משפחות רבות שיום אחד יקיריהן נעלמו כאילו בלעה אותם האדמה נעות בין תקווה ליאוש , נשאבות לחיי השגרה היום - יומיים ומקפידים לזