המחנ"צ ז"ל: 4 שנים ו-3 שבועות. זהו פרק הזמן בו רשימת "המחנה הציוני" הייתה חלק מחיינו - רשימה ששיאה היה זכייה ב-24 מנדטים מרשימים בבחירות 2015 - אבל כאלה שהובילו את המפלגה לאופוזיציה. אתמול הגיע המחנה הציוני אל סופו במסיבת עיתונאים מטלטלת אחת. קיצור תולדות המפלגה ש"נתנה פייט" לנתניהו.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
ב-10 בדצמבר 2014, כינסו יו"ר מפלגת העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג ויו"ר מפלגת התנועה, ציפי לבני, מסיבת עיתונאים שבה הכריזו על איחוד רשימות לקראת הבחירות לכנסת ה-20 וריצה משותפת תחת השם "המחנה הציוני", שכללה רוטציה בתפקיד ראש הממשלה. המטרה של השניים הייתה ברורה: מהפך שלטוני, או כפי שהרצוג היטיב לנסח כמה ימים מאוחר יותר: "מהפך! מהפך! מהפך!" בנאום אייקוני.
לאורך מערכת הבחירות, נדמה היה שהמירוץ בין המחנה הציוני בראשות הרצוג ולבני לליכוד בראשות נתניהו צמוד - ובסקרים לא מעטים, המחנה הציוני אף עבר את הליכוד - כולל בסקר האחרון שנערך 5 ימים לפני הבחירות, ב-13 במרס 2015, בו זכה המחנה הציוני ב-26 מנדטים והליכוד רק ב-22.
יממה אחת לפני הבחירות ולאחר ביקורות שהופנו אליה בנושא, החליטה לבני על מהלך דרמטי - בתקווה שיבטיח לה ולהרצוג את הניצחון המיוחל: היא הודיעה שהיא מוותרת על הרוטציה בראשות הממשלה עליה סיכמה עם הרצוג. השותפות נשארת, אך המועמד לתפקיד הרם יהיה הרצוג בלבד.
יום הבחירות היה מותח מאוד עבור לבני והרצוג: המדגמים ב-22:00 בלילה הראו שהליכוד מוביל אך שהמירוץ נותר צמוד - אלא שהבוקר שאחרי בישר אחרת: הליכוד גרף לא פחות מ-30 מנדטים והמחנה הציוני הסתפק ב-24 בלבד - מה שהוביל לכך שנתניהו הרכיב גם את הממשלה הזו.
שנה בלבד לאחר הקמת ממשלת נתניהו, לאחר חודשים של שמועות, הודה יו"ר המחנה הציוני הרצוג שניהל משא ומתן עם נתניהו על כניסה לממשלה. המהלך הזה הוביל לביקורות קשות מאוד כלפי הרצוג - מה שגרם להידרדרות במעמדו בתוך המפלגה, וכעבור שנה - גם להפסד מהדהד בפריימריז לראשות מפלגת העבודה.
בפריימריז ההן נבחר לתפקיד אבי גבאי, שכיהן קודם לכן כשר להגנת הסביבה בממשלת נתניהו מטעם מפלגת כולנו - ופרש ממנה במחאה על פיטורי יעלון ומתווה הגז. זמן קצר לאחר שנבחר, נענה גבאי להמלצתו של היו"ר המודח הרצוג והמשיך את השותפות עם לבני - ובכך שמר על המחנה הציוני.
כמה חודשים לאחר מכן, נבחר הרצוג לתפקיד יו"ר הסוכנות היהודית והתפטר מהכנסת ומתפקידו כיו"ר האופוזיציה - מה שהוביל את שותפתו, ציפי לבני, לדרוש מגבאי את תפקיד יו"ר האופוזיציה עבורה כתנאי להמשך השותפות בין מפלגתה למפלגת העבודה. גבאי לא יכול לכהן בתפקיד עקב כך שאינו ח"כ - ולאחר שהתלבט בסוגייה, נאלץ להיענות לדרישתה של לבני.
לאחר תקופה קצרה בתפקיד, היחסים בין יו"ר האופוזיציה לבני ליו"ר המחנה הציוני גבאי עלו על שרטון: במערכת הפוליטית הריחו שהבחירות מתקרבות, וללבני היה חשוב לשוב ולהדגיש כי "יש לייצר גוש וחיבורים" וכי "צריך לשים את האגו בצד" על מנת לייצר מהפך שלטוני. האמירות הללו קוממו את גבאי, שהניח שמדובר ברמז לפיו עליו לפנות את מקומו.
אתמול, יומה הראשון של השנה האזרחית החדשה, ו-98 ימים בלבד לפני בחירות 2019 - גבאי שבר את הכלים והדהים את המערכת הפוליטית ובעיקר את לבני עצמה. גבאי בישר לה בשידור חי, מול המצלמות, שהוא מסלק אותה מהרשימה ומפרק את השותפות. בכך, הגיעה לסופה רשימת המחנה הציוני.