הראפר האמריקני ואיש העסקים קניה ווסט, שקורא לעצמו עכשיו Ye, ראה השבוע לנגד עיניו את הקערה מתהפכת. זו אחר זו, החברות שחיבקו אותו – התנערו ממנו. אחרי שבועות ארוכים של אמירות קיצוניות וציוץ אחד שהתפרש כאיום על יהודים, הוא ספג עוד ועוד כותרות שליליות, אבל מאוד יכול להיות שווסט עצמו נהנה מכל רגע.

לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן

אחרי שהושתק זמנית ברשתות החברתיות הגדולות הודיעה חברת אדידס השבוע שהיא מפסיקה את השותפות עם קניה והכריזה: "אדידס לא סובלת אנטישמיות וכל סוג אחר של דברי שטנה". בסוף השבוע נזרק ווסט ממשרדי חברת סקצ'רס בלוס אנג'לס, שהודיעה שהיא לא רוצה שום קשר אליו. ביום חמישי האחרון, עם חזרתו לאינסטגרם, סיפר האומן על ההשלכות של המסרים הגזעניים והפוגעניים: "איבדתי 2 מיליארד דולר ביום אחד, ואני עדיין חי. הכסף הוא לא מי שאני, האנשים הם מי שאני".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Ye (@kanyewest)

ווסט נפגע מהשערוריות שחולל לא רק כאיש עסקים אלא גם כמוזיקאי: אפל מיוזיק החליטה להסיר את הפלייליסטים המובילים של ווסט, אך לא להעלים את שיריו. מנגד מנכ"ל ספוטיפיי, דניאל אק, הבהיר שאמירותיו של קניה ווסט הן נוראות – אבל המוזיקה שלו לא תוסר משירות הסטרימינג. זוהי ככל הנראה רק ההתחלה של מאבק בעקבות דבריו של ווסט, שפגעו באנשים רבים והעלו חשש שהמסרים רק ימשיכו להקצין.

הראפר בן ה-45, האיש שהפך לאימפריה, חי ובועט בתעשיית המוזיקה מאז 1996, כשהפיק אלבומים מצליחים לענקי היפ הופ. את קריירת הסולו המוזיקלית המפוארת שלו הוא פתח ב-2002: אלבום הבכורה שלו התפרסם ב-2003 ומיד אחר כך, בשנה העוקבת, יצא השד, הילד הרע והבועט של התעשייה. לירון תאני, שדרן רדיו ואיש מדיה מומחה היפ הופ, מסביר מה הפך את קניה ווסט למוזיקאי כל כך מצליח והביא אותו לגבהים בלתי נתפסים: "קניה נחשב לחדשן, את דרכו בהיפ הופ הוא התחיל בדרך המסורתית בעבודה עם ג'יי-זי. בהיפ הופ שלו הוא לקח את מה שכולם עשו באותה התקופה, אבל הפך את הדברים ליותר אישיים ומזוהים".

קניה ווסט והשערוריות – סיקור N12

"המילים שלו, ההפקות שלו, מאוד מזוהות איתו. שלושת האלבומים הראשונים שלו זכו להצלחה מסחררת", מוסיף תאני. "ולמה? בעיקר כי לא היו לו מתחרים בז'אנר הזה באותה התקופה, הוא הגיע אחרי שה'פיק' של שנות ה-90 דעך. חברות התקליטים איבדו מהמעמד והכוח שלהן, ולמעשה לא היו לו מתחרים. כמובן שיתוף הפעולה שלו עם ג'יי-זי ועם כוכבים אחרים שירת אותו היטב".

יותר מ-15 שנה של שערוריות

קניה הפך לשם דבר בעולם המוזיקה, ובמהרה גם לאימפריה עסקית. לאחרונה הוא דורג במקום השלישי ברשימת המוזיקאים הכי עשירים – אך הנתון הזה אמור להשתנות בחדות. העלייה לצמרת של הצעיר שנשר מהקולג' (כשם אלבומו פורץ הדרך) לוותה גם בהערצה עצמית בקנה מידה חריג. "הצצה מהירה לעולמו המוזיקלי מספיקה כדי להבין את הנרקיסיזם, המגלומניה והיומרנות שלו. או במילים פשוטות: קניה מאוהב בעצמו. יתר על המידה. הוא אפילו כתב על כך שיר קצר", אומר עמית אטיאס מדסק התרבות של N12.

