הנהלת האוניברסיטה העברית מודיעה היום (ב') כי בצעד חריג, ולנוכח "ההתערבות הפסולה" של שר החינוך יואב קיש בהחלטת ועדת הפרס, תעניק האוניברסיטה העברית לפרופ' אווה אילוז פרס מפעל חיים.

כזכור, שר החינוך קיש החליט כי פרופ' אילוז לא תקבל השנה את פרס ישראל לסוציולוגיה לאחר שוועדת הפרס סיימה את דיוניה ללא הסכמה. בעקבות פסילתה של אילוז, פרס ישראל בתחום הסוציולוגיה לא יחולק בשנה הנוכחית. השר פסל את הענקת הפרס לפרופ' אילוז לפני כשבועיים, בשל הצטרפותה לפנייה לבית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג (ICC) נגד ישראל ב-2021.

בשבוע שעבר הצהיר סנאט האוניברסיטה כי הוא "מגנה את הפוליטיזציה של המדע כפי שבאה לידי ביטוי בהחלטה שלא להעניק השנה את פרס ישראל לסוציולוגיה, בעקבות התנגדותו של שר החינוך". לדבריו, בהחלטה זו יש משום הסללת דעות של מדענים ואנשי רוח, על מנת ש"יחשבו פעמיים לפני שהם מביעים דעה זו או אחרת מחשש שיבולע להם בעתיד. אבל אי אפשר להשתיק דעות בלי להשתיק יצירתיות, חקירה אל האמת, וסקרנות שהם בסיסו של המדע".

עוד הוא טען כי המדע הישראלי הוא זה שמחזיק את קיומנו בארצנו, הן מבחינה ערכית והן מבחינה מעשית: "אלמלא המדע הישראלי, ואוניברסיטאות המחקר שמפתחות ומלמדות אותו, לא היה לנו חץ, לא הייתה לנו כיפת ברזל, לא הייתה לנו אלביט ולא רפאל שמגינות עלינו פיזית. אלמלא המדע הישראלי לא היו לנו גם צ׳ק פוינט, וויז, אינטל ומובילאיי שמחזיקות אותנו כלכלית. אלמלא המדע הישראלי לא היה לנו חקר מחשבת ישראל, ארכיאולוגיה ותולדות עם ישראל שמסבירים ההיסטוריה שלנו במקום הזה. ואלמלא המדע הישראלי לא היו לנו גם סוציולוגיה, רפואה, פילוסופיה ופסיכולוגיה המקנות לקיום הזה ערך. חובה עלינו לשמור מכל משמר את המדע שהוא בנפשנו", לשון הודעת הסנאט.

האוניברסיטה העברית בירושלים (צילום: 123RF‏)
האוניברסיטה העברית בירושלים|צילום: 123RF‏

פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית ציין כי "לא מתקבל על הדעת ששיקולים זרים הקשורים לתפיסות אידיאולוגיות יגברו על שיקולים מדעיים והישגים אקדמיים. לא מתקבל על הדעת שעמדת הוועדה למתן הפרס הופכת לאסקופה נדרסת על ידי חלק מהפוליטיקאים המהלכים אימים על המרצים והחוקרים המצוינים של האוניברסיטה העברית והאקדמיה בכלל".

באוניברסיטה מדגישים כי פרופסור אילוז, מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, היא מופת למחקר ועשייה אקדמית: "אילוז כתבה 15 ספרים שתורגמו ל- 25 שפות, ופרסמה עשרות רבות של מאמרים במגוון נושאים". הפרויקט המחקרי הרחב של אילוז מתמקד בזיקה שבין היסטוריה, קפיטליזם, תרבות ורגשות.