ועדת השרים לחקיקה אישרה היום (ראשון) לקדם לקריאה טרומית את הצעת החוק שתביא לסגירת חטיבת החדשות בתאגיד השידור הציבורי "כאן". עוד אושרה בוועדה הצעת החוק להגבלת רכש המדיה, שמטרתה להגביל פרסום בערוצים המסחריים כדי לנתב כספי מפרסמים לערוץ 14 המזוהה עם מסרי השלטון.
לפי הצעת החוק הפרטית, שהגישה חברת הכנסת גלית דיסטל-אטבריאן (הליכוד), מטרת החוק היא "להפריט את החלקים בתאגיד השידור הישראלי אשר עוסקים בחדשות ובאקטואליה בשפה העברית, ולמקד את פעילותו של התאגיד בהפקות מקור, ביצירה ישראלית, בחדשות ואקטואליה מצומצמות בשפות שאינן עברית, בהנגשת שידורי ספורט וכדומה". בפועל, זוהי הצעת חוק אחת מיני רבות שמטרתן לפגוע בתקשורת החופשית בישראל.
החוק המוצע מבקש לסגור את חטיבת החדשות בתאגיד, להפריט את שידורי תחנת האקטואליה כאן רשת ב' ולהחשיך את ערוץ "מכאן" בשפה הערבית. החוק יפגע במקורות ההכנסה של התאגיד בכך שיאסור עליו בין השאר להשמיע תשדירי רדיו (פרסומות) וחסויות בטלוויזיה. תקציב גוף השידור הציבורי מורכב מסכום קבוע של כ-660 מיליון שקל באמצעות תשלום אגרת הרכב, לצד הכנסה נוספת מפרסומות ושימוש מסחרי ופרטי בחומרי ארכיון של רשות השידור - שעליהם הוא רשאי לגבות אגרות מיוחדות. תקציב התאגיד מוגן בחוק ומופרד מתקציב המדינה, וזאת על מנת לשמור על עצמאותו.

הצעת החוק לסגירת שידורי האקטואליה בתאגיד אושרה בוועדת השרים בניגוד לחוות הדעת של כל גורמי המקצוע, לרבות הייעוץ המשפטי. שר התקשורת שלמה קרעי, שמנצח על כל החקיקה להשתלטות פוליטית על שוק השידורים בישראל, אף ביקש בדיון שההצעה לא תעבור לוועדת הכלכלה בראשות היו"ר דוד ביטן, שבה עוסקים בחוקי התקשורת. כבר כמה חודשים שבהם קרעי מנסה למדר את ביטן מחקיקה זו, לאחר שהאחרון שם ברקס לחלק מהחוקים שבמרכז ההפיכה התקשורתית. קרעי, שסבור כי "ביטן נשלט בידי התאגיד", דורש להקים בכנסת ועדת תקשורת מיוחדת שתיטול סמכויות מהוועדה בראשותו של ביטן.

מ"כאן" נמסר בתגובה: "ניסיונות החקיקה נגד התאגיד, תוך כדי מלחמה, נועדו להלך אימים על חטיבת החדשות של כאן ואנשיה ולהיטיב עם מקורבים לשלטון, שמנסים לקבל לידיהם תדרי רדיו ששייכים לציבור ונתחי פרסום, שיטיבו עם בעלי הון על חשבון הציבור. במהלך המלחמה עם איראן רשמה חטיבת החדשות של כאן קרוב לרבע מיליארד צפיות בכל הפלטפורמות בדיגיטל ובטלוויזיה; כאן רשת ב' ממשיכה להיות רשת האקטואליה החזקה בישראל; ובמהלך הלחימה, כמו גם בשגרה - שידורי כאן חדשות בערבית ובשפות - מגיעים למיליוני עולים חדשים ולציבור דובר הערבית".
"אין שידור ציבורי ללא שידורי חדשות חופשיים - כך גם על פי חוק התאגיד שיזמה הליכוד עצמה. ואכן חדשות כאן, פעם אחר פעם, נתפסות בסקרי עומק בלתי תלויים כחדשות האמינות בישראל. ההחלטה על סגירת חטיבת החדשות בתאגיד עלולה להוביל מיידית להוצאת כאן מתאגיד השידור האירופי, ה-EBU, מהלך ששורת מדינות שפועלות נגד ישראל, דורשות שיקרה - וכל זאת לאחר ההישג של ישראל על במת האירוויזיון האחרון, ששירת את ההסברה הישראלית באופן יוצא דופן. ועל אף כל האיומים - נמשיך לפעול באופן מקצועי, נטול פניות ונטול פחד".
מארגון העיתונאים והעיתונאיות נמסר כי "ראש הממשלה נתניהו ושליחו שר התקשורת קרעי החליטו היום שהמשימה הכי דחופה בתום המלחמה באיראן היא פירוק השידור הציבורי בישראל. הצעת החוק הפסולה שאושרה היום בועדת שרים לחקיקה, היא לא חוקתית, בלתי סבירה, קטלנית לחופש העיתונות ומחריבה את הדמוקרטיה הישראלית".
"הצעת החוק שבאה לסגור את חטיבת החדשות האיכותית והמצטיינת של תאגיד השידור הציבורי, שאנשיה סיכנו את חייהם כדי לדווח בזמן אמת על נפילת הטילים ומצוקת האזרחים, תביא בהכרח לקריסת התאגיד כולו. הצעת החוק מצטרפת לשלל יוזמות והתבטאויות של ראש הממשלה ושריה, אשר מבקשות לחסל את התקשורת החופשית בישראל. אנו נלחם במהלכים המסוכנים הללו ביחד עם כל גופי התקשורת בישראל, בכל הכלים המשפטיים והארגוניים העומדים לרשותנו, למען הדמוקרטיה הישראלית והאינטרס של כלל הציבור בישראל".
גם חוק "אילן שילוח" אושר בוועדה
דרך נוספת שבה פועלים בליכוד נגד התקשורת בישראל היא חוק "אילן שילוח" - הצעת חוק פרטית שהגיש חבר הכנסת אביחי בוארון ואושרה גם היא בוועדת השרים. לפי החקיקה הפרטית (אמצעי להתגבר על קשיים משפטיים), חברות המדיה יוגבלו ברכש מהערוצים המסחריים כאשר המטרה היא להשתלט על שוק הפרסום ולנתב תקציבים אלה לטובת ערוץ 14 המתכתב עם מסרי השלטון.
הצעת החוק, שהונחה על שולחן הכנסת "לצמצום הריכוזיות בפרסום במדיה" נועדה לכאורה לתת מענה חקיקתי לכוח שצברה קבוצת הפרסום הגדולה "מקאן-אריקסון" - שהייתה בעבר בבעלות אילן שילוח ולכן זכתה לכינוי זה. הלכה למעשה, היא תכריח את משרדי המדיה וחברות הפרסום להציג בערוץ 14 במהלך שצפוי להגדיל את הכנסותיו.