בצל מאבקי המועמדים על כל קול והתנודות בין הגושים לקראת יום הבוחר, יש מיעוט שבוחר שלא להגיע אל הקלפי ולא להצביע בבחירות. אולם, בין המתנגדים והמיואשים מהבחירות הרבות ישנם גם כאלה שמטריחים עצמם להצביע, אבל שמים פתק לבן. חלקם מנמקים זאת ב"לית ברירה מורכבת", והיתר רואים בצעד הזה "מחאה אישית".
בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:
- קרב על כל קול: השאלות הפתוחות שאולי יכריעו את הבחירות
- מלכוד 61: גם אם נתניהו מתקרב לממשלה, המשבר לא ייגמר
- חושבים שאתם תצליחו? בואו ונסו להרכיב את הקואליציה הבאה
- סקר המנדטים האחרון: גוש נתניהו יציב עם 60 מנדטים, יש עתיד והציונות הדתית מתחזקות
בתוך שנה ושמונה חודשים יצעדו האזרחים, ביום שלישי הקרוב, לעבר הקלפי בפעם החמישית בתוך פחות משלוש שנים. 6,788,804 יוכלו השנה לממש את זכותם ולהשפיע על ההנהגה הנבחרת אך נדמה שחלק לא מועט נותר ללא בית פוליטי ובהתאם יוותר על השתתפותו בבחירות.
אחרים, יטריחו עצמם כל הדרך אל הקלפי כדי לשלשל לתוכו פתק לבן. "זו כבר הפעם השנייה שאני אשים לבן בקלפי וגם אהיה שלם עם זה", מבהיר רועי כהן מירושלים בשיחה עם N12, "גם עכשיו, אין לי למי להצביע וכנראה שגם זה לא ישפיע על שום דבר. מרגיש מחויבות מסוימת להגיע לקלפי, אבל אשים שוב פתק לבן בעיקר כמחאה אישית על המצב הבעייתי במדינה ומשבר האמון בכל התחומים".
לעומת רועי, ישנם בוחרים שמתכוונים לשים פתק לבן על מנת להוריד את מספר המצביעים. "בעיניי זה טוב להוריד את אחוז ההצבעה ובעיקר המטרה היא להעביר לפוליטיקאים את המסר 'אל תתרבו'", הסביר בן מתל אביב שישלשל פתק לבן לקלפי. "אם אחרי כל כך הרבה מערכות בחירות עדיין אין שינוי, אני מעדיף לא לשחק במשחק המכור הזה, ולמחות נגד זה".
המערבולת הפוליטית הציבה את ישראל בתור המדינה הדמוקרטית אותה עם תדירות הבחירות הגבוהה ביותר ובין היתר שיקפה חוסר יציבות ובמידה מסוימת אף היעדר משילוּת. חשוב להבהיר - הפתקים הלבנים שממתינים בקלפי נועדו לשימוש אך ורק במקרה שבו נגמרים הפתקים של רשימה מסוימת. בהתאם, יוכל הבוחר לרשום בעט כחול את אותיות הרשימה בצירוף שמה וכך הפתק יותר כשר לחלוטין.
מנגד, פתק לבן שלא נכתב עליו אות המסמלת את אחת המפלגות - ייחשב פסול. בניגוד לעמדה הרווחת של חלק ממצביעי הפתקים הלבנים, המשמעות לכך היא אפסית בהליך ספירת הקולות - ואין באפשרותה להוסיף, לגרוע או להשפיע בדרך כזו אחרת.
כמו כן, אין שום דרך לדעת כמה מצביעים שלשלו לקלפיות מעטפות ובהם פתקים לבנים ריקים. אלא שנראה כי הדבר לא מובהר מספיק בקרב מצביעי הפתק הלבן או שמא הם לא באמת מוטרדים מהעניין. "זו מחאה נגד כל המתמודדים, מהימין ומן השמאל, שדואגים אך ורק לכסא שלהם", מסביר מאיר, מהמועצה המקומית שלומי, את ההחלטה לשים פתק לבן. "לסלוגן 'כל קול משפיע' אין אחיזה במציאות, המועמדים המרכזיים לא משכנעים אותי, ולכן כרגע אני חושב שאשים פתק לבן בבחירות בעוד יומיים".
על פי נתוני המכון הישראלי לדמוקרטיה, חלה ירידה בשיעור הקולות הפסולים במדינה ביחס לשני העשורים האחרונים. אם בעבר הרחוק, המעבר לשיטת הבחירה הישירה גרם להתרבות הפתקים הלבנים בקלפי, בשנים האחרונות - נותרה המחאה - כמעט מניע יחיד לשלשול הפתק הלבן, אך במבט על ספר החוקים, לקול עבור רשימה מסוימת ביום הבוחר, ישנה השפעה רבה הרבה יותר מהצבת פתק לבן, שהייתה ונותרה - חסרת כל משמעות.