בין עשרות מילואימניקים ועוברי האורח - ניתן היה לראות השבוע בתחנת הריענון בצומת שובה שבעוטף עזה גם את סארה עידאן - מלכת היופי של עיראק ונציגתה לתחרות מיס יוניברס 2017. בריאיון אתמול (שישי) ב"אולפן שישי" סיפרה מלכת היופי על ההתמודדות על מושב בקונגרס האמריקני, על תגובות השנאה מהעוקבים במולדת שנאלצה לעזוב ועל התמיכה הבלתי מסתייגת בישראל: "בעולם צועקים עכשיו לשחרר את פלסטין. זה לא שחרור פלסטין, זה טרור".
בין בגדד לוושינגטון
"בעיראק יש לנו את חמאס-עיראק שאנחנו נלחמים בהם. כאן (בישראל) זו אותה מלחמה ואותו אויב", סיפרה עידאן. "זאת רמה של ברבריות שאי אפשר למצוא לה הצדקה". הדוגמנית העיראקית נולדה בבגדד וחיה באזורי מלחמה עד גיל 19. "כשהייתי בת 13 סדאם חוסיין מיקם סוללת נ"מ שני רחובות מאחורי הבית שלי. כשמטוסים אמריקאים טסו מעלינו הם ירו עליהם טילים ואבא שלי היה מקלל אותם", סיפרה. "בעולם אומרים: 'ארה"ב הרגה עיראקים', אבל איש לא הרג יותר עיראקים מאשר עיראקים שהרגו את בני עמם. מלחמת האזרחים הרגה אותנו".
היא תיעבה את האיסלאמיסטים, עברה לארה"ב ובחרה בתפיסת העולם המערבית. בשנת 2017, בחלון הזמנים הצר שבו נראה היה שעיראק ניצלה מסדאם חוסיין, ממשלת עיראק ביקשה ממנה לייצגה בתחרות מיס יוניברס. אלא שמפגש אחד עם דוגמנית ישראלית ותמונה אחת של השתיים שעלה לרשתות החברתיות הספיקה כדי לשנות את היחס כלפי עידאן לנצח.
הדוגמנית הישראלית וסערת הסלפי
במהלך התחרות פגשה עידאן את נציגת ישראל דאז אדר גנדלסמן. השתיים התחברו, הצטלמו והעלו את התמונה לאינסטגרם. תגובות השנאה בעיראק לא איחרו להגיע. "קלטתי אותה ממרחקים", שחזרה גנדלסמן. "אני רואה אותה ראשונה ואני יודעת שאסור לי להתקרב אליה. אם היא לא הייתה מתקרבת, אני הייתי שומרת ממנה מרחק כמו ששמרתי מנציגת לבנון".
גנדלסמן הרימה את הסרט שעליו כתוב היה "ישראל", ודווקא בגלל זה - בחרה הדוגמנית העיראקית לפנות אליה: "היא אמרה, 'שזה יסבך אותנו', עניתי לה: 'על מה את מדברת, אנחנו פה כדי לתת דוגמה. החיבור קרה כל כך מהר ששתינו, אז עשינו סלפי והמשכנו בעניינינו בתחרות. לא הבנו עד למחרת שהסתבכתי".
בבגדד סערו הרוחות, ואחרי שלושה ימים נאלצה משפחתה של הדוגמנית להימלט מהמדינה. השם "עידאן" הצית מיד תיאוריית קונספירציה שהיא יהודייה וסוכנת מוסד - וזו הבינה לראשונה מהי אנטישמיות: "אנשים שלחו לי מסרים, 'שאלוהים יקלל את היהודים', 'היטלר היה צריך לגמור את העבודה' - היטלר פה והיטלר שם. לא היה לי מושג על ההיקף של זה עד הצילום".
"זה לא שחרור פלסטין, זה טרור"
זה הביקור השלישי שלה בישראל. היא עדיין חברה טובה של אדר גנדלסמן ושומרת עימה על קשר. השבוע היא ביקרה בכפר עזה כדי לחזות מקרוב בזוועות של 7 באוקטובר. את מה שראתה שם, העלתה לאינסטגרם ושוב ספגה תגובות שנאה. "כתבו 'יחי חמאס', 'שאלוהים יברך אותם על מה שעשו. הרי הראיתי לכם עכשיו מה הם עשו", נדהמה. "הם רצחו משפחות בבתיהן, ואתם אומרים 'שאלוהים יברך אותם'? איזה סוג של מפלצות יכולות להגיד דבר כזה? אני רוצה שהעם שלי יראה את זה".
"בעולם צועקים עכשיו לשחרר את פלסטין. זה מעולם לא היה על שחרור פלסטין. זה לא שחרור פלסטין - רצח של משפחות תמימות ושריפתן בחיים", ציינה. "זה לא שחרור פלסטין, זה טרור ואין לזה הצדקה. זה מבחיל אותי שכשאני רואה אנשים בארה"ב, בקמפוסים, מנסים להצדיק ואומרים שזאת הגנה עצמית. רוב העוקבים שלי הם עיראקים שממשיכים להכחיש את כל זה".
עוד אמרה בזעם כי "מה שעצוב זה שתושבי עזה לא יצאו נגד חמאס. למה הם מחכים? בעיראק היה לנו את סדאם חוסיין. הוא היה אכזרי והעיראקים לא יכלו לצאת נגדו. אבל ברגע שארה"ב נכנסה, הם הלכו והפילו את הפסלים שלו וחגגו את הניצחון".
ממלכת יופי לפוליטיקאית
מלכות יופי תמיד נשאלות לאיזה מטרה הן שואפות, ותמיד הקלישאה - "אני רוצה להביא שלום עולמי", עולה. אולם סארה עידאן היא הדבר הכי רחוק מקלישאה, והיא החליטה שזה מה שהיא עושה. בטקס חתימת הסכמי אברהם בבית הלבן, היא הוזמנה וגם הצטלמה שם עם ראש המוסד אז יוסי כהן.
כעת, היא מתמודדת על מושב בקונגרס האמריקני בבחירות שיהיו בפברואר מטעם המפלגה הדמוקרטית. "אני רצה כאנטי-סקווד, זה לא רק בקשר לישראל. עיראק שלי כבר אבודה. איבדתי את עיראק שלי למשטר האיראני, למוסלמים קיצוניים. אני לא אוכל לחיות שם לעולם. ארה"ב היא ביתי היחיד, ואני חייבת להגן על הבית שלי", היא אומרת.
"למרבה הצער, כשמדובר במזרח התיכון, אני מרגישה של'סקווד' אין שום ניסיון, שמכתיבים להם מה לומר". היא מרחיבה, "ראשידה טאליב לא מבינה מה עבר על הפלסטינים. רק משום שיש לה סבתא פלסטינית - זה לא אומר כלום. אני חייתי בעיראק, ראיתי טרור, ראיתי את שני הצדדים. אני יודעת בדיוק מה קורה".