ראש הממשלה יאיר לפיד התראיין אמש (רביעי) למהדורה המרכזית וסיפק כמה כותרות - פחות משבוע ליום הבחירות. בין היתר, לפיד נשאל על הישורת האחרונה של הקמפיין והחשש של שותפותיו לגוש מאחוז החסימה, שיתוף הפעולה האפשרי עם חד"ש-תע"ל, ההסכם שנחתם מול המורים והבחירה לשריין דווקא את מיכל שיר ברשימתו. בדקנו כמה מהאמירות שלו בריאיון:

300 אלף מתלבטים, 60 אלף מצביעים שמתלבטים בין הגושים

בתגובה לשאלה על ההיערכות הבעייתית של הגוש לקראת הבחירות והאפשרות שהעבודה ומרצ לא יעברו את אחוז החסימה, ראש הממשלה לפיד טען שיש בשלב זה כ-300 אלף מתלבטים שעדיין לא הכריעו למי להצביע. בנוסף, לפיד טען, על פי נתונים שבידיו, שישנם 60 אלף ישראלים או יותר שמתלבטים בין הגושים. לדבריו, עיקר ההתמקדות של המפלגה היא בלשכנע את המתלבטים הללו בניסיון להטות את הכף לטובת הגוש.

לפי בדיקה ונתונים שנמצאים בידי N12, כ-7% מהישראלים עדיין מתלבטים ולא החליטו באופן סופי למי להצביע בבחירות. אומנם סוקרים, ביניהם מכון "מדגם" בראשות מנו גבע, משתמשים במודלים מיוחדים כדי להעריך בסבירות גבוהה מה יצביעו בסופו של דבר חלק מהמתלבטים, אך הנתון שהציג לפיד תואם לנתונים שנמצאים בידינו - כ-300 אלף ישראלים עדיין מוגדרים מתלבטים.

עם זאת, הנתון לפיו ישנם כ-60 אלף מצביעים שמתלבטים בין הגושים אינו מוכר ולא תואם לנתונים שנמצאים בידי הסוקרים. לאורך כל מערכת הבחירות, התזוזות בין הגושים היו מינוריות עד לא קיימות והשפעתן על מפת המנדטים לא הורגשה. הגושים היו יחסית סטטיים ולא זוהו מגמות של מעבר מצביעים מגוש לגוש, אלא רק מעבירים פנים-גושיים. לפיד שב וטוען שישנו כמנדט וחצי של מתלבטים, אך הנתון הזה אינו מוכר על פי הנתונים שבידי N12.

בחירות בישראל: הצבעה בקלפי (צילום: ‏אוליבייה  פיטוסי, פלאש/90 )
מתלבטים בין הגושים? הנתון לא מוכר לסוקרים (אילוסטרציה)|צילום: ‏אוליבייה פיטוסי, פלאש/90

תומכי טרור? אני לא קורא לאנשים בשמות. בעיניי זה שיח לא ראוי

כשנשאל לפיד על ההתבטאות של חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן מחד"ש-תע"ל, שהביעה תמיכה במחבלים מ"גוב האריות" שנהרגו בקרבות מול חיילי צה"ל, הוא גינה "בכל תוקף" את האמירה. עם זאת, לפיד נמנע מלהגדיר את האמירה או את הח"כית כ"תומכת טרור". לפיד הסביר לאחר מכן: "אני לא קורא לאנשים בשמות, בעיניי זה שיח לא ראוי".

עם זאת, לפיד עשה בעבר שימוש נרחב בכינוי "תומכי טרור" נגד יריבים אחרים - חברי הכנסת סמוטריץ' ובן גביר, וכן נגד מפלגותיהם. כמו כן, בעבר לפיד לא נמנע מלהגדיר חברי כנסת מהרשימה המשותפת כתומכי טרור.

בחודש מאי 2021, לפני הקמת ממשלת השינוי, תקף לפיד את נתניהו על שיתוף הפעולה עם בן גביר וסמוטריץ' ואמר: "מי שעשה הכול כדי לדחוף לכנסת תומכי טרור שמתמחים בהפצת שנאה, שלא יעמיד פנים שהוא מזועזע כשהשנאה מתפרצת ושורפת אותנו מבפנים".

בחודש פברואר 2021, לפיד התראיין אצל העיתונאי אריה גולן ברשת ב' והבהיר עם מי שהוא לא ינהל משא ומתן לאחר הבחירות: "יש כאלו שאני לא אדבר איתם, שזה בעיקר בן גביר וסמוטריץ'. הם פשוט תומכי טרור".

 

בנוסף, לפיד לא נמנע בעבר מלהגדיר חברי כנסת מהרשימה המשותפת כ"תומכי טרור" - ולציין שזו הסיבה לסירוב לשבת איתם בממשלה. בריאיון לאולפן "וואלה" בחודש פברואר 2020, כשנשאל מדוע הוא מסרב להכריז על שיתוף פעולה עם הרשימה המשותפת, ענה לפיד: "אני מקווה ומאמין שהציבור הערבי מבין שאם הוא רוצה שהבעיות שלו יטופלו, הוא צריך לדאוג לזה שתומכי טרור לא יישבו בכנסת מטעמו. תומכי טרור אינם שותפים לגיטימיים". בדבריו, התייחס לפיד ישירות לחברי הכנסת של בל"ד.

