16 יום לבחירות: במסגרת הפרויקט המיוחד ששודר אמש (שבת) ב"חדשות סוף השבוע", פגש יו"ר רע"ם חה"כ מנסור עבאס את קבוצת המיקוד שלנו בהפתעה. המשתתפים דנו בדמותו הפוליטית ובמהלך ההיסטורי של הכניסה לקואליציה – ולאחר מכן יצא עבאס וענה לשאלותיהם.
חברי קבוצת המיקוד שלנו סיפרו מה הם חושבים על עבאס. חלק אמרו שהוא "מנהיג, ואיש מתון". מנגד, היו שאמרו שכינו אותו "מפחיד, ומייצג אידיאולוגיה איסלמיסטית". לגבי ההצטרפות לממשלת השינוי וההכרה שלו במדינה היהודית, הדעות בקרב המשתתפים היו חלוקות, וחלק מהמשתתפים טענו כי דבריו מכוונות לאוזניים יהודיות בלבד.
לאחר שהוצג למשתתפים סרטון של נתניהו שבו טען שחברי ממשלת השינוי נמצאים "בכיס של עבאס" ולאחריו סרטון של עבאס טוען שניהל מגעים להצטרפות לקואליציית נתניהו, נשאלו המשתתפים למי הם מאמינים – לנתניהו או לעבאס. "אני מאמן שאם סמוטריץ' לא היה מתנגד, נתניהו היה מצרף את עבאס לקואליצייה", אמר יעקב אגנזר מגבעתיים.
המפגש המפתיע עם מנסור עבאס
חברי קבוצת המיקוד הופתעו מכניסתו של עבאס והציגו בפניו את מחשבותיהם עליו ועל האידיאולוגיה אותה הוא מייצג וכן שאלו אותו שאלות רבות:
רויטל רפאלי מתל אביב: ערבים להט"בים, זה מקובל במצע שלכם?
"מבחינתנו זה לא נושא פוליטי, זה נושא דתי. רע"ם באה ממקום ספציפי, חייבים לקבל את זה. אין כפייה בדת, יש הרבה סטראוטיפים".
עמית פרץ מתל אביב: אמרת שמדינת ישראל היא "מדינה יהודית", איך אתה משלב בתוכה את החברה הערבית?
"אני מקבל את החברה הישראלית והיהודית כמו שהיא ואין לי מזימה לשנות אותה. אני מאמין בשותפות, בהידברות, בהיכרות, אנחנו נשתנה, כולנו".
יעקב אגנזר מגבעתיים: למה אתה לא מגנה פיגועי טרור?
"אנחנו נגד ומגנים כל סוג של אלימות. נקודה. פוליטית ולא פוליטית. אני מבטיח לך, שאם אני אהיה, למרות שאני לא רוצה, השר לביטחון הפנים - ביטחונך האישי יהיה יותר טוב".
אם אנחנו נכנסים למבצע בעזה, איך אתם מקבלים את זה?
"לאורך כל השנה היו שואלים אותי את השאלה הזאת, ואני ראיתי במו עיניי איך הממשלה הצליחה להביא שקט שלא היה כמותו עם רצועת עזה במשך שנה שלמה".
"כאשר היו פיגועים יצאנו וגינינו, ואמרנו דברים ברורים בערבית לפני שדיברנו בעברית. אנחנו לא משפיעים על החלטות ביטחוניות ולא משפיעים על החלטות של מדיניות חוץ. בינתיים מה שאנחנו יכולים לתרום לנושא הזה, זה להוכיח שיהודים וערבים יכולים לחיות ביחד בשלום, בביטחון, בשותפות ובסובלנות. זה מה שאני יכול לעשות".
רויטל רפאלי מתל אביב: איפה אתה רואה את מדינת ישראל בעוד 30 שנה?
"אתם יודעים מה גיליתי? אם אנחנו יוצרים חברה יותר צודקת, שוויונית, הוגנת, סובלנית, בהקשר של יהודים וערבים - זה ייצור חברה יהודית וחברה ערבית יותר סובלנית בתוך עצמה. מתי ימינה ישבה עם מרצ בממשלה? כאשר רע"מ הייתה בפנים".
הדס קורמש בלישה מרמת גן: מה קורה עם המאבק באלימות כלפי נשים?
"יש שיפור. אנחנו עושים את זה. אנחנו קידמנו תוכנית מקיפה למיגור הפשיעה והאלימות. הממשלה הזאת הקצתה גם תקציבים מיוחדים. לחלק מהבעיות צריך זמן!".
יזן מוראד מכפר כאבול: מה ההישגים שהבאת לחברה הערבית? האם זה השפיע על מצב האלימות בתוך החברה?
"שינינו את העקומה. במשך 12 שנה, תקופתו של נתניהו, עקומת הפשיעה והאלימות הייתה עולה. עכשיו היא יורדת, למרות שקיווינו שהקצב יהיה מהיר יותר".
יעקב אגנזר מגבעתיים: אם נתניהו יקרא לך להיכנס איתו לקואליציה, אתה תעשה את זה?
"אני רוצה שקואליציית השינוי תחזור להקים את הממשלה. נתניהו בינתיים קורא לי תומך טרור למרות שישבתי איתו בבלפור והוא גם הזמין אותי לבית הפרטי שלו בקיסריה. גם הליכוד לא מכחיש שהיו שיחות".
"אנחנו לא פוסלים אף אחד, מי שפוסל אותנו נפסול אותו. חצי שעה לפני שחתמתי על ההסכם הקואליציוני עם נפתלי בנט ויאיר לפיד, נתניהו היה איתי על קו הטלפון".
ליאה צור מפתח תקווה: אתה חושב שהשתנית ב-5 עד 10 שנים האחרונות?
"בוודאי, אני כל יום לומד, ודברים שאני אומר היום לא אמרתי קודם. ויש דברים שאמרתי בעבר שלא אומר אותם היום".
"לקח לי זמן להבין שלהבליט את מועצת השורא במדינת ישראל, ושיהיו כותרות ש'ממשלת ישראל ומדינת ישראל מחכה למועצת השורא', זה היה לא נכון. עכשיו, אם את שואלת אותי היום, מי שצריך לקבל החלטות פוליטיות בכנסת ובממשלה אלו נציגי הציבור שנבחרו, כי הם נבחרו כדי לקבל החלטות".
מה הציבור חושב על מנסור עבאס?
בפרויקט הזה ליוו אותנו אנשי מכון מדגם בראשות מנו גבע וערכו סקר מיוחד על יו"ר רע"ם שבו שאלנו על שביעת הרצון הכללית ממנו. כשביקשנו מהציבור לדרג את תפקודו של מנסור עבאס מ-1 עד 10, התקבלה התוצאה העגומה 3.2.
כששאלנו את הציבור האם חה"כ מנסור עבאס פועל לטובת הציבור או לטובתו האישית, 52% מהציבור חשבו שהוא פועל עבור טובותו האישית ורק 27% טענו שהוא פועל עבור הציבור.
יתר על כן, בדקנו אם הציבור חושב שעבאס ימנע בחירות שישיות. 49% חושבים שהוא לא ימנע, לעומת 24% שחושבים שהוא יפעל כדי למנוע בחירות שישיות.
בשאלה האחרונה בסקר בדקנו האם "הניסוי" של כניסת מפלגה ערבית לקואליציה נכשל. לפי התוצאות, 59% מהציבור אינו רוצה לראות את רע"ם כחלק מהקואליציה בממשלה הבאה, לעומת 24% שדווקא כן רוצים.