שר התקשורת שלמה קרעי וחברת הכנסת טלי גוטליב מהליכוד הגישו אתמול (שני) הצעת חוק חדשה-ישנה להפרטת תאגיד השידור הישראלי "כאן". ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בהצעה ביום ראשון, אשר מצטרפת לשתי הצעות חוק פרטיות אחרות שכבר אושרו בקריאה טרומית ונועדו לפגוע בכלי התקשורת: החוק להשתלטות על מדידת הרייטינג, והחוק להשתלטות פוליטית על תקציב התאגיד, שנועד להכפיף את התקציב לממשלה עם אפשרות לקצץ בו.

לפי הצעת החוק להפרטת התאגיד, שכבר הועלתה בעבר, הכוונה היא להעביר את תאגיד "כאן" לידיים פרטיות - להפסיק את מימון פעילותו של התאגיד הציבורי ותכניו באמצעות תקציב המדינה, ולהעביר את האחריות להפעלת שידורי הטלוויזיה וכן שידורי הרדיו בכאן רשת ב' (תחנת האקטואליה) לבעלות פרטית. לפי החוק המוצע, מועצת הרשות השנייה תפרסם מכרז לבחירת שחקן בעל רישיון לשידורי טלוויזיה באפיקים שבהם שידר התאגיד, ובכך פעילותו הנוכחית תופסק.

ח
שר התקשורת שלמה קרעי וח"כ טלי גוטליב|צילום: יונתן זינדל, חיים גולדברג, פלאש 90
תאגיד השידור הישראלי
תאגיד השידור הישראלי "כאן"|צילום: שי אפשטיין

"ביום ראשון הקרוב אי"ה נאשר את הצעת החוק שלי ושל חה"כ טלי גוטליב להפרטת התאגיד בוועדת השרים", כתב קרעי. "הצעה זו מתווספת לשתי הצעות שכבר אישרנו בוועדת השרים ועברו בקריאה טרומית, בנוגע לקיצוץ תקציב התאגיד והפיקוח עליו בדגש על החדשות והאקטואליה. יש לציין בנוסף, כי החל מרגעים אלו, בחסות היועצת המשפטית לממשלה ובג"ץ, התאגיד פועל ללא מועצת תאגיד שתפקח על בזבוז כספי הציבור והתכנים המזעזעים האלו. חדשות ואקטואליה מיותרים ומוטים ובזבוז כספי ציבור לא בבית ספרנו. בקרוב בעז"ה".

יו"ר מועצת התאגיד, גיל עומר, סיים אתמול את תפקידו אחרי כהונה בת שתי קדנציות. יחד איתו סיימו את תפקידם ארבעה חברי מועצה. קרעי סירב להאריך את כהונתם של שניים מהחברים, בטענה שמועצת התאגיד הנוכחית "לא ממלאת את חובותיה החוקיות", והוא אף יצא נגד כמה מחבריה. בעקבות כך, המועצה מושבתת משום שאין בה את מספר החברים המינימלי הדרוש על פי חוק. 

תאגיד "כאן" מסר בתגובה: "פרץ ניסיונות החקיקה המתוזמר נגד תאגיד השידור והידיעות המסולפות, שמפיצים גורמים משוק הטלוויזיה, שיש להם עניין בסגירת התאגיד ובהשתלטות על תקציבו הציבורי - לא ירתיעו אותנו להמשיך לעשות את עבודתנו העיתונאית והמקצועית ללא מורא וללא משוא פנים".

ארגון העיתונאים והעיתונאיות: "בשעה שכתבי הצפון והדרום של תאגיד השידור מסקרים את המלחמה הקשה ביותר שהיינו בה, ומשפחות עובדי התאגיד מגויסות גם הן למאמץ, השר קרעי מציע להפריט את מקום העבודה שלהם, ולמעשה לסגור אותו. אובדן הבושה הוא חמור בדיוק כמו הפגיעה הדרמטית בחופש העיתונות ובדמוקרטיה".

"ארגון העיתונאים והעיתונאיות החל לגייס את כלל העיתונאים והעיתונאיות בישראל למאבק הציבורי לשמירת השידור הציבורי נקי מפוליטיקה, ויעמוד איתן לצד עובדי ועובדות התאגיד. הציבור בישראל אוהב ומעריך את השידור הציבורי המפואר, האיכותי, המעמיק והמגוון ולא יתן יד לכל פגיעה בו. הצעת החוק הרעה הזו תיבלם, והשר קרעי יצטרך לעשות חשבון נפש נוקב על התוכניות האפלות שלו לחיסול העיתונות החופשית בכלל, והשידור הציבורי בפרט".