אך זה לא נפסק כאן. קניה הוא אישיות מורכבת, אחד כזה שהשווה את עצמו בעבר לגדולי עולם התרבות ובהם פיקאסו, שייקספיר ודיסני, וגם לדמות אחת ושמה ישו. הוא מאמין באמת ובתמים שהוא האדם המתאים לשבת בבית הלבן ואף הכריז על ריצתו לנשיאות ארצות הברית. ווסט שלהב את עדת המעריצים הגדולה מסביב לעולם בטקסטים הפולחניים למדי שכתב, שלעיתים נשמעים כאילו נאמרו כדברי אלוהים חיים. 

"האישיות המורכבת" של ווסט התגלתה כבר כאשר הוא עזב בהפגנתיות את טקס הענקת פרס המוזיקה האמריקנית, לאחר שגרטשן ווילסון זכתה בפרס האומן החדש הטוב ביותר ולא הוא. ב-2006 ווסט כבר לא רק יצא מהאולם: הוא קפץ על הבמה במהלך הענקת פרס הסרטון הטוב ביותר בטקס פרסי המוזיקה של MTV אירופה וטען שהוא היה צריך לקבל את הפרס. הרשת, כך התברר, לא למדה את הלקח.

בשנת 2009, בטקס פרסי המוזיקה של MTV, זכתה טיילור סוויפט בפרס הסרטון הנשי הטוב ביותר. היא ניסתה לשאת נאום ולהודות לצוות שלה, אבל קניה עלה לבמה, חטף את המיקרופון מידה של הזמרת המבוהלת ואמר: "יו, טיילור, אני ממש שמח בשבילך, אני אתן לך לסיים, אבל לביונסה היה את אחד הסרטונים הטובים בכל הזמנים! אחד הסרטונים הטובים בכל הזמנים!" ההתפרצות הותירה את הקהל המום, ברשתות החברתיות אמרו שהוא היה שיכור, נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר על קניה שהוא "חמור" (Jackass).

אם הבעיטות של קניה ווסט היו פוגעות רק בעולם המוזיקה, הסיקור שלו היה נשאר בידי עמיתיי בדסק התרבות – אך ווסט מנתב את השערוריות שלו לעולם הפוליטי. הוא מעורב מאוד בפוליטיקה עוד מהימים הראשונים של קריירת הסולו שלו. בשנת 2005 ניצל ווסט את הבמה בקונצרט סיוע למען נפגעי ההוריקן קתרינה כדי לתקוף את האופן שבו התקשורת הציגה את האירוע ואת תגובת הממשל על סבלם של האמריקנים השחורים שנפגעו מההוריקן. הציטוט הידוע ביותר מהנאום היה קצר, קולע ומדהים: "לג'ורג' בוש לא אכפת מאנשים שחורים". הנשיא בוש אמר כי מדובר באחת התקריות ה"מגעילות ביותר" שקרו במהלך כהונתו בבית הלבן, אמריקה אומנם הזדעזעה, אך לא כולה.

"זו הייתה הונאה, עכשיו זה נגמר"

עד 2010 תרם ווסט כספים למפלגה הדמוקרטית, כולל לברק אובמה ולהילרי קלינטון. אך ב-2015, בעת שקיבל פרס במסגרת MTV Video Music Video ובשעה שהיה כנראה נתון להשפעת תרופות נרקוטיות, הכריז האומן שהוא מתכנן להתמודד לנשיאות ב-2020. לאחר שנבחר דונלד טראמפ לנשיאות ב-2016, הפתיע ווסט כשחשף בהופעה בסן חוזה שהוא אומנם לא הצביע, אבל אילו הצביע, היה מצביע לטראמפ בגלל "גאונותו של האיש". ווסט היה מהאומנים היחידים שנותרו נאמנים לנשיא טראמפ במהלך תקופתו בבית הלבן, והוא אף נפגש עם הנשיא כמה פעמים וחבש את כובע ה-MAGA האדום המפורסם, בשעה ששיעור התמיכה של טראמפ בקרב האפרו-אמריקנים היה בשפל.

