במשך שנים הצליחו באולפני "פיקסאר" להוכיח למה הם אחת ממכונות הסיפור והרגש הכי משומנות בעולם האנימציה. אחרי שובר הקופות "הקול בראש 2", שהפך לסרט האנימציה המצליח ביותר בכל הזמנים, היום (חמישי) יוצא בבתי הקולנוע בישראל הסרט "אליאו" - על ילד חובב חייזרים שמשוגר בטעות לחלל. רגע לפני עלייתו על המסך הגדול, שוחחנו עם הבמאיות מדלן שאראפיאן וזוכת האוסקר דומי שי, ועם מפיקת הסרט מרי אליס דראם, על יצירה, בדידות, הלחץ לעבוד בפיקסאר - והחייזרים הכי לא צפויים שראינו.

יש לפיקסאר כל כך הרבה קלאסיקות קסומות שעיצבו את התרבות הפופולרית. כמה מלחיץ לביים סרט של אולפנים מבית דיסני?

"כמה מלחיץ? זה מלחיץ, אבל זה לחץ כיפי", מודה הבמאית דומי שי. "לסרטי פיקסאר יש רף גבוה. אנשים מצפים להתרגש, אנשים מצפים לצאת למסע ואנחנו גם מציבות לעצמנו רף מאוד גבוה. אנחנו רוצים שהסרטים שלנו יפנו לכולם, לא רק לילדים, אלא גם למבוגרים שצופים. אז, כן, זה בהחלט מלחיץ. אבל ידענו למה אנחנו נכנסות".

הסרט עוקב אחר אליאו, ילד הרפתקן בן 11, מופנם ובעל אהבה גדולה לחלל וכוכבים, שגר עם דודתו החיילת - ומרבה להיעדר מהבית. כשהוא מנסה, כמנהגו, ליצור קשר עם יצורים מהחלל, הוא נחטף בפתאומיות על-ידי ארגון גלקטי בין-לאומי שחושב, בטעות, שהוא מנהיג כדור הארץ. כעת, אליאו מוצא את עצמו בעמדה לא צפויה: הוא נדרש לדבר בשם כל האנושות ולמנוע אסון בקנה מידה קוסמי - כל זה כשהוא בעצמו עדיין לא מרגיש שייך לעולם שממנו הוא הגיע.

גיבור הסרט הוא סוג של אנטי-גיבור, ילד דחוי חברתית.

"זה סיפור שקל לנו מאוד להזדהות איתו, אני מקווה שגם בשביל אחרים", אומרת שאראפיאן. "אני מרגישה שזה שכיח להרגיש שאתה ילד מוזר ומביך". שי מוסיפה: "בסרט הזה רצינו לחקור את הנושא של בדידות ואיך הילד המוזר הזה מצליח להתחבר עם אחרים ועם העולם שסביבו".

בדיבוב הסרט תרמו את קולם שחקנים מוכרים ואהובים, ובהם זוכת האוסקר זואי סלדנה ("שומרי הגלקסיה", "הנוקמים", "אווטאר") שמגלמת את דודתו של אליאו, ג'מילה ג'מיל ("פיץ' פרפקט"), בראד גארט ("כולם אוהבים את ריימונד") ושירלי הנדרסון ("יומנה של ברידג'ט ג'ונס"). כל אחד מהם מעניק חיים לדמויות חייזריות מלאות אישיות, הומור וצבע. בין המדבבים בגרסה העברית אפשר למצוא את השחקן אמיר שורוש - שהתפרסם בדמותו של ראמזי ב"קופה ראשית".

אמיר, גדלת על סרטי דיסני?

"כן, עד היום אני צופה בסרטים של דיסני. אני לא חושב שקיים סרט של דיסני שלא ראיתי - אני מהפריקים - וגם המשפחה שלי".

התרגשת כשפנו אליך בהצעה לדבב בסרט?

"ברגע שהציעו לי אני אפילו לא שאלתי 'מי ומה אני עושה? איזה תפקיד? מה הגודל?' וכל מיני שאלות ששחקנים שואלים בדרך כלל. זה לא עניין אותי. כששמעתי על הסרט הזה מבמאי הדיבוב העברי, ישר התגייסתי בשמחה בשביל להגשים לעצמי חלום".

קשה לפספס את הדמיון בינך לבין גונתר מלמק, הדמות שאתה מדבב בסרט...

"באמת קשה לפספס, אנחנו ממש דומים. גם בעיניים הגדולות. יש משהו גם באנרגיה של הדמות שמאוד דומה לאנרגיה שלי. זה יצא ממש מגניב".

גונתר מלמק, מתוך הסרט
גונתר מלמק, מתוך הסרט "אליאו"|צילום: באדיבות דיסני ישראל
אמיר שורוש (צילום: רועי ויינברג)
אמיר שורוש|צילום: רועי ויינברג

בין האנימטורים בסרט החדש אפשר למצוא גם שני ישראלים: אביב מנו (שהיה שותף גם לעבודה על הסרט "צעצוע של סיפור 4") וטל שוורצמן. ההנפשה ב"אליאו" מציגה רמה גבוהה של יצירתיות חזותית עם יקומים מפתיעים, עיצוב ייחודי ואווירה שלא דומה לשום דבר שפיקסאר יצרו בעבר. נדמה שהאולפן השקיע מאמץ כדי שהסרט החדש יהיה שונה ויזואלית מכל מה שראינו מהם עד כה. יחד עם זאת, היצירה החדשה של פיקסאר קרסה בקופות ורשמה את הפתיחה הגרועה בתולדותיו - 35 מיליון דולר בלבד בסוף השבוע הראשון שלה בקולנוע ברחבי העולם.

איך בוחרים את עיצובי הדמויות? זה חלק מרכזי מאוד בסרט.

"בסרט הזה היה לנו מזל לעבוד עם הארלי ג'סאפ, שהיה המעצב האומנותי ב'קוקו' וב'רטטוי', שניים מהסרטים הכי טובים של פיקסאר", מסבירה המפיקה מרי אליס דראם. "הסתכלנו על יצורי מים עמוקים וגם על יצורים מיקרו-ביוטיים. הרבה מהיצורים עוצבו בהשראת יצורי מים עמוקים. האנימטורים השתגעו ועיצבו כל מיני חייזרים. היה קשה להגביל אותם, היו כל כך הרבה עיצובים יפים, אז ניסינו לבחור כמה כדי ליצור את החלל המדהים הזה".

כמו ברבים מסרטי דיסני-פיקסאר, גם כאן הסרט מביא אמירה חשובה על בדידות ושונות חברתית, ועל המסע למצוא את מקומך בעולם - גם אם אתה נמצא הרחק מכדור הארץ. "אני חושבת שכולנו הזדהינו עם הכמיהה הנואשת של אליוט למצוא מקום שבו הוא ירגיש שייך ויהיה רצוי ולא ירגיש כל כך כמו חייזר בכדור הארץ", שאראפיאן מסכמת. "אנחנו, למשל, הצלחנו למצוא את האנשים שהתחברנו אליהם בכך שהלכנו בעקבות התשוקה שלנו ללמוד ציור ואומנות. כל נקודת המבט שלך משתנה ברגע שאתה מצליח לרכוש את החבר הראשון שלך שממש מבין אותך. זה פותח אותך להבנה שאם אני יכולה לרכוש חבר אחד, אולי אני יכולה עוד".