מה באמת הם מתכננים לשנות פה, או מה לפחות הם רוצים שנחשוב? מערכת החדשות Online הפנתה בשבועות האחרונים שאלות של אזרחים מן השורה בנושאים שמטרידים אותם בחיי היום יום לראשי המפלגות. השאלה שאנחנו מפרסמים היום נוגעת למשבר במערכת הבריאות הציבורית. אז איך הם ענו ומי התחמק? התשובות לפניכם.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
ד"ר רעות כהן-לסרי היא מתמחה ברפואת ילדים. כעובדת במערכת הבריאות היא הפנתה את השאלה הבאה: "מה דעתם של ראשי המפלגות בנוגע למערכת הבריאות הקורסת שלנו והאם יש תכנית כדי לרפא אותה? האם יש לכם תוכנית לקצר את התורנויות הארוכות של 26 שעות, לשמור על כבוד החולה המאושפז במחלקה או במסדרון, לקצר את שעות ההמתנה הארוכות בחדרי המיון ולמגר את האלימות מול הצוותים הרפואיים? כולנו צריכים את מערכת הבריאות, מה אתם תעשו כדי לשמור עליה?
העימות הקודם: איך תורידו את מחירי הדיור?
איילת שקד יו"ר משותף הימין החדש:
מערכת הבריאות סובלת משחיקה תקציבית ומגידול והזדקנות האוכלוסייה. אלה גורמים לפערים בין מרכז לפריפריה ולשחיקה בכוח האדם. הטיפול בכך צריך להיות באמצעות תיקון השחיקה התקציבית, להעביר יותר חולים לאשפוזים בבתי חולים קהילתיים ופחות לאשפז בבתי חולים.
אבל יותר חשוב לדבר יותר על מניעת מחלות ועל קידום הבריאות. על כל שקל שמשקיעים במניעה חוסכים אחר כך עשרות שקלים בהמשך הטיפול. בנוסף, צריך לפתוח עוד בתי ספר לרפואה בדומה למה שעשה השר נפתלי בנט באריאל - כך גם כוח האדם האיכותי ברפואה יגדל והשחיקה תיעצר.
אבי גבאי יו"ר העבודה:
נושא הבריאות מאוד חשוב לנו ולכן למדנו את מערכת הבריאות מכל הכיוונים שלה ופרסמנו תוכנית של מה שאנחנו הולכים לעשות. התוכנית אמורה להקל גם על החולים אבל גם על הצוותים. לא יכול להיות שבמדינת ישראל יהיו משמרות של 26 שעות. התוכנית כוללת הוספת משאבים, שינוי תהליכים ושינוי הניהול.
התוכנית מבוססת על 4 עקרונות מרכזיים: לבלום את העומס בחדרי המיון - פחות צפיפות ויותר שירותים, לחתוך את התורים לרפואה מקצועית ולניתוחים ודבר אחרון - ביטוח סיעודי לכל אזרח ותיק במדינת ישראל. זה על קצה המזלג.
תמר זנברג יו"ר מרצ:
מערכת הבריאות קורסת. אגב, כמו גם מערכת התחבורה והדיור והרבה מערכות אחרות. הפתרון של מרצ הוא השקעה כלכלית מסיבית בשירותים החברתיים והאזרחיים ובראשם מערכת הבריאות. למערכת הבריאות חסרים מיליארדים כדי להגיע לממוצע ה-OECD וזאת התשובה לחוסר במיטות ובתקנים, לשעות הארוכות, לצפיפות בחדרים, במיטות במסדרונות ובחדרי האוכל.
מערכת הבריאות זקוקה לתוכנית חירום לאומית להצלתה שתעלה הרבה כסף אבל תציל חיים ובסופו של דבר גם תחסוך כסף. חלק מהתוכנית של מרצ עוברת בעדכון אוטומטי של סל התרופות, בהכפלת המיטות וגם בקיצור התורנויות ובתנאי עבודה שפויים למתמחים ולמומחים.
רפי פרץ יו"ר איחוד הימין:
שלום לך רעות, אחד החובות הבסיסיים ביותר של מדינת ישראל כלפי אזרחיה הוא הזכות לטיפול רפואי מכובד. יש לנו מערכת בריאות מהמתקדמות בעולם, אך בסופו של דבר האזרח הפשוט לא מקבל את הטיפול הבסיסי שהוא ראוי לו, ולפעמים הוא מקבל אבל לא בזמן. הרופאים והצוות קורסים תחת העומס. נפעל לגיבוש תוכנית שתחלץ את מערכת הבריאות מהמצב בו היא נמצאת היום. יותר רופאים בפריפריה, יותר פקולטות ובדרך הזאת נצליח לגרום לשינוי פני הרפואה.
משה כחלון יו"ר כולנו:
בניגוד למה שהיה בשנים הקודמות אנחנו הוספנו כ-9 מיליארד שקלים תוספת לתקציב הבריאות. אבל יש לנו גם תוכניות מעשיות כמו הוספת 2,000 מיטות לאשפוזי בית, עוד מאות רבות של מיטות לבתי חולים וכמובן - לתקצב את זה. הבעיה של מערכת הבריאות היא תקצוב. התחלנו ואנחנו מתכוונים להמשיך אבל באמצעות תוכניות ולא באמצעות דברים ספורדיים.
משה פייגלין יו"ר זהות:
הפתרון למערכת הבריאות הוא מה שנוסה באגף אחד בחדרי הלידה. בחדרי הלידה הוכנס אלמנט של תחרות - הם מתחרים על שובר הביטוח הלאומי של היולדת ותראו מה שקורה שם. אפשר להשוות חדרי לידה לפנימית ד'? ודאי שלא. אז בואו נשכפל את מה שנוסה והצליח בחדרי הלידה אל כל המערכת ונכניס אלמנט משמעותי של תחרות - וכל מערכת הבריאות תיראה כמו חדרי הלידה.
איימן עודה יו"ר חד"ש-תע"ל:
שוב הפוליטיקאים מהימין מופתעים מהזקנה במסדרון, כמו לפני 20 שנה. הבעיה היא ההפרטה וזה שהמדינה מוותרת על הסוגיות החברתיות. המדינה חייבת לבנות בתי חולים ממלכתיים, וגם בקרב האוכלוסייה הערבית. אנחנו 20% מכלל האוכלוסייה ואין בית חולים ממלכתי אחד ביישוב ערבי.
אורן חזן יו"ר צומת:
כמי שעבר אישפוזים רבים וממושכים במהלך חייו, מכיר את המערכת מבפנים וחב לה חוב גדול אמרתי לא אחת - אני הזקנה במסדרון. כדי לשנות את המציאות צריך לשנות את סדרי העדיפויות ולהעביר תקציבים ומשאבים רבים לרפואה הציבורית. כך עשיתי בכנסת האחרונה, בשעה שהעברתי כסף לבניין חדר טיפול נמרץ לילדים בבית החולים פוריה ועוד יותר מ-400 מיליון שקלים לרפואה בפריפריה וכך צומת בראשותי תעשה בכנסת הבאה: תוספת של יותר מ-2 מליארד ש"ח בשנה הראשונה ועוד 8 מליארד ש"ח לאורך הקדנציה.
רק הגדלת יחס המיטות לכל אלף תושבים, שהוא מהנמוכים בעולם בישראל, לצד הגדלת כמות הרופאים והצוות הרפואי, בניית בית חולים חדש בגליל ומעבר לאישפוז יום בקהילה לצד מתן מענקים לרופאים בפריפריה ופיזור שווה של השירותים - יביאו לרפואה איכותית ושוויונית יותר בישראל.
ואלו ראשי המפלגות שפנינו אליהם ובחרו שלא להשיב: ראשי כחול-לבן בני גנץ ויאיר לפיד, יו"ר הליכוד בנימין נתניהו, יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן, יו"ר ש"ס אריה דרעי, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, יו"ר גשר אורלי לוי-אבקסיס ויו"ר בל"ד-רע"מ מנסור עבאס.