טראמפ עם קניה ווסט בבית הלבן, 2018|צילום: AP, חדשות

בזמן שהוא מטפח את יחסיו עם הנשיא החל ווסט להביע תמיכה במספר הולך וגדל של השקפות ומדיניות ימניות. הוא הפך למתנגד הפלות, התקרב לנצרות ולפרשנית השמרנית הבולטת קנדיס אוונס. השניים הופיעו לאחרונה בתצוגת אופנה של ווסט בפריז, שניהם לבושים בחולצות תואמות שעליהן נכתב הביטוי White Lives Matter – כנראה סיסמת עליונות לבנה שנוצרה כתגובה על תנועת Black Lives Matter. ווסט עצמו הסביר באינסטגרם: "כולם יודעים ש-Black Lives Matter הייתה הונאה, עכשיו זה נגמר".

קניה ווסט עם הטישרטס (צילום: טוויטר)
ווסט עם החולצה שעוררה סערה|צילום: טוויטר

הציוץ שעורר סערה ו"ההערצה להיטלר"

הראפר פי דידי ניסה להגן על ווסט ולהסביר שבוודאי לא התכוון לכך, ובתגובה עורר ווסט את הסערה הנוכחית והאשים את ה"יהודים" בשליטה בראפר דידי ואף שיגר איומים נגד שלושה יהודים בציוץ שנמחק והעיף את ווסט מהרשת. אובדן הגישה לפלטפורמות המדיה החברתית לא עצר את שטף המסרים, והמצב רק הקצין.

הציוץ של קניה ווסט נגד יהודים

איש התקשורת טאקר קרלסון נאלץ לחתוך בעריכה קטעים מהראיון עם ווסט, שבו הוא אמר ש"הורות מתוכננת" היא קונספירציה של קו קלוקס קלאן שנועדה לשלוט ביהודים. ווסט הבהיר שכאשר הוא אומר "יהודים" הוא מתכוון לאנשים השחורים – עמדה המהדהדת תיאוריית קונספירציה הגורסת שאנשים שחורים הם היהודים המקוריים. רשת TMZ השתתפה בחגיגה ושלפה ראיונות היסטוריים שבהם אמר ווסט כי הוא "אוהב את היטלר ואת הנאצים".

הכותרות לוו בהתבטאויות אומללות שבהן אמר ווסט בפודקאסט של Drink Champs שהוא "על הכוונת" של התקשורת היהודית והיהודים הציונים: באותו הריאיון גם טען שג'ורג' פלויד מת מסם ולא מאלימות משטרתית. במקביל גם טען ש"השתילו" ילדים בביתו והשמיע אמירות פרנואידיות. הוא גם האשים את ה"יהודים" בפרסומים צהובים על גרושתו קים קרדשיאן.

לדברי לירון תאני, אין פער בין קניה ווסט המוזיקאי לאיש שמפיץ אמירות אנטישמיות ודעות מבולבלות. "האיש הוא אגו מניאק, הכול נובע משם. בנוגע לאנטישמיות – הוא לא הראשון, שמענו את זה בעבר בסצנת ההיפ הופ, אני זוכר שגם בהרכב הראפ המצליח 'פאבליק אנמי' שמענו התבטאויות אנטישמיות עוד בשנות ה-90. הנרטיב שקניה ווסט נאחז בו הוא אנטישמיות 'אולד סקול', אנטישמיות עתיקה. ישו נמצא בשם שלו (Ye) והוא רואה את עצמו כמי שצולבים אותו. יש גם לא מעט אנטישמיות בחברה השחורה, וזה מתבטא במוזיקה שיוצאת משם – גם בהיפ הופ".

לירון תאני, שדרן רדיו ומומחה היפ הופ (צילום: אריאל ואן סטרטן)
"הוא רואה את עצמו כמי שצולבים אותו". לירון תאני, שדרן רדיו ומומחה היפ הופ|צילום: אריאל ואן סטרטן

תאני מדגיש כי פעם העיקר היה המוזיקה של ווסט, אבל עכשיו נותרו בעיקר השערוריות וקים קרדשיאן, או יותר נכון בלעדיה. "הוא הגיע למעמד שלו בגלל המוזיקה – אבל נשארנו עם הקרדשיאן והשערוריות, שני האלבומים האחרונים שלו חלשים מאוד, אפילו את המעריצים שלו הוא הצליח להתיש. המוזיקה האחרונה שלו פשוט מתישה, גם למעריצים נמאס, אין כאן נחמה, העובדה שהבן אדם פשוט 'דפוק'. כבר שנים שהוא לא עושה מוזיקה טובה, השטויות שלו זו הדרך להישאר בכותרות כשהמוזיקה לא עושה את זה. המוזיקה פרסמה אותו אבל זו לא הסיבה שהוא מפורסם עכשיו, אין לו מיליוני מאזינים, כבר כמה שנים לא ראינו כלום מוזיקלי שווה, ככל שהוא נהיה יותר סלב, כך המוזיקה שלו פחות מעניינת". תאני מוסיף שגם ההופעה האחרונה של ווסט בישראל באוקטובר 2015 הייתה חלשה מאוד ודווקא אז לא נשמעה מכיוונו שום פרובוקציה. 

"אירוע תודעתי עם השלכות מסוכנות"

אחרי שהודח ווסט מאינסטגרם בתחילת החודש, הוא התלונן על המהלך בטוויטר, שם הוא פרסם בפעם הראשונה לאחר שנתיים תמונה מטושטשת שלו שר עם מייסד Meta Platforms, מארק צוקרברג. קניה צייץ, "תראה את זה ,מארק, איך אתה מעיף אותי מאינסטגרם?" ואז הוסיף: "אתם השתעשעתם איתי וניסיתם להשחיר את כל מי שמתנגד לאג'נדה שלכם". הציוץ הזה, שבו טען שהוא לא אנטישמי, הוסר על ידי טוויטר והחשבון שלו ננעל. המיליארדר אלון מאסק, שרכש השבוע את טוויטר, דווקא בירך על חזרתו של ווסט לפלטפורמה והשיב לראפר: "ברוך הבא לטוויטר, ידידי!" לדבריו של מאסק הוא שוחח עם ווסט ו"הביע דאגה לגבי הציוץ האחרון שלו, שלדעתי הוא לקח לתשומת ליבו".

רמזים אפשריים לעמדותיו של האומן יליד ג'ורג'יה היה אפשר למצוא כבר בשיר Saint Pablo: "שקרים של שחורים על שחורים הם גרועים יותר מפשע של שחורים נגד שחורים, היהודים משתפים את האמת שלהם על איך לעשות כסף". בהמשך אותו שיר הוא מטיח: "השטן עובד קשה, מי הבעלים האמיתיים אם הבוס שלך מקבל משכורת? אני אחד עם העם". בית נוסף מאותו שיר מסכם, ככל הנראה, את מעגל השערוריות של ווסט: "אנשים מנסים להגיד שאני משתגע בטוויטר, העצה הכי טובה של החברים היא להנמיך פרופיל. כנראה קשה לפענח את כל השטרות, במיוחד כשיש בני משפחה שמקבלים משכורת. התקשורת אומרת שזה היה בזבוז ראוותני, התקשורת אומרת 'הוא איבד שליטה', אני פשוט מרגיש שאני היחיד שלא מעמיד פנים, אני לא איבדתי שליטה – אני פשוט לא בשליטה שלהם". ווסט לא הסביר בשיר מי זה "הם", אבל ההערות האחרונות שלו בתקשורת כנראה חושפות למי התכוון.

ווסט ידוע כמי שמפרסם פוסטים רבים ולא ממש יציבים נגד מטרות מגוונות: הוא פרסם השמצות גזעניות נגד הקומיקאי טרבור נואה וראפרים יריבים, אך החודש הוא סולק, ביטויי האנטישמיות שיצאו מאצבעותיו היו יותר מדי. אך גם כאשר הציוצים נפסקים, ווסט לא מפסיק להתראיין – וגם הציטוטים שנגנזים מהראיונות רואים אור בפרסומים שערורייתיים.

קרול נוריאל, מנכ"לית הליגה נגד השמצה בישראל, אומרת בשיחה עם מגזין N12: "קניה ווסט הוא סלב עם מיליוני עוקבים, בעולם של רשתות חברתיות יש לזה המון השפעה. זה אירוע תודעתי עם השלכות מסוכנות, בטח בעידן שיש בו נרמול בשיח האנטישמי. ההתקפות וגם הוונדליזם כלפי היהודים נמצאים בעלייה היסטורית, צריך לשים לב למשפיענים שיכולים להוביל את דעת הקהל, וזה מסוכן. השבוע נתלו בלוס אנג'לס שלטים שעליהם נכתב 'קניה צודק' – שנאה גוררת שנאה. הרשתות החברתיות מעצימות דעות, ולקניה יש 31 מיליון עוקבים".

