קשה לתפוס מישהו מחברי הכנסת בליכוד לריאיון בימים האחרונים. בכל זאת, יש דברים שצריך להיות אמיץ מאוד או טיפש נורא בשביל לעשות. בעוד פחות משבועיים ייערכו הפריימריז בליכוד, ואף אחד לא רוצה לעשות טעויות של הרגע האחרון: למעוד, להיכשל בלשון, להגיד משהו ומיד להתחרט – בידיעה שאת הנעשה אין להשיב. טעויות כאלה הרי עלולות לגבות מחיר דמים: מיקום נמוך יותר ברשימה הסופית לקראת הבחירות, ואולי חלילה וחס אף לגדוע את חלום הכהונה בתפקיד שר נחשק ויוקרתי.
ובכל זאת, בין כנס פעילים אחד למשנהו ובין נסיעות להרצאות, הצלחנו לתפוס את חבר הכנסת מיקי זוהר לשיחה צפופה. בכל משפט שני של יו"ר הקואליציה לשעבר נשזר באלגנטיות הביטוי "בעזרת השם", וזה הגיוני. לכאורה ובמבט ראשון, משיתוף פעולה כזה ובעיתוי הנוכחי יש לו רק מה להפסיד.
מבחינת זוהר, מערכת הבחירות הקרובה היא "וואן שוט" – לא תהיה כאן הזדמנות שנייה. לשיטתו, ההיסטוריה – הקרובה מאוד, יש לציין – לא תחזור על עצמה בגלגול הנוכחי. הוא יודע, בנימה של מי שעבר תהליך של פיכחון אישי ומפלגתי, גם לשים את האצבע על מה לא פעל. "היינו שאננים בסבבים הקודמים, חשבנו שהניצחון אצלנו. יותר מזה, היינו בטוחים שאנשים יגיעו לקלפיות ויצביעו לנו, וזה לא קרה מספיק". בנימה של חשבון נפש הוא מוסיף: "אני חושב שהשנה שבילינו באופוזיציה הוציאה אותנו מהשאננות שהיינו בה. אני לא רואה תרחיש כזה שאנחנו הולכים עכשיו לעוד ועוד סבבי בחירות, משום שהעבודה שאנחנו עושים עכשיו היא משהו שלא עשינו בעבר".
וזוהר מסביר מה השתנה: "השנה הזאת לימדה אותנו להעריך מאוד מה זה להיות בהנהגת המדינה, ולכן אני בטוח שכשנחזור, אנחנו ננצור את זה, משום שזה דבר לא מובן מאליו. איך שלא תהפוך את זה, אין תחליף ללהיות בצומת קבלת ההחלטות. כשאתה במיעוט יש המון תסכול, משום שאתה רואה שדברים קורים בניגוד למה שאתה חושב שצריך לקרות ואתה לא באמת יכול לעשות הרבה. אתה יכול לצעוק, אתה יכול לדבר בתקשורת או במליאה – אבל בסוף הדברים מתקדמים משום שאין לך את הרוב וזה בניגוד לדעתך".
"מאמין שאגיע יותר גבוה מהשריונים"
לנוכח הכישלונות להרכיב ממשלה מספר לא קטן של פעמים, זוהר מבין שמשהו בגישה שלו ושל הליכוד היה חייב להשתנות: "אני מאוד אופטימי, ועובד מאוד מאוד קשה בתקופה האחרונה כדי לעשות שני דברים שאני מאמין בהם ומקווה שבעזרת השם יביאו אותנו לבחירות מתוך עמדה הרבה יותר טובה לניצחון: גם להעלות את אחוז מצביעי הימין במקומות שבהם הם לא יצאו להצביע מספיק, וגם להביא עוד קהלים חדשים לקלפי".
השיחה שלנו נקטעת מדי פעם. משפחה, טלפון, פעיל שצריך לתחזק. כמעט שיקוף אחד לאחד לקטיעת התוכניות של זוהר בן ה-42, שבעולם אחר היה אמור להיות היום שר בממשלה שבראשה עומד בני גנץ. אבל הדלתות המסתובבות של הפוליטיקה הישראלית מובילות אותו להתרוצץ ברחבי הארץ ולהיאבק על מקומו. אחרי שבמשך ארבעה סבבים הרשימה כמעט לא השתנתה, הפעם הקרב נפתח מחדש – ומיקי זוהר נחוש להתקדם לצמרת.
"הרבה מאוד מסדר היום שלי, אפשר לומר שכמעט כולו, מוקדש לטובת הפריימריז", הוא מודה. "אני שומע דברים מעולים מהפעילים שאני פוגש, ואני מאמין שהפעם בעזרת השם אני אגיע למקום גבוה ברשימת הליכוד. אני כבר לא מעט שנים בעסק הזה אבל מוכן לתפקיד הבא. למשל תיק כלכלי חברתי שאיתו אני אוכל לבצע שינויים לטובת אזרחי ישראל – זה משהו שהייתי רוצה".
