אתמול (שני) בערב אכן הייתה הצהרה דרמטית, אבל היא לא הגיעה מכיוונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאומו במעון הרשמי בבלפור. מי שסיפק אותה היה דווקא ראש שירות הביטחון הכללי (שב"כ) נדב ארגמן שבמפגש סגור ניפק אזהרה מטרידה בעניין מערכת הבחירות הקרובות בישראל, כזו שעלולה להשפיע על תוצאותיהן, ואולם פרסום התוכן המדויק של הדברים נפסל על-ידי הצנזורה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
הצנזורה התירה לפרסם כי במהלך כנס אגודת "ידידי אוניברסיטת תל אביב" שבו ארגמן הופיע אמש הוא סיפר כי מדינה זרה מתכוונת להתערב בבחירות בישראל. לדבריו, הוא לא יודע לומר בשלב זה לטובת או לרעת מי היא תתערב.
"מדינה זרה מתכוונת להתערב בבחירות הקרובות בישראל והיא תתערב. אני לא יודע לומר בשלב זה לטובת או לרעת מי, ואני יודע על מה אני מדבר", אמר ארגמן. הוא הוסיף כי אינו מזהה אינטרסים להתערבות אך היא בוודאות תתרחש. לדבריו, ההתערבות צפויה להתבצע באמצעות מתקפות סייבר והאקרים.
מהצנזורה נמסר כי היא לא מתירה בשלב זה לומר באיזו מדינה מדובר, אולם ניתן לומר כי מדובר בתופעה מוכרת ברחבי העולם מהשנים האחרונות.
בשב"כ מסרו בתגובה כי "שירות הביטחון הכללי מבקש להבהיר כי למדינת ישראל וקהיליית המודיעין, יש את הכלים והיכולות לאיתור, ניטור וסיכול של נסיונות להשפעה זרה, במידה ויהיו כאלו. ביכולתה של מערכת הביטחון הישראלית לאפשר קיומן של בחירות דמוקרטיות וחופשיות במדינת ישראל".
"לא נסבול סכנה שכזאת"
בעקבות הפרסום חברת הכנסת איילת נחמיאס-ורבין (העבודה) הגישה בקשה לדיון דחוף בוועדת המשנה לסייבר של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת חרף הבחירות. "למרות פגרת הבחירות, אדרוש דיון דחוף בועדת חוץ וביטחון ובוועדת המשנה לסייבר", מסרה נחמיאס-ורבין. "לא יעלה על הדעת שאיום כזה יוצף על-ידי ראש השב"כ, והדבר לא ייבדק לעומק ובבהילות. טוהר הבחירות הוא הבסיס לקיום דמוקרטיה חזקה ולא נוכל לסבול סכנה שכזאת".
חבר הכנסת יואל חסון (התנועה), חבר ועדת הבחירות המרכזית, פנה ליו"ר הוועדה השופט חנן מלצר בבקשה לקיים דיון דחוף לאור החשש מהתערבות זרה בבחירות. "אנו עדים לכך שבשנים האחרונות היו ניסיונות מצד גורמים זרים ואף מדינות להתערב בבחירות פנימיות על מנת להשפיע על תוצאותיהן, לכן יש לקיים דיון דחוף בעניין בייוחד לאור אמירתו של ראש השב"כ", כתב חסון לשופט מלצר.
עוד כתב חסון כי "כחבר ועדה ונציג סיעה אני מבקש לדעת כיצד הוועדה מתכוונת להיערך לאיום מסוג זה. קיימים מספר נושאים שיש לדון בהם בדחיפות, כגון: האם לוועדה יש את הכלים להתמודד עם איומים מסוג זה? איך הוועדה מתכוונת להיערך מבעוד מועד לניסיון לחדור למערכות המחשוב של ועדת הבחירות המרכזית, למערכות מחשוב פרטיות או להפצת חומרים תעמולתיים כוזבים ברשתות החברתיות על מנת להטות את תוצאות הבחירות?".
בהכנת הידיעה השתתף ירון אברהם