הפגנה אנטישמית בלוס אנג'לס (צילום: צילום מחשבון הטוויטר של Oren Segal)
שלטי תמיכה בווסט בהפגנה אנטישמית בלוס אנג'לס|צילום: צילום מחשבון הטוויטר של Oren Segal

"אני מודאגת מגילויי תמיכה כי הם משקפים סנטימנט שעל פי הנתונים שלנו נמצא בעליה – תפיסות אנטישמיות, לגיטימציה לאירועים אנטישמיים", מוסיפה נוריאל. "זה מגיע למיינסטרים: פעם להיות אנטישמי היה מביש, היום אנחנו רואים שהבושה נעלמת ואמירות שיש בהן משום הכחשת שואה או האשמות נגד יהודים כבר לא מזעזעות כמו בעבר. זה נעשה במסגרת חופש הביטוי וזו בעיה. זה קורה מול עינינו, וההוכחות לא מאחרות להגיע, ראינו את זה ב-2017 עם הצעדה בשארלוטסוויל ובעוד ועוד מקרים, יותר ויותר אירועים אנטישמיים מאז – אירועים שמסכנים יהודים על רקע יהדותם".

"להדגיש את הסכנה מהאמירות שלו"

ומה עושה מי שנחסם השכם והערב מרשתות חברתיות? מוצא אחת משלו. הרשת החברתית פרלר (Parler) נוסדה בשנת 2018 כפלטפורמה לקידום חופש הדיבור, היא משכה פעילי ימין ושמרנים בארה"ב שלא מסכימים עם מגבלות התוכן באתרי המדיה החברתית הגדולים, כמו פייסבוק וטוויטר. בפרלר נהנו המפרסמים מחופש ביטוי של דעות הזויות ככל שירצו, עד המתקפה ב-6 בינואר 2021 על הקפיטול. ענקיות הטכנולוגיה – אפל, אמזון וגוגל – הסירו את היישומון מחנויות האפליקציה שלהן, בטענה שהחברה לא נקטה אמצעים נאותים כדי למנוע פרסומים המעודדים הסתה ואלימות. לפני ההסתערות של תומכי טראמפ, הן אפשרו לפרלר לחזור לפלטפורמות שלהן רק לאחר שהאפליקציה יישרה קו והפעילה אמצעי ניהול תוכן, כולל חסימת משתמשים פוגעניים והסרת תוכן שעלול לעורר אלימות.

ווסט עדיין מאמין שפרלר, בוודאי אם תהיה שלו, היא המקום לאנשים שהגיעו למצב שלו ולא יכולים להתבטא באתרים אחרים. בריאיון לסוכנות הידיעות בלומברג אמר: "בעולם שבו דעות שמרניות נחשבות שנויות במחלוקת, עלינו לוודא שיש לנו את הזכות להביע את עצמנו בחופשיות". נוריאל מודאגת מההשפעות של הפצת שנאה בשם חופש הדיבור: "בשנת 2021 ראינו עלייה של 34% בשיעור האירועים האנטישמיים בארה"ב, זו השנה שהיה בה מספר האירועים הגבוה ביותר מאז התחלנו למדוד ב-1979".

"אני מודאגת מהלך הרוח עוד יותר ממה שאני מודאגת מהמתקפות: 12% מהסטודנטים היהודים לא חושפים את הזהות היהודית שלהם, להסתיר הזדהות עם ישראל", היא מוסיפה בעצב. "אני רוצה להדגיש את הסכנה – לקניה היו אמירות אנטי-ישראליות בגלל אנטישמיות: הוא אמר שג'ארד קושנר (חתנו ויועצו של טראמפ) עשה שלום עם מדינות ערב כדי לעשות כסף. חשוב להבין גם את הקישורים האלה".

קרול נוריאל, מנכ
"פעם להיות אנטישמי היה מביש". קרול נוריאל, מנכ"לית הליגה נגד השמצה בישראל|צילום: יעל צור

כמו הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ומנכ"ל טסלה אילון מאסק, יש לווסט טענות קשות נגד המדיה החברתית. על פי תפיסתו הוא נלחם בצנזורה ברשתות המדיה החברתית הבולטות, גם בעזרת ההון העצום שלו. כמו מאסק, שרכש את טוויטר, וטראמפ, שהקים רשת משלו בשם Truth Social, גם קניה רוצה לקבוע את החוקים בעצמו. פרלר נמצאת בבעלות Parlement Technologies Inc, שנוצרה בעבור לקוחות שנדחקים מהאינטרנט. מנכ"ל החברה הוא ג'ורג' פארמר, בעל בריתו של טראמפ שסייע לקדם את הברקזיט בבריטניה ונשוי לקנדיס אוונס.

