"כחול לבן – התקווה החדשה": שר הביטחון בני גנץ ושר המשפטים גדעון סער הודיעו אמש (ראשון) על ריצה משותפת בבחירות הקרובות. שעות לפני ההצהרה המשותפת, גנץ כבר עדכן את הרמטכ"ל לשעבר גדי איזקוט בפרטי ההסכם – וגם בפתח שנותר עבורו אם ירצה להצטרף לרשימה החדשה. המטרה של גנץ וסער באיחוד: לצמצם את הפער מיש עתיד ולהציג את ההתמודדות כגוש נוסף שיכול ללכת עם החרדים.
ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12
- ניצחון לשיקלי: יתפטר מהכנסת – ויוכל להתמודד במפלגה קיימת
- עיסאווי פריג' הודיע על פרישה מהפוליטיקה: "הורוביץ נכשל כמנהיג"
- סקר חדשות 12: ימינה בראשות שקד עם 5 מנדטים, איחוד בין גנץ וסער - 15 מנדטים
הרשימה מלמדת מה הייתה המטרה של גנץ. כשמדובר רק על תקווה חדשה-כחול לבן: לסער, שהיה על סף אחוז החסימה, יש 3 מקומות ב-7 המקומות הראשוניים, וב-13 הראשונים יש לו חמישה. הדבר הזה מתחדד אם גדי איזנקוט מצטרף לרשימה – שהמקומות שלו הם על חשבון גנץ. במקרה כזה, לסער יש 8 מקומות ב-20 הראשונים, לאיזנקוט 3 מקומות – וגנץ נשאר מיעוט ברשימה שלו. עם זאת, לאיזנקוט יש אמת אחת – הוא רואה את הסכנה הגדולה ביותר בגלישה למדינות דו-לאומית ולא ירצה להצטרף למפלגה שלא תחתור להיפרדות מהפלסטינים.
גנץ מנסה לבנות "טיל דו שלבי". מצד אחד, לצמצם את הפער מלפיד, שבסקר לפני 10 ימים הפער היה על 6 בלבד, ואז לאיזנקוט יש תמריץ להצטרף לרשימה החדשה. מצד שני, הוא רוצה לבנות את המפלגה למצב שבו אין 61 מנדטים לאף גוש – ואז הוא יוכל לנסות ולהקים ממשלה עם החרדים.
גנץ וסער מנסים להציג את זה כשלושה גושים – לא רק ביבי ובן גביר נגד לפיד ומרצ, אלא שיש גם את גוש גנץ שיכול ללכת גם עם חרדים. המטרה של שר הביטחון ושר המשפטים היא להגיד שהם ירכיבו את הממשלה הבאה. מנגד, השניים מבינים שבעבור הקמת הממשלה הם יצטרכו לתת משהו כמו רוטציה לצד השני, אך מעדיפים להתעסק בזה רק בנובמבר כרגע.
גנץ וסער יוצאים לדרך עם מצע שהם מסכימים בכמעט כל נושא. בנוסף לכך, הם סיכמו להמשיך במדיניות המדינית-ביטחונית כפי שהיה בממשלת בנט – ובכך הם מאמצים את גישת צמצום הסכסוך. יש גם הבנות שגנץ יוכל להמשיך להיפגש עם יו"ר הרשות אבו מאזן, אך לא לנהל משא ומתן מדיני. בנוסף לזה, השניים החליטו גם לפסול את נתניהו, המשותפת ובן גביר.
המפלגה החדשה בנויה למצב שלנתניהו אין 61 – אז החרדים יעדיפו את סער וגנץ על פני לפיד. אלקין היה שחקן מרכזי באיחוד הזה, וניהל את המשא ומתן מול חילי טרופר ומול עו"ד רונן אביאני בעניינים המשפטיים והפוליטיים. במפלגה מאמינים שישנם מנדטים רבים של ימין ממלכתי שניתן לפנות אליהם.
מהצד השני, לפיד הוא המפסיד מהאירוע. גנץ מתחזק ומרוויח מומנטום, וגם אולי אף מגדיל את הסיכוי שהחרדים יצטרפו אליו לממשלה. בנוסף לכך, השניים השאירו בהסכם מקום מרכזי לאיזנקוט, שגם לפיד רוצה אותו ברשימה.
עיקרי הסכם גנץ-סער:
- חלוקת סדר רשימת בחירת המועמדים על ידי כל מפלגה לגבי 20 המקומות הראשונים ברשימה: כחול לבן – מקומות מספר 1, 3, 4, 6, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 17, 19. תקווה חדשה – מקומות מספר 2, 5, 7, 10, 13, 16, 18, 20.
- אותיות הרשימה – כן, כינוי הרשימה יוסכם בהמשך.
- שני המנהיגים סיכמו יחד שבראש מטה הבחירות יעמוד נציג כחול לבן.
- איוש התפקידים ייעשה בהסכמה משותפת, במקרה שלא תהיה הכרעה – יו"ר כחול לבן יקבע.
- לאחר הבחירות יוקם צוות משא ומתן קואליציוני משותף.
- במידה וגדי איזנקוט יצטרף שמור לו המקום השלישי, וכן מקומות 9 ו-16