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
הוגדרו כ"תומכי טרור" פעמים רבות, בן גביר וסמוטריץ'|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ההסכם עם המורים לא יכלול קיצוץ תקציבי

לפיד נשאל על ההחלטה לאשר את ההסכם שנחתם בין שרי האוצר והחינוך להסתדרות המורים, למרות התנגדות גורמים משפטיים במשרד האוצר ובאגף התקציבים. גורמים אלו ציינו שלהסכם אין תוקף משפטי ולא הוגדר לו מקור תקציבי. בעיה זו הובילה להחלטה לבצע קיצוץ רוחבי בכל משרדי הממשלה, כדי שניתן יהיה לתקצב את ההסכם והעלות שלו.

אמש לפיד התייחס לכוונה לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, שיכלול קיצוץ בתקציבי משרדי הביטחון, החינוך, הבריאות והרווחה. לפיד הכחיש עובדה זו וענה: "ההסכם עם המורים עולה כסף. כל מי שעושה הסכם שכר יודע שזה עולה כסף. אנחנו צריכים את הכסף הזה. מדובר בהסכם טוב, למורים מגיע את העלאות השכר האלה. לגבי הכסף - אנחנו נתקן את זה. זה לא יהיה מביטחון ולא מתקציבים חברתיים. זה יהיה מעודפי תקציב וממה שנקרא רזרבות לקניות. זה לא ירד מאף תקציב, לא ביטחון ישראל ייפגע, לא הרווחה תיפגע, לא החינוך ייפגע. להפך - החינוך ירוויח הרבה".

עם זאת, הבוקר פורסמה הצעת ההחלטה שעלתה לאישור הממשלה - ואכן אושרה על ידי השרים. הצעה זו כוללת קיצוץ של 6.6% בתקציבי כל המשרדים ב-2023 כדי לממן את הסכם השכר עם המורים.

טענתו של לפיד היא שהקיצוץ יבוצע מעודפי התקציב של המשרדים ולא יפגע בליבת התקציב של משרדי הממשלה, כלומר לא תהיה פגיעה של ממש בביטחון, או בתקציבי החינוך, הרווחה והשירותים החברתיים. עם זאת, במשרד האוצר ובאגף התקציבים טוענים אחרת: "זה יפגע בפעולות משרדי הממשלה, הקיצוץ חריג".

"עלויות ההסכם יכבידו משמעותית על הוצאות הממשלה, ובפרט בשנת 2023 בשל הפריסה המוצעת אשר מקדימה באופן חריג את הגדלות השכר שסוכמו כך שעיקרן יחולו כבר בשנת ההסכם הראשונה", נכתב בעמדת האגף להצעה. "ההסכם גורר הקשחת תקציב משמעותית. ישנו קושי פיסקלי משמעותי לעמוד בעת הזו בהשלכות התקציביות של ההסכם ובפרט לאור הפריסה המוצעת. זה יקשה על משרדי הממשלה בפעולתם התקינה ואף יפגע בפעולות ליבה".

ישיבת ממשלה  (צילום: reuters)
בניגוד לאמירתו, התקיים קיצוץ במשרדי הממשלה רק בוקר לאחר מכן (ישיבת הממשלה)|צילום: reuters

מיכל שיר? שוחחנו על מעבר רק אחרי שהממשלה נפלה

בריאיון, לפיד התייחס לפרסום של דפנה ליאל במהדורה המרכזית על האפשרות של "דיל" פוליטי שהוביל לשיריון של מיכל שיר במקום ה-13 ברשימת יש עתיד. לפי הפרסום, לפיד ושיר היו מתואמים בכל מה שקשור להפלת הממשלה, והבטחת העברת כס ראש הממשלה ללפיד במקרה של הקואליציה תתפרק. בתגובה לפרסום, ביש עתיד ומטעמה של מיכל שיר לא הכחישו והשיבו: "מיכל שיר היא חברת כנסת מצוינת והצטרפותה לרשימת יש עתיד משמחת אותנו מאוד".

גדעון סער, יאיר לפיד ומיכל שיר (צילום: פלאש 90)
לאיזו מהגרסאות להתייחס? (ארכיון)|צילום: פלאש 90

עם זאת, בריאיון שקיים אמש במהדורה המרכזית, נראה שראש הממשלה יאיר לפיד הכחיש לגמרי את הפרסום: "הפעם הראשונה שדיברתי עם מיכל שיר על לעבור ליש עתיד היה אחרי שהממשלה כבר נפלה. השיחה הראשונה התקיימה אצלי בבית, במרפסת". כשנשאל מדוע בחר דווקא בה, ענה לפיד: "היא חברת כנסת מצוינת. רצינו אותה הרבה זמן. עכשיו היא רצתה לעבור אלינו". לבסוף אמר: "אני מכיר אותה הרבה שנים...היא מצוינת". כשנשאל לאיזה מובן בפועלה של מיכל שיר התחבר לפיד, לא השיב בצורה ברורה.