ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ סירבו לבקשת נשיא המדינה יצחק הרצוג להיכנס לממשלה עם ראש הממשלה המסתמן בנימין נתניהו. לפיד וגנץ כבר הבהירו בעבר שלא ייכנסו לממשלה עם נתניהו, אבל הרצוג ביקש מהם שוב להצטרף לממשלת אחדות. פניית הרצוג מגיעה בעוד שהמשא ומתן הקואליציוני כבר החל בין מפלגות הימין, ולא ברור האם יש היתכנות למהלך. המאמץ העיקרי של הנשיא צפוי להיות בחזית גנץ.
בחירות 2022 - סיקור נרחב ב-N12:
- לקראת ממשלה חדשה: האם מערכת המשפט תשנה את פניה?
- הקרב על האוצר בין דרעי לסמוטריץ' - והדרישות של בן גביר מנתניהו
- מתי הכנסת תושבע ומה המועד שבו הנשיא יטיל את המנדט להרכבת הממשלה? | לו"ז פוליטי
- נעם שוקלת להישאר מחוץ לקואליציה: "נאתגר את הממשלה מימין"
בבית הנשיא הכחישו את הדיווח, והבהירו כי "נשיא המדינה לא פנה ולא ביקש מראשי המפלגות להצטרף לממשלה כזו או אחרת". בבית הנשיא אף הדגישו כי הליך ההתייעצויות להטלת המנדט להרכבת ממשלה יחל רק מחר, וכי לאחריו תוטל מלאכת הרכבת הממשלה. מהמחנה הממלכתי נמסר כי "נשיא המדינה לא פנה לשר הביטחון ויו"ר המחנה הממלכתי בנושא כניסה לממשלת אחדות. פנינו לאופוזיציה".
מוקדם יותר היום נקלעו בקואליציה המסתמנת למשבר מסוים, כאשר גורמים במפלגת נעם העבירו מסר לליכוד שלפיו המפלגה שוקלת להישאר מחוץ לקואליציה - בגלל אי הזמנתו של חה"כ אבי מעוז, יו"ר נעם, לפגישה עם ראש הממשלה המסתמן בנימין נתניהו. לפי אותם גורמים, אי הזמנתו של מעוז עשויה להעיד כי "ישנם גורמים בליכוד שלא מעוניינים שמפלגת נעם תהיה חלק מהקואליציה".
עוד הוסיפו הגורמים כי נעם תישאר מחוץ לקואליציה במטרה לאתגר את הממשלה מימין ו"כנגד הטרלול הפרוגרסיבי", לדבריהם. עם זאת, בעקבות המסר של נעם נתניהו הזמין את חה"כ מעוז לפגישה כבר היום. עם חבריו לסיעה, בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר, נתניהו נפגש ודן בחלוקת התיקים והתפקידים, אך עם מעוז עדיין לא.
קשיים נוספים נרשמו במו"מ הקואליציוני בגזרת התיקים ואף בנושא ניסוח הסכמים קואליציוניים מפורטים. בעוד בימים האחרונים נראה כי סמוטריץ' מתקרב למשרד האוצר, אמש מקורביו של יו"ר ש"ס אריה דרעי טענו כי הוא לא מוותר על המשרד. נתניהו עדיין לא החליט מי יהיה שר האוצר, כאשר גם אלי כהן וניר ברקת מהליכוד בין המועמדים.
מעבר לעניין התיקים, שבו נמצאים מספר מוקשים שצפויים להיפטר ככל הנראה, הנושא הנפיץ ביותר הוא הרפורמות הצפויות במערכת המשפט. הדרישה המרכזית גם של יהדות התורה וגם של עוצמה יהודית היא פסקת התגברות ברוב של 61. נתניהו לא משדר התלהבות מכך, אולי כטקטיקה של מו"מ, אך ככל הידוע נתניהו מתכוון לאפשר ולאשר את הדרישה. גם יריב לוין, שמועמד לקבל את תיק המשפטים, דורש את פסקת ההתגברות.