ועדת פולקמן מסרה הבוקר (שלישי) את המלצותיה לשר התקשורת יועז הנדל. הועדה הוקמה בספטמבר 2020 במטרה לבחון ולהמליץ על תיקונים רוחביים וחקיקתיים בכל הנוגע לאסדרת שוק השידורים בישראל. בדוח שהוגש צוינו כמה המלצות מרכזיות: הראשונה, הקמת רגולטור אחוד, "רשות השידורים המסחריים", שתפקח על ספקי התוכן ללא קשר לטכנולוגיית השידור בה הם משתמשים. המלצה נוספת היא צמצום הרגולציה, ובמקביל החלת חובות גם על ספקי תוכן בינלאומיים. עוד נכתב כי יש להחיל הסדר אי-בלעדיות בשידורי הספורט וכי בסופו של דבר המטרה היא לבטל את ההגבלות על המודלים הכלכליים בשוק.
"רשות השידורים המסחריים"
הועדה המליצה על הקמת "רשות השידורים המסחריים" שתעבוד תחת שר התקשורת. הרשות תכלול מועצה ציבורית ולצידה גוף ביצועי-יישומי ובסיס התקציב שלה יהיה מתקציב המדינה. הרשות תוסמך לקבוע תקנות כחקיקת משנה ותפקידי הרגולטור שיעמוד בראשה יהיו מגוונים ויכללו, בין היתר, פיקוח על הפלטפורמות הרב-ערוציות (הוט, יס, פרטנר, סלקום וכו'), פיקוח על הערוצים המסחריים, קידום הפקות מקור ישראליות ושמירה על שוק מגוון ותחרותי. הרגולטור גם יקבע את הכללים לשידורי הספורט, יבטיח נגישות לאנשים עם מוגבלויות והגנה על ילדים ויהווה "מרכז לפניות הציבור וגוף מחקר וידע בתחום השידורים בישראל".
ההשקעה בתכנים ישראלים
הועדה החליטה להחיל על כל הספקים, הישראלים, הבין-לאומיים, וגם על הערוצים המסחריים, חובת השקעה בהפקות עלית ישראליות. אלא, שהערוצים המסחריים והספקים הישראלים כבר חויבו בהשקעה הזאת והמלצות הועדה דווקא מורידות את אחוזי ההשקעה. ספקי התכנים הישראליים הבינוניים (300-600 מיליון ש"ח הכנסות בשנה) יחויבו להשקיע 4% מהכנסותיהם, בהמשך החובה תעלה ל-6.5%. הספקים הגדולים יחויבו להשקיע בהיקף של 6.5%, כשהיום הם משקיעים 8% מכלל ההכנסות השנתיות. גם הערוצים המסחריים שחייבים היום להשקיע בהיקף של 15% יחויבו ב-13% בלבד.
ספקי התכנים הבינלאומיים (נטפליקס, אמזון, אפל טיוי ועוד) לא חויבו עד היום בהשקעה, ולמעשה לא הייתה עליהם שום רגולציה. כעת הם ידרשו למסור מידע בנוגע להכנסות מהפעילות בארץ, כולל היקף מנויים והיקף השקעה.
מטעם עובדי תעשיית הטלוויזיה והקולנוע נמסר בתגובה: "מסקנות ועדת פולקמן הן כניעה לטייקוני התקשורת על חשבון השחקנים והיוצרים. תקציב הפקות המקור בישראל מגיע אך ורק מחובתם של גופי השידור להשקיע אחוז קטן מהכנסותיהם העצומות לטובת הצופים. לציבור בישראל מגיע טלוויזיה איכותית!". עוד מטעמם: "ללא חובת השקעה - אפשר יהיה לסגור את הטלוויזיה בעברית. לא יהיו יותר פאודה, שטיסל, או שבבניקים".
בראש הועדה עמד חה"כ לשעבר רועי פולקמן, ותחתיו היו 4 נציגי משרד התקשורת, נציגת משרד האוצר ונציגת משרד המשפטים. בועדה השתתפו כמשקיפים מהצד גם נציגים מהמועצה לכבלים ולווין, הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ורשות התחרות. במעמד הגשת הדוח אמר פולקמן: "אני מאמין שיישום המלצות הוועדה יתרום לתחרותיות גדולה יותר ומוצר טוב יותר לציבור גם במונחי מחיר וגם במונחי איכות ומגוון". שר התקשורת הנדל הבהיר כי ההמלצות יומרו לחוקים בהקדם האפשרי: "אני לא מתכוון לבזבז זמן, לאחר שאקבל את הערות הציבור בכוונתי לפרסם את עמדתי וכתוצאה מכך נקדם חקיקה. אם השנה הקודמת הייתה בסימן הסיבים, השנה הקרובה תהיה גם שנת השידורים. פחות רגולציה אבל על כלל השחקנים".