן דוד זעקה כי "כל מדינה צריכה להתעורר. זה רמזור אדום בוהק. יבוא יום, וזה לא רחוק, שיהיו תלמידים ולא יהיו מורים וגננות. אתם תראו גנים סגורים ובתי ספר סגורים".

המשבר במערכת החינוך - נטישת המורים
המשבר במערכת החינוך - נטישת המורים

אורי לס, מנהל עירוני ד', תל אביב סיפר כי הוא נאלץ לבטל מקצועות בשל מחסור במורים: "אנחנו מבטלים כרגע ערבית בשכבת ז'. במתמטיקה חסרות לנו שעות ואנחנו נגדיל שם קבוצות. במדעים חסרות שעות ואנחנו כנראה נבטל מעבדות. לא יהיו מעבדות במקצוע שבו הכי צריך אותם מעבדות. מודה שאני עוד לא יודע בדיוק איך יהיה פתרון. זה עסק ביש".

בהתכתבות שהיגעה לידינו מתוך קבוצת מנהלי בתי ספר מספרות מנהלות כי "מורה אצלי שלמדה חינוך גופני מלמדת אנגלית, כי אין מורה לאנגלית". מורה אחרת כתבה: "חיפשנו מחנכת ולא מצאנו. נאלצתי לסגור את הכיתה ולפזר תלמידים בין שלוש כיתות. בבית ספר אחר תיארו כי "מורה לחינוך גופני מלמד היסטוריה".

אורי לס המשיך ותיאר: "בבית ספר יסודי שבו פונקציית המחנך היא החשובה ביותר, מתוך עשרים מחנכים, חסרים חמישה. איך בכלל מתמודדים עם זה?".

המשבר במערכת החינוך - נטישת המורים
המשבר במערכת החינוך - נטישת המורים

הנטישה היא משמעותית. בשנת הלימודים תשפ"ב עזבו את מערכת החינוך 10,847 עובדי הוראה, לעומת 10,123 בשנת הלימודים תשפ"א - גידול של יותר מ-7%. מומיק נבו אמושויף, רכז שכבה ויזם חינוכי, תיאר כי "בכל שנה, 15-20% מצוות המורים מתחלף. והוא מתחלף כי הוא עייף, כי הוא שחוק. יש לו ארבעים ילדים בכיתה וההורים עומדים לו על הראש".

יפה בן דוד לא מכחישה כי הרבה מורים מלמדים בבתי הספר ללא תעודת הוראה: "יש מורים שנכנסים היום למערכת גם בלי תואר ראשון ובלי תעודת הוראה תוך כדי תנועה. למה? כי מישהו צריך להיות בכיתות". בן דוד הביעה את הייאוש שלה: "לפעמים אנחנו נמצאים במצבים קשים רואים את האופק. כעת אין אופק".

לפני שנתיים, 13,488 ישראלים קיבלו תואר במכללות האקדמיות לחינוך, לעומת 14,823 בשנה שקדמה לה. 1,340 מורים פחות.

המשבר במערכת החינוך - נטישת המורים
המשבר במערכת החינוך - נטישת המורים

שירלי רימון, מנכ"לית קרן הדור הבא, אמרה כי הפיתרון צריך להגיע ממקבלי ההחלטות: "עד שהם לא יראו בחינוך מנוע צמיחה לאומי, שבלעדיו אין ביטחון, אין כלכלה, אין מצוינות - אז נמשיך לדבר על המחסור במורים עוד שנה ועוד שנה".

לדברי רימון "בשנתיים האחרונות נכתבו תוכניות אסטרטגיות ישימות לחינוך, וכל מה שצריך זה לקחת, ליישם אותן, ולהבין שהדור הבא תלוי בנו והמשך קיומה של מדינת ישראל תלוי בדור הבא".

בשלוש שנים התחלפו שלושת אנשי המקצוע במשרד החינוך שהיו ממונים על תחום כוח האדם. הבעיה הזו גדולה למידותיו של המשרד וזו לא בעיה חדשה. היא לא נולדה בממשלה הזו, ודרושה כאן תוכנית אמיתית, לאומית. זה לא משימה רק לשר החינוך.

משרד החינוך הגיב "המחסור בעובדי הוראה מלווה את מערכת החינוך עשרות שנים, והוא מטופל כיום בכל שדרות המערכת. המשרד פועל לסגירת החוסרים עד פתיחת השנה".