"תזכיר חוק תאגידים לניהול משותף של זכויות יוצרים ומבצעים" מחולל סערה בעולם המוזיקה בשבועות האחרונים. יוצרים ומבצעים מתקוממים נגד התזכיר שהוציא משרד המשפטים, ומודיעים - אם החוק יעבור יפסיקו ליצור.

התזכיר מבקש לטפל בשני עניינים - הראשון, יצירת תאגיד ממשלתי חדש, שיחליף את החברות המנהלות את זכויות היוצרים כיום, ויהיה אמון בלעדית על אכיפת הזכויות וחלוקת התמלוגים. שנית, מבקש החוק לבטל את חובת תשלום התמלוגים על מקומות שמהווים תחליף לבית כמו מעונות סטודנטים, פנימיות ודיור מוגן ובמקומות ציבוריים בהם שוהים 6 אנשים או פחות כמו מספרות, חדרי המתנה קטנים ועוד, לטענתם מדובר בכסף רב.

תזכיר חוק הוא השלב המקדמי לפי פרסום הצעת חוק והוא מתפרסם במטרה לתת לציבור הרחב הזדמנות להגיב עליו. האפשרות להתייחס לתזכיר תקפה עד 9 בדצמבר ובינתיים הוא זכה ל-46 תגובות, 26 מהן שמוצגות לקהל הרחב הביעו התנגדות, וביניהן גם של אומנים מוכרים מאוד.

דורון מדלי על שנות הדיכאון שקדמו להצלחה (צילום: ערב טוב עם גיא פינס,  קשת 12  )
מתנגד נחרצות, דורון מדלי|צילום: ערב טוב עם גיא פינס, קשת 12

דורון מדלי, שאישר שהוא אכן הכותב, כתב: "אם החוק הזה עושה את דרכו לספר החוקים של ישראל- אני מפסיק לכתוב שירים!". מדלי אחראי על כמה מהלהיטים הגדולים של השנים האחרונות - "TOY", "שבט אחים ואחיות" ומאות נוספים, המשיך: "גם ככה להיות יוצר בישראל זה כל כך לא מתגמל וכל כך מעייף ומייאש. בכל ימות השנה אנחנו עסוקים רק בלהגן ולשמור ולגבות ולגרד כספים". לסיום דבריו הוסיף: "מוטב לממשלת ישראל לחשוב איך היא מתגמלת ושומרת על אנשים כמוני כנכס לאומי, ולא עושה כל מה שרק אפשר כדי להרחיק אותי מהמשך יצירת הפסקול של ישראל".

גם חנה גולדברג יוצרת השירים "נאחז באוויר", "אנטארקטיקה", "אש על הפנים", "חברים בכל מיני צבעים" ועוד רבים, מתנגדת: "כיוצרת שתרמה ותורמת לתרבות הישראלית, החוק הזה מבקש לפגוע בזכות היוצרים שלי ושל כל אחד מהיוצרים התורמים ליצירה הישראלית. אם תזכיר החוק יעבור, התוצאה תהיה פגיעה אנושה בזכותי הקניינית וביכולת שלי להתפרנס מהיצירה שלי. למעשה, החוק מנסה להלאים את הזכות הקניינית שלי ושל כל יוצר ישראלי, והתוצאה תהיה פגיעה אנושה בנו היוצרים ובתרבות הישראלית כולה" כתבה.

נטע ברזילי באירוויזיון (צילום: Carlos Rodrigues / Stringer, GettyImages)
כתב את השיר הזוכה באירוויזיון, נטע מבצעת את "TOY"|צילום: Carlos Rodrigues / Stringer, GettyImages

 ומתי כספי, הגיב בקצרה: "אני מתנגד לחלוטין לתזכיר הזה. מטרת התזכיר הזה לפגוע אנושות במי שתרם ומי שתורם ומי שיתרום לתרבות בישראל. התרבות במדינה מעולם לא היתה בראש מעייניהם של אנשי השררה. בלי תרבות אין עם". בעמוד הפייסבוק שלו כתב בהרחבה: המתנה הכי ״מרגשת״ שקיבלתי מממשלת ישראל, חוץ מהעובדה שהיא מנעה ממני להופיע בפני הקהל שלי מעל הבמה מאז מרץ 2020, מהווה עוד ביטוי שפל לאוסף היוקרתי של חוסר הבושה שהמדינה מתגאה להחזיק בו".

עדיין לא ברור האם תזכיר החוק יתורגם להצעת חוק ממשית, ואם כן, האם באמת תעבור ותמומש, אך חברות זכויות היוצרים כמו אקו"ם, אשכולות, עיל"ם, תל"י, הפדרציה לתקליטים והפי"ל, הודיעו שיתנגדו לו נחרצות וינסו לשנותו בכל מחיר.