מהמקום ה-25 ברשימה, שבו הוא נמצא כיום, היה אפשר לחשוב שזוהר יתנגד לשריונים שמקבל נתניהו למקומות 14 ו-16. "תראה, עידית סילמן ועמיחי שיקלי הם אנשים ראויים כי הם הוכיחו שיש להם עמוד שדרה ושהם באמת ימניים בתפיסת עולמם, למרות המחיר שהם שילמו על הבחירות שלהם, גם בציבור. אני מאמין שנתניהו ישריין אותם ברשימה בזמן הקרוב ושזה לא ישפיע עליי באופן אישי כי בעזרת השם אני אגיע גבוה יותר".
האופטימיות שלו מידבקת. הוא נוטה להאמין שהחיבור של גדעון סער לגנץ והדשדוש של ימינה (כיום "הרוח הציונית") בסקרים יביא לליכוד מצביעים חדשים, עד שכבר יש אפילו תכנונים קונקרטיים ליום שאחרי. "אנחנו נשב עם כל מי שיסכים עם המדיניות שלנו, ואנחנו נהיה אלה שיכתיבו אותה. אנחנו לא נשב עם העבודה או עם מרצ כי ראינו מה קרה לממשלה האחרונה, שלא הייתה מסוגלת לעשות הרבה עם ההרכב שלה ועם רע"ם. עם כחול לבן אפשר אולי להקים ממשלה, ודאי כשנתניהו עומד בראש. כל שאר האפשרויות לא רלוונטיות".
ממשלה בראשות הליכוד כנראה לא תקום בלי הציונות הדתית, מפלגה שגם לגביה יש אי-ודאות מסוימת בשלב הזה, אבל דבר אחד לגביה ברור: האיש שנתניהו הכריז לגביו שלא יהיה שר בממשלתו צבר כוח שמנבא לו בסקרים מספר דו-ספרתי של מנדטים. "בן גביר יכול להיות שר בממשלה, ולא משנה אם הוא יביא 4 מנדטים או 10 או 13", מבהיר זוהר. "תמיד מעמתים אותו עם האמירות שלו בעבר, אבל הוא התמתן והתרכך וטובת מדינת ישראל חשובה לו יותר מכול, ויותר חשוב, יש קהל גדול מאוד של מצביעים שרואה אותו כחלק אינטגרלי מהממשלה שתקום".
"אתם רוצים שנתבטא אחד נגד השני"
לאחרונה, ועל רקע האפשרות שהחרדים יישבו בממשלה שאיננה של נתניהו, אמרת: "החרדים יישבו איתנו כמו ילדים טובים".
"אני מודה שמדובר באמירה קצת לא מוצלחת, ולכן אסביר: אני סבור שלחרדים אין אלטרנטיבות להקמת קואליציה עם מפלגות כמו יש עתיד, העבודה או מרצ – משום שאלה מפלגות שמאל שמסורת ישראל אינה עומדת לנגד עיניהן, ואנחנו בליכוד תמיד הקפדנו על הליכה בדרך מסורת ישראל. ההתבטאויות הללו שיש אפשרות להקים קואליציה אחרת ושאולי הם לא ילכו עם הליכוד לא מסייעות ולא תורמות למאבק המשותף שלנו לנצח, כי זה יכול לגרום למצביעים מסוימים לשקול להצביע למפלגות שמאל–מרכז, ועל כך התרעמתי".
זוהר פוסל על הסף אפשרות להקמת ממשלה עם רע"ם, וטוען שכל הדיבורים על מה שהיה בחדרים הסגורים נובעים מרצון של יריבים פוליטיים להצדיק את "החטא הגדול שלהם". לדבריו, "כל הספקולציות שהיו סביב עבאס שאמרו שנקים איתו ממשלה, ש'הכשרנו אותו' וכולי – זה שקר מוחלט. לא עמדה על הפרק הקמת קואליציה איתם, ולא מיליארדים על גבי מיליארדים לטובת שלמות הקואליציה. לא דובר על שום דבר שדומה לזה, הרי ראינו לאן זה דרדר את ישראל".
בימים האחרונים מתברר כי כמה מועמדים בפריימריז – קופה של שרצים תלויה להם על צווארם. פורץ וחוטף גם הם בקהל, ואין פלא שנתניהו מנסה להתנער מדמויות שאינן עולות בקנה אחד עם הרשימה הממלכתית יותר שהוא שואף להציג לבוחר. "הליכוד היא המפלגה הכי דמוקרטית בישראל. אנחנו לא יאיר לפיד, שבוחר את מי לשים איפה וזהו", עוקץ זוהר. "כולם יכולים לבוא ולהתמודד בפריימריז, ואני מאמין שבעזרת השם ציבור המתפקדים יידע לבחור רשימה מכובדת של אנשים שמבטאים יותר את הערכים של תנועת הליכוד".
