האקדמיה למדעים ואומנויות הקולנוע האמריקאית פרסמה אתמול (שישי) הודעת התנצלות לאחר שמאות מחבריה, חלקם יוצרים ושחקנים מהשורה הראשונה, מחו על היעדר התמיכה הפומבית של הארגון ביוצר הפלסטיני חמדאן בלאל - שזכה באוסקר על סרטו "אין ארץ אחרת" לפני פחות מחודש ונעצר השבוע בידי צה"ל במהלך חיכוך אלים עם מתנחלים.

"אנו מתנצלים שלא התייחסנו באופן ישיר לבלאל ולסרטו בשמותיהם", נכתב בהודעה מטעם האקדמיה. מעצרו של היוצר גרר תגובות קשות רבות ברחבי העולם, ואילו האקדמיה האמריקאית לקולנוע שמעניקה מדי שנה את פרסי האוסקר, הסתפקה מוקדם יותר השבוע בהצהרה רפה שבה היא גינתה "פגיעה באומנים" - אך לא נקבה בשמו של הבמאי והפעיל הפלסטיני. בהודעה האחרונה, תחת הביקורת הגוברת על שתיקתה, האקדמיה כבר התנצלה בפני בלאל וגינתה "אלימות מסוג זה בכל מקום בעולם".

בלאל (36) נעצר מוקדם יותר השבוע יחד עם שני פלסטינים נוספים, לאחר שעל פי עדותם הותקפו בכפר סוסיא בידי מתנחלים. לפי גרסת צה"ל, בלאל יידה אבנים לעבר כוחות במקום ולכן נעצר, אך הבמאי הכחיש את המעשים. מאות מחברי האקדמיה (אלה שמצביעים בתחרות האוסקר) חתמו על מכתב פתוח נוקב, שבו הם מתארים לתפיסתם את כישלונה של האקדמיה לצאת להגנתו של בלאל, אחד מארבעת היוצרים הפלסטינים והישראלים של הסרט התיעודי זוכה האוסקר "אין ארץ אחרת".


"אנו מגנים את התקיפה האכזרית והמעצר הבלתי חוקי של חמדאן בלאל בידי מתנחלים וכוחות ישראליים בגדה המערבית", נפתח המכתב, שעליו חתמו בין השאר אוליביה קולמן, ריצ'רד גיר, פנלופה קרוז ובעלה חוויאר בארדם, חואקין פיניקס ומארק רופאלו. "לזכות באוסקר זו משימה לא קלה. רוב הסרטים בתחרות נתמכים על ידי הפצה רחבה וקמפיינים במחיר מופקע. עבור 'אין ארץ אחרת', לזכות באוסקר בלי היתרונות האלה מעיד על מידת החשיבות של הסרט לחברי ההצבעה. התקיפה של בלאל היא לא רק נגד יוצר אחד, זו מתקפה נגד כל אלה שמעזים לשאת עדות ולספר אמת מטרידה".

מתוך
באסל עדרה ויובל אברהם, שניים מיוצרי הסרט, מתוך "אין ארץ אחרת"|צילום: מתוך "אין ארץ אחרת", יחסי ציבור

יותר מ-700 יוצרים ושחקנים חברי אקדמיה הצטרפו למחאה בדרישה להביע תמיכה ברורה בבלאל. בגזרת יתר השחקנים המוכרים נמנים סוזן סרנדון, ריז אחמד ("צלילי המטאל"), אמה תומפסון, נטשה ליון, סנדרה הולר ("אנטומיה של נפילה") ואנדריאה רייסבורו ("לזלי היקרה"). עוד חתמו על המכתב: מפיק "תיקי ביבי" אלכס גיבני, הבמאים ג'ונתן גלייזר ("אזור העניין"), אווה דוברני, אלפונסו קוארון, לורה פויטרס, ליז גרבוז, טוד היינס, אדם מקיי, ג'ים ג'רמוש ובוטס ריילי. לדבריהם, היחס לבלאל מעלה חשש גדול באשר לחופש הביטוי ושלומם של יוצרים, והם הדגישו את הציפייה מהאקדמיה לעמוד לצד יוצרי הסרטים שאותם היא מוקירה.