"אוהב שמדברים עליו, לא משנה מה אומרים"

כמו במוזיקה, בחיים האישיים ובמישור החברתי, ווסט מנהל גם חיים עסקיים סוערים. ההדגמה הבולטת לכך הייתה בהודעה של אדידס על סיום השותפות עימו והפסקת ייצור מוצרי המותג Yeezy של ווסט, וכן על הפסקת כל התשלומים ל-Ye ולחברות שלו, למרות הפסדים של מאות מיליוני דולרים שנחתכים מהרווח הנקי של אדידס השנה. ההחלטה שלהם התקבלה לאחר תקופה ארוכה של התגרות: בפוסטים מתחילת השנה האשים האומן עטור פרסי הגראמי את אדידס ואת ענקית ההלבשה האמריקאית GAP בכך שלא הצליחו לבנות חנויות קבועות כפי שהבטיחו בחוזה למוצרים מקו האופנה שלו Yeezy. הוא גם האשים את אדידס בגנבת העיצובים שלו לטובת מוצרים משלה. GAP ו-Ye סיימו את השותפות שלהם בספטמבר. גם בית האופנה האירופי בלנסיאגה ניתק קשרים עם ווסט.

כמו בתחומים רבים, ב-2013 אדידס ראתה בווסט אומן בועט ורלוונטי, והסכימה לשותפות ארוכת טווח עם האומן במה שהיה "השותפות המשמעותית ביותר שנוצרה בין מישהו שאינו ספורטאי למותג ספורט" – כך לפי הפרסומים אז. נעלי ספורט של אדידס במותגים Yeezy הפכו לנמכרות ביותר, ועלו בין 200 ל-700 דולר: שיתוף הפעולה סייע למותג הגרמני לצמצם בשוק האמריקאי את הפער מול נייקי. 

קניה ווסט (צילום: AP)
רצף בלתי נגמר של שערוריות ו"חסימות"|צילום: AP

כיום אדידס לא רוצה שום קשר עם האיש הלא יציב. נוריאל, שלחצה על אדידס לקבל את ההחלטה, אומרת: "הסכנה היא שאמירות כאלה מסייעות להטמיע השפעות אנטישמיות עתיקות ימים. לעקור אותן אחר כך יהיה קשה מאוד. קניה אמר על היהודים, 'הם יחלבו אותנו עד שנמות' – זה נורא. אנשים שיש להם יכולת השפעה צריכים להפעיל את כובד משקלם ולהגיד שלאנטישמיות אין מקום". תאני טוען שלקניה עצמו לא כל כך אכפת מהחרמות, להפך: "אני לא חושב שלקניה אכפת שהחוזים שלו מתבטלים, הוא מאוד נהנה מתשומת הלב, כמו שאגו מניאק אוהב. הוא אוהב שמדברים עליו, לא משנה מה אומרים עליו – הוא עף על תשומת הלב".

הפרשה של ווסט מעלה את השאלה – האם אנחנו לא מהדהדים את המסרים שלו כשאנחנו כותבים ומדווחים עליהם? הליגה נגד השמצה חיה את הדילמה הזו: מתי צריך להגיב ומתי צריך לתת לכלבים השוטים לנבוח. הפעם החליטה הליגה לפעול בכל הכוח: "אי אפשר להתעלם מהאמירות עצמן. הלגיטימציה היא העניין – אנחנו באנו בטענות לאדידס שיבטלו את החוזה איתו מכיוון שלמה שהוא אומר יש השפעה. קניה ווסט דיבר הרבה מאוד על מיתוסים של יהודים וכסף ושליטה, על יהודים וחמדנות. זה מוביל לאירועי חטיפה, אפילו לרצח", מצהירה נוריאל.

"צריך לשקול מתי עושים רעש ומתי לא, עכשיו הרגשנו שאנחנו חייבים להגיב. הרבה מאוד קבוצות קיצוניות מנצלות את הדברים של קניה ווסט כדי לקדם את השיח לקונצנזוס. אני מצפה מהתעשיות הכלכליות והפוליטיות שיבינו שעם הכוח באה אחריות. למרות הרווחים חייבים להגיד, 'אנחנו לא עושים עסקים עם גזענים'. אם אנשי העסקים והמשפיענים יגידו ככה, תהיה פחות מוטיבציה בציבור".

