יו"ר BBC סמיר שאה התייחס היום (שלישי) לסערה המתמשכת סביב הדוקו Gaza: How To Survive a Warzone ("עזה: איך לשרוד באזור מלחמה") וכינה אותו "פגיון בלב הסיקור האמין והאובייקטיבי" של רשת השידור הבריטית.
- הדוקו השנוי במחלוקת על עזה: התרגום מערבית שונה כדי לייצר מצג שווא
- "במה לתעמולת חמאס": סרט על עזה עורר סערה
- "דפוס מדאיג של הטיה": דוח חמור על רשת BBC בסיקור המלחמה
הסרט התיעודי שעורר תרעומת הוסר לפני כשבועיים מהפלטפורמה הדיגיטלית iPlayer של הרשת לאחר שהתגלה כי אחד מגיבוריו, עבדאללה בן ה-13, הוא בנו של איימן אל-יאזורי, סגן שר החקלאות בממשל חמאס ברצועת עזה. תאגיד השידור הציבורי הבריטי התנצל, הודה כי נמצאו ליקויים חמורים בדוקו שהפיקה חברה עצמאית בשם Hoyo Films, אך סייג בכך שלא היה מודע לקשריו המשפחתיים של הנער.
היום, במסגרת פגישה שתוכננה מראש, הנושא הועלה בפני מנכ"ל BBC טים דיווי ויו"ר הרשת סמיר שאה, שהתייחס לפרשה לראשונה: "אני מסכים שזה רגע ממש רע. מה שנחשף הוא פגיון בלב הדרישה של ה-BBC להיות אמינים ואובייקטיבים, וזו הסיבה שאני ומועצת המנהלים נחושים לענות על השאלות שעולות". לדבריו, הנהלת ה-BBC מתכוונת להיכנס בעובי הקורה "ולנקוט פעולות מתאימות". דיווי הוסיף כי זו הייתה "החלטה קשה מאוד" להוריד את הסרט התיעודי מהאוויר, וציין כי אלו "סיפורים שאנחנו רוצים לספר".
בנוסף לכך, הוא הדף את הטענות שה-BBC נכנעה ללחצים "לוביסטיים משני הצדדים", וההחלטה נגעה רק לשאלת אמינות הסרט. שאה ציין שהשאלות על הדוקו עלו כבר ביום ששודר לראשונה, וגילה לתדהמתו שהליקויים ביצירת המסמך התיעודי הם משני הצדדים - גם מצד חברת ההפקה העצמאית וגם מצד ה-BBC. יחד עם זאת, הוא הגן על כללי האתיקה והקווים העיתונאיים של הרשת, והפנה אצבע מאשימה כלפי "האנשים שלא עשו את העבודה שלהם". יתרה מזאת, יו"ר הרשת ביקש להבהיר שלתפיסתו "הרעיון שאנחנו רואים מה קורה בעזה דרך עיניהם של ילדים הוא רעיון דוקומנטרי טוב. אני לא רוצה שאף אחד יחשוב שזה המקרה". דיווי חיזק את דבריו בפגישה ואמר כי "הקולות של הילדים העזתים זה משהו שאנחנו צריכים לשמוע".


הרשת קיבלה לדבריה כ-500 תלונות על כך שהסרט "מוטה נגד ישראל", לצד כ-1,800 קריאות ובקשות להחזיר אותו לספריית התוכן ב-iPlayer. ימים לאחר הסרת הדוקו, מכתב שממוען לבכירי הרשת ועליו חתמו כ-1,000 אנשי תעשיית הבידור והתקשורת בבריטניה גינה בחריפות את המהלך בטענה ל"צנזורה ממניעים פוליטיים". בין השמות החותמים ניתן למצוא את הבמאי קן לואץ' (שהביע בעבר את תמיכתו ב-BDS), הבמאי מייק לי, מגיש הספורט הבכיר גארי לינקר שנחשב לפנים של ה-BBC, והשחקן ריז אחמד. הם כולם תיארו את הסרט כ"יצירה עיתונאית חיונית, שמציעה פרספקטיבה נדירה מדי של ילדים פלסטינים שחיים בנסיבות בלתי נתפסות".
לפי הצהרה שפרסמה רשת BBC, "חברת ההפקה העצמאית נשאלה מספר פעמים על כל קשר אפשרי שיש לו (לילד) ולמשפחתו עם חמאס". רק כשהדוקו עלה לשידור, "הם הודו שידעו שאביו של הילד הוא סגן שר החקלאות בממשל חמאס". עוד נטען בהודעה, המפיקים שילמו לאמו של הילד עבור הקריינות הסרט, באמצעות חשבון הבנק של אחותו. חברת ההפקה הבטיחה מצידה כי לא הועבר כסף לאף חבר בחמאס או לגורמים הקשורים אליו.
בתגובה מחברת Hoyo, שהפיקה את הסרט, נמסר: "אנחנו מרגישים שזה עדיין סיפור שחשוב להעביר. צריך לשמוע את קולם של אלו שתרמו לסרט - ואין להם שום קשר למלחמה". בתוך כך, ברשת BBC הבהירו כי הם לא מתכוונים לשדר שוב את הדוקו "במתכונתו הנוכחית" עד להשלמת הבדיקה בנושא. גם Ofcom, הרגולטור של המדיה בבריטניה, פנה במכתב ליו"ר BBC והביע "חששות מתמשכים" באשר לחומרת הליקויים בדוקו, ו"ההשפעה השלילית שיש להם על האמון שנותן הקהל ב-BBC".
הפרלמנט הבריטי הכריז ב-2021 על חמאס כארגון טרור ותומכיו עשויים לעמוד בפני עונש של עד 14 שנות מאסר. יחד עם זאת, ב-BBC נמנעים מלהגדיר כך את חמאס בדיווחיהם בטענה לשמירה על אובייקטיביות. בספטמבר האחרון פורסם דוח שקבע כי שידורי BBC הציגו דפוס מובהק של הטיה נגד ישראל, אם כי חודשיים לאחר מכן יותר ממאה מעובדי הרשת חתמו על מכתב שבו האשימו כי סיקור המלחמה בעזה נוטה דווקא לטובת ישראל.