עיכוב בפיזור הכנסת: בתום דיונים הוחלט לדחות את ההצבעה על החוק לפיזור הכנסת ה-24 בקריאה שנייה ושלישית למחר (רביעי) בבוקר. זאת למרות שבתחילה הוסכם בין הקואליציה לאופוזיציה שהכנסת תפוזר לא יאוחר מהלילה בחצות. המשמעות: כניסתו של יאיר לפיד ללשכת רה"מ תתעכב.
ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:
- בנט הודיע על פרישה מהחיים הפוליטיים: "זה הזמן שלי להתרחק מעט"
- בעקבות הביקורת: תוספת המימון למפלגות יופרד מחוק פיזור הכנסת
- סמוטריץ': "מוכן לעשות הנשמה מלאכותית לאיילת שקד כדי להקים ממשלה"
- סקר חדשות 12: ימינה בראשות שקד עם 5 מנדטים, איחוד בין גנץ וסער - 15 מנדטים
מיד עם פיזור הכנסת ייכנס לפיד לתפקיד ראש ממשלת המעבר, מתוקף חוק היסוד של ממשלת החילופים וההסכם הקואליציוני. הוא לא יושבע לתפקיד, משום שכבר הושבע עם תחילת כהונת הממשלה כראש הממשלה החליפי.
ההצבעה על פיזור הכנסת התעכבה בין השאר בעקבות אלפי הסתייגויות שהגישו המפלגות השונות - כל אחת מסיבותיה שלה. ישראל ביתנו הגישה מאות הסתייגויות במחאה על עיכוב חוק המטרו. "ברגעים אלו, אני מצפה, לפחות, מכל חבריי בקואליציה לשים את כל השיקולים הפוליטיים בצד ולפעול אך ורק לטובת האינטרס הלאומי", כתב שר האוצר ליברמן.
ציוץ של ראש הממשלה המיועד לפיד לא התקבל כנראה בצורה יפה אצל שרת התחבורה מרב מיכאלי, שמקדמת את חוק המטרו. "ביני לבין אביגדור ליברמן אי אפשר לסכסך. עובדים ביחד כדי להעביר את המטרו", כתב לפיד. מרב מיכאלי צייצה מחדש את הציוץ של לפיד, והוסיפה עקיצה: "מוטב מאוחר מלעולם לא".
מוטב מאוחר מלעולם לא https://t.co/BL1h00ltgK
— Merav Michaeli מרב מיכאלי (@MeravMichaeli) June 29, 2022
עובדים סביב השעון, לקראת העברת המקל.
— Naftali Bennett בנט (@naftalibennett) June 29, 2022
עם ראש המל״ל איל חולתא,
מזכיר הממשלה שלום שלמה,
והמזכיר הצבאי שלי, האלוף אבי גיל.
שלושה אנשים מסורים ומקצועיים שאוהבים את המדינה. pic.twitter.com/mgVSVgJuHU
גם מפלגת העבודה הגישה הסתייגויות רבות על רקע אי העברת חוק המטרו. בנוסף, מרצ מסתייגת מפיזור הכנסת בדרישה להוריד את אחוז החסימה. גם הרשימה המשותפת הצטרפה והגישה לא פחות מ-12 אלף הסתייגויות, זאת בניסיון לעכב את ההליכים עד לפקיעת תקנות יו"ש מחר בחצות, שיוארכו אוטומטית רק אם הכנסת תתפזר. בעקבות כל אלו - שעת ההצבעה צפויה להתעכב, עוד לא ברור בכמה.
טקס צנוע ללא חגיגות
לאחר פיזור הכנסת וכניסת לפיד לתפקיד רה"מ, יתקיים טקס החילופים בין ראש הממשלה נפתלי בנט ללפיד בלשכת ראש הממשלה. זה יהיה טקס שצפוי להיות צנוע, כדי לשדר רצף שלטוני ורצף תפקודי - ולא חגיגה. לא בטוח שבכלל יהיה סיקור תקשורתי לטקס.
במקביל, בנט צפוי להעביר את החפיפה ללפיד, כאשר כל סמכויות ראש הממשלה מועברות אליו מיד והוא ינהל את ישיבות הממשלה ואת ישיבות הקבינט. כמו כן, בשבוע הבא יש נסיעה של ראש הממשלה לפגישה עם נשיא צרפת עמנואל מקרון בפריז, במקור תכנן בנט להיפגש עם מקרון, אך כעת לפיד יערוך את הביקור.
בשלב הזה, נפתלי בנט יהיה ראש הממשלה החליפי ומחזיק תיק איראן, עד שיקבל החלטה בנוגע לעתידו הפוליטי. הבית בירושלים שישמש את לפיד כמעון ראש הממשלה עד שהמעון הרשמי ישופץ, וילת חנא סלאמה, שימש בעבר את שגרירות גוואטמלה. בשנים האחרונות התגוררו שם מאבטחיו של ראש הממשלה. הבית צנוע במימדי השכונה - רק 3 חדרים.
מעון רה"מ הזמני שישמש את לפיד
בימים האחרונים התקינו שם כבר קווי תקשורת מאובטחים, ואפשר להניח שיהיו שם עוד הכנות בימים הקרובים, כך שהוא יאובטח בצורה משמעותית. מבחינת השכנים בסביבה, שכבר רגילים להמולה שעוטפת את שגרת החיים בסמוך למעון ראש הממשלה, אך חוששים בעיקר מהתחדשות ההפגנות.
אליהו אוחיון, אחד השכנים ששוחח עם N12 סיפר כי רבים מתושבי השכונה הוותיקים עזבו במהלך התקופה האחרונה. "אני עוד יחסית צעיר, אבל אנשים שגרו פה וייסדו את השכונה עזבו. הם השכירו את הבתים שלהם במהלך השנה החולפת, עם שנה של הצקה שהייתה פה". הוא הוסיף כי "עכשיו אני מקווה שלא יהיה פה עוד פעם אותו סיפור, הפעם כנראה יהיו הפגנות מצד אחר".
הוא סיפר על הקשיים שמתרבים עם חזרת האישיות החשובה והמאובטחת ביותר במדינה – לשכונה שלו. "עכשיו כדי להגיע הביתה נצטרך לעשות סיבוב ארוך מהרגיל, כי במקרה כל החסימות חוצות לי את הדרך", אמר אוחיון. "אחרי כל כך הרבה שנים שלא עברתי פה, עכשיו אני עובר בשביל הכיף. עד היום לא ראיתי שום הכנות, כלום".
לגבי המבנה עצמו שבו צפוי להתגורר ראש הממשלה לפיד, וילת חנא סלאמה, סיפר אוחיון כי "הרב הראשי פעם גר פה, במקרה חבר שלי קנה את הזכויות לבניין והוסיף שתי קומות". לדבריו, "השימור פה מוקפד, נעשה בצורה מצוינת ובאמת מתאימה למקום".
נעם שפיגלר, שכנה נוספת שמתגוררת בסמוך סיפרה ל-N12 כי "לפני כמה שבועות עברתי לפה וממש אפשר לראות את ההתרחשות". היא ציינה כי "יש יותר תשאולים של אנשי הביטחון, יותר אנשים ומכוניות. לפני זה באמת הייתה כאן שממה. ציוד עוד לא יצא לי לראות, אבל ראיתי קבוצות של אנשים ליד הבית וברחוב".