שערוריית החולצה של קניה ווסט (צילום: getty images)
"הוא אמר שהיהודים חולבים עד המוות, זה נורא"|צילום: getty images

לצד זאת, אחרי שהוסרה חסימתו באינסטגרם, שב ווסט לפרסם פוסטים הרומזים כי היהודים שולטים בתקשורת ובמערכת הכלכלית: "אני אגיד זאת שוב - בואו נבדוק את החוזים בקולנוע, בספורט ובמוזיקה", כתב באינסטגרם והוסיף: "הכוחות 'הלא ידועים' מנסים להרוס את חיי בגלל ציוץ. האם זה מוכיח שהחשד שלי היה נכון?".

גם הדרמה האישית לא עוצרת

כמו שאי אפשר להתעלם מהאמירות של ווסט, אי אפשר לנתק אותן מחייו האישיים וממה שמוגדר על ידי כל המרואיינים של הכתבה הזו כ"בעיות נפשיות". הוא התחתן עם כוכבת הריאליטי קים קרדשיאן בשנת 2014, והזוג הנוצץ הפך מיד למושא לסיקור תקשורתי ומוצר שמוכר היטב, כמפורסמים שמדברים יותר אל המיקרופונים מאשר לבני אדם, ורגילים למצלמות המלוות אותם לכל מקום. השניים הביאו לעולם המוחצן שלהם ארבעה ילדים משותפים. והלחץ עשה את שלו.

ב-2016 התייחסו כמה מהשירים של ווסט לשימוש שלו בתרופות נוגדות דיכאון. מאוחר יותר אף חשף שהתמכר למשככי כאבים. בסוף אותה השנה קטע ווסט קונצרט בפרץ זעם מוזר על הראפר ג'יי-זי, בהמשך נשלח לבית חולים בשל הזיות ופרנויה, ואושפז למשך 11 ימים. ווסט גם סיפר שהוא נאבק במחשבות אובדניות. ב-2019 אמר שהוא סובל מהפרעה דו-קוטבית. זה היה יותר מדי אפילו בשביל קרדשיאן, שבשנת 2021 הגישה בקשה לגירושים והחלה בתהליך ארוך וקשה של פרידה מווסט הלא יציב: פעם הוא אמר לה שהוא רוצה להתגרש ופעם אחרת אמר שלא.

בינואר 2022 התחיל ווסט לצאת עם השחקנית ג'וליה פוקס. זה נמשך רק חודש. בינתיים החלה קרדשיאן לצאת עם הקומיקאי פיט דייווידסון ונראה שקניה לא הצליח להתמודד עם המצב. השניים ספגו ביקורת שכללה את המילים בשיר שבו ווסט רוצה "להכות את פיט דייווידסון בתחת": ווסט גם יצר אנימציה שבה דייווידסון נחטף, נקבר ומאבד את ראשו בקליפ שמלווה את השיר.

קים קרדשיאן, קניה ווסט והילדים (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של קים קרדשיאן)
פרידה שלא יורדת מהכותרות. קים וקניה ב-2018|צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של קים קרדשיאן

הוא אחד האומנים המוזיקליים המצליחים ביותר, בשיאו הוא דייק וגיוון, שילב וסִמפל בפסגות ההיפ הופ והחזיר אותו למרכז מכונות הלהיטים. מצד שני הוא חי בתחתית ופגע בהמונים, כולל באלו הקרובים לו ביותר. "ווסט הוא מוזיקאי עטור פרסים, מעצב אופנה ויזם שנהנה מחיבוק כה גדול מצד מדורי הרכילות וחבריו לתעשייה בהוליווד, שלא לקחו ברצינות מספקת את ההידרדרות הנפשית שלו בעין הציבורית ונטו לייחס את השערוריות הגדולות לאישיות המורכבת שלו, עד שזה הגיע ליהודים ולאנטישמיות", מסכם אטיאס. זהו לא המקרה הראשון שנפש יצירתית פוגשת אישיות בעייתית. אחרי כל המילים האלה, אני יכול להגיד חד-משמעית – עדיף לשמוע את הקצב של קניה ווסט בספוטיפיי (כל עוד הוא שם) מאשר לקרוא אותו במצבו הנוכחי.