"לא ממלכתי, אבל מכבד"
קשה לנסות לדחוק את זוהר לפינה. בכל שאלה על מה יקרה אם ועם כל תוצאה אפשרית או היפותטית בבחירות, התשובה אחת: בפעם הזאת, הוא שב ואומר, הליכוד בדרך לניצחון ולהקמת ממשלה עם הגוש. "אני לא מאמין שנמצא עריקים הפעם", הוא מדגיש. "אבל אני כן מאמין שכל מה שאנחנו עושים עכשיו יביא לנו את ה-60 פלוס מנדטים שאיתם נוכל להרכיב את הממשלה".
מיקי זוהר לא בדיוק ביישן: הוא מרבה להתראיין ולא חושש להביע את דעתו. אבל על אמירה אחת הוא ככל הנראה מתחרט: "כסף, כוח וכבוד". מאז ועד היום הוא מנסה להתנער מהתדמית שדבקה בו, ועושה זאת בהצלחה.
איך מגיבה המשפחה שלך, אשתך, על השינוי הזה שעבר עליך?
"המיקי הזה הוא המיקי של המשפחה, זה מיקי שאתה שומע עכשיו", הוא מבהיר. "זה מה שהמשפחה מכירה, לא מיקי של פעם עם האמירות. מה גרם לשינוי? 'דברי חכמים בנחת נשמעים'", הוא צוחק ומוסיף עוד פנינה: "'בן 40 לבינה'. הגעתי לגיל 40 אחרי שנכנסתי בגיל 35 לכנסת, גיל צעיר מאוד, והבנתי שככה נכון להתנהל גם בזירה הפוליטית".
"נבחרתי לחבר הכנסת הימני ביותר, הימני ביותר!", הוא אומר בגאווה, ומתייחס לדירוג שפורסם החודש. "וזה למרות שההתבטאויות שלי התמתנו כבר מזמן. כל מי שמכיר אותי יודע שהעמדות שלי לא השתנו, למרות שהסגנון כן. זה אומר שהציבור רואה את הפעילות שלי ויודע למדוד אותי לפי זה ולא לפי התבטאויות העבר". זוהר עוצר לרגע אחד, הפעם לשם שינוי לא משום שמישהו מפריע לשיחה, ושולח ספק עקיצה ספק ביקורת: "אם יש מי שבוחר להתבטא בצורה אחרת מבחינת הסגנון, זה בסדר גמור, אבל העובדה היא שלמרות שאני בוחר בשיח מכבד, אני עדיין הכי ימני".
"ויש הבדל בין מכבד לממלכתי", הוא מחדד. "'ממלכתי' פירושו שאתה לא מותח ביקורת על המערכת, ואני חושב שהוכחתי לא פעם ולא פעמיים שכשיש לי מה להגיד וכשיש לי ביקורת אני אומר אותה. נכון, אני עושה את זה היום בצורה מכבדת יותר, לא מתלהמת. זה הבדל שחשוב לי להבהיר".
ויש לו גם מה להגיד בנושא תליון הנאמנות: "אני חושב שזה גימיק לא מוצלח, וגם נתניהו התנגד. אנחנו לא מפלגה שסוגדת למנהיג שלה. אנחנו כן חושבים שנתניהו הוא האיש שצריך לעמוד בראש המפלגה, אבל זה נתפס בסופו של דבר בציבור כמשהו שאין לו שום קשר למציאות".
אי אפשר להתעלם מכך שזוהר, פוליטיקאי שגם אביו היה איש ציבור בתחילת דרכו עד שנהרג בגיל 30 בתאונת דרכים, לא הוריש את הגנים הפוליטיים הלאה. לפחות לא לבנו אליאב, שמשתתף בעונה הנוכחית של "הכוכב הבא". באחד משיריו כתב הבן על אביו: "נמאס לו מהדרך / משגרה שאין בה ערך [...] רוצה כבר לעזוב את הכול אבל לא יכול [...] המשפחה לא מתפקדת וגם אימא מתפרקת".
כמובן אין מדובר בהתפקדות המשפחה לליכוד, ובכל זאת היה נדמה לי שאחרי ככלות הכול, מיקי זוהר גידל בביתו שלו איש שמאל. "זו החוויה האישית שלו לגבי מה שעובר עליי. עם זה אני לא מתווכח. לגדול ככה זה לא תמיד פשוט, אבל אני גאה בו. כבר בגיל 9 הוא התחיל לכתוב שירים, ואני זוכר שליוויתי אותו לאולפן, והינה תראה איך היום הוא מצליח", הוא נאנח לרגע. "הוא רוצה לעבור מקריית גת לתל אביב, אני מתעקש שלא, אבל זה נראה לי קרב אבוד. הבן שלי מאוד א-פוליטי", מדגיש זוהר ומוסיף בצחוק: "הוא אמר לי פעם שיש מפלגה אחת שהוא היה מוכן להיות חלק ממנה – מפלגת המוזיקה".