מארק רופאלו, אוליביה קולמן ופנלופה קרוז (צילום: ללא)
מימין לשמאל: אוליביה קולמן, פנלופה קרוז ומארק רופאלו|צילום: ללא

בלאל נעצר בתחילת השבוע לאחר שהותקף באלימות, כך לפי עדויות פלסטינים, מצד מתנחלים ליד ביתו בכפר סוסיא שבגדה. על פי הדיווחים, הוא הזעיק אמבולנס שיפנה אותו אך נלקח ממנו בידי צה"ל. הצבא הדף את הטענה. לדברי בלאל, הוא ושני הפלסטינים האחרים הוחזקו אזוקים עם כיסויי עיניים לאורך הלילה בבסיס צבאי, עד לשחרורו כעבור 24 שעות. בריאיון לרשת ABC מבית החולים הוא שחזר כי חשש לחייו בעת התקיפה: "הם המשיכו להכות אותי במשך 20-15 דקות, דיממתי מכל מקום והרגשתי כאב בכל חלק בגוף שלי". אף שבצה"ל טענו כי בלאל נחשד ביידוי אבנים ולכן נעצר, הוא הכחיש זאת וטען שהוכה גם בידי החיילים.

בזמן שהאקדמיה האירופית לקולנוע והארגון הדוקומנטרי הבינלאומי (IDA) פרסמו הצהרות שבהן הביעו חשש מהתקרית, ההודעה הראשונה מטעם האקדמיה האמריקאית לקולנוע שנשלחה לחבריה גינתה "דיכוי אומנים או פגיעה בהם" באופן כללי, ולא ציינה את שמו של בלאל או את סרטו "אין ארץ אחרת". יובל אברהם, אחד מעמיתיו של בלאל ליצירת הדוקו, אמר: "לאקדמיה הייתה הזדמנות להפגין אומץ וסולידריות - והיא בחרה בשתיקה". מקורות טענו באוזני מגזין הבידור "וראייטי" כי חבר הנאמנים של האקדמיה קיים אמש ישיבת חירום כדי לדון בסוגיה ואם יש צורך לנקוט פעולות נוספות.

יוצרי
יוצרי "אין ארץ אחרת", מימין לשמאל: יובל אברהם, חמדאן בלאל, רחל שור ובאסל עדרה|צילום: JC Olivera/WWD, getty images

"אין ארץ אחרת", פרי יצירתו של קולקטיב ישראלי-פלסטיני הכולל את חמדאן בלאל, יובל אברהם, באסל עדרה ורחל שור, עוסק בהתמודדות זו ממש של הקהילה הפלסטינית באזור מסאפר יטא שבדרום הר חברון ושגרת חיי התושבים המקומיים בצל אלימות מתנחלים והתעמרות מצד הרשויות הישראליות. במאי 2022 התיר בג"ץ לצבא לגרש לצמיתות את תושבי מקבץ הכפרים הפלסטיניים מאדמתם, לטובת שטח אש ואימוני צה"ל. מאז, ההגבלות נגד התושבים הולכות ומחריפות.

הדוקו הוקרן בבכורה בפסטיבל ברלין אשתקד וגם זכה בו בפרס הסרט התיעודי. למרות שסחט שבחים רבים, הסרט הופץ עצמאית בבתי הקולנוע בארצות הברית על רקע היותו שנוי במחלוקת וההחלטה של חברות ההפצה שלא לרכוש את זכויות ההפצה. כאן אצלנו, השר מיקי זוהר הזהיר מוסדות תרבות הנתמכים על ידי משרדו שלא להקרין אותו.