הבמאי ג'יימס טובאק, מהראשונים שבעקבותיהם הוזנקה תנועת #MeToo שחשפה שנים של תקיפות מיניות בהוליווד ומחוצה לה, חויב אתמול (רביעי) לשלם פיצויים בסך 1.68 מיליארד דולר ל-40 הנשים שהטריד מינית.
טובאק בן ה-80, שהיה מועמד לאוסקר, הואשם בניצול כוחו בתעשיית הקולנוע בכך שתקף מינית במשך עשורים שחקניות שאיתן עבד ונשים צעירות שפגש והבטיח להן כי יהפוך אותן לכוכבות. אותן עשרות נשים העידו במשפט בן שבעה ימים, והביאו למה שעורכי הדין שלהן מתארים כפסק הדין הגדול ביותר בנושא תקיפה מינית בתולדות ארצות הברית. "חבר המושבעים דיבר בקול רם וברור", מסר עורך הדין בראד בקוורת', שייצג את התובעות. "רצינו שהקול שלהן יישמע ויהדהד ברחבי המדינה כדי לומר לאנשים בעמדות כוח שלא נסבול את ניצול הכוח הזה נגד נשים".
טובאק לא נכח במשפט, ומוקדם יותר במסגרת התיק הוא הוציא הכחשה גורפת שבה טען כי כל פעילות מינית נעשתה בהסכמה. הוא גם לא התייצב לדיונים בטרם המשפט, מה שהוביל למתן פסק דין בגדר "ברירת מחדל" נגדו. בתוך כך, חבר המושבעים שכלל שישה אנשים פסק פיצויים עונשיים בסך 1.4 מיליארד דולר ועוד 280 מיליון דולר עבור פיצויי נזיקין.
טובאק היה מועמד לאוסקר על התסריט של הסרט "באגסי" מ-1991, ובין השאר כתב וביים את "אצבעות" (1978), "אומן החיזורים" (1987) ו"שתי נשים ובחור" (1997). הוא הואשם בכך ששוטט ברחובות ניו יורק במשך עשרות שנים במטרה לצוד נשים צעירות ולפתות אותן לפגישות, עם הבטחה לככב בסרטים - כאשר בסופו של דבר הוא תקף אותן מינית במועדון היוקרתי של אוניברסיטת הרווארד שבו היה חבר, וכן בביתו, באולפני עריכה ובפארקים ציבוריים.

הנשים, רובן כיום בשנות ה-40 וה-50 לחייהם, וחלקן אף בשנות ה-70 המוקדמות, הורשו להגיש את התביעה האזרחית לפי "חוק הניצולים הבוגרים" (Adult Survivors Act) במדינת ניו יורק, שיצר חלון זמן של שנה שבה הושעתה תקופת ההתיישנות בגין תקיפה מינית. התביעה הוגשה לראשונה בשלהי 2022, ובמהלך המשפט 20 נשים מסרו עדויות אישיות ולצידן הוקרנו תצהירי וידאו של 20 נשים נוספות.
"במשך עשרות שנים נשאתי את הטראומה הזו בשתיקה, והיום חבר המושבעים האמין לי", אמרה מרי מונהאן, אחת הנשים הנפגעות שהובילו את התביעה. "האמינו לנו, זה משנה הכל. פסק הדין הזה הוא יותר ממספר - זו הצהרה. אנחנו לא לשימוש חד-פעמי, אנחנו לא שקרניות, אנחנו לא גרמנו נזק נלווה במסע כוח של מישהו אחר. העולם יודע עכשיו את מה שתמיד ידענו: מה שהוא עשה היה אמיתי, ומה שאנחנו עשינו - לעמוד, לדבר - היה הדבר הנכון". קארן סקלייר ווטסון, קורבן נוסף בפרשה, אמרה כי פסק הדין עשוי להפוך את ניו יורק לסביבה בטוחה יותר עבור נשים. "אנחנו משרטטות קו בחול - טורפים מיניים לא יכולים להסתתר מאחורי תהילה, כסף או כוח. לא כאן, לא יותר".
בסוף 2017, זמן קצר אחרי שנחשפה פרשת הארווי ויינשטיין ב"ניו יורקר" וב"ניו יורק טיימס", העיתון "לוס אנג'לס טיימס" חשף את האשמותיהן של 38 נשים שטענו כי טובאק הטריד אותן מינית לאחר שפיתה אותן לבוא לאודישן והבטיח להן כי יהפוך אותן לכוכבות קולנוע. הפצצות התקשורתיות אחת אחרי השנייה הובילו למפולת של האשמות דומות נגד דמויות הוליוודיות רבות, והציתו את תנועת #MeToo שפועלת נגד תקיפות והטרדות מיניות. המחאה גם קידמה חקיקה שמגינה על המתלוננות והמתלוננים ומקלה עליהם בהליכים משפטיים. זאת, בזמן שכוכב הקולנוע הצרפתי ז'ראר דפרדייה, שמואשם גם הוא בתקיפות מיניות, טען כי "מי טו" היא לא פחות מ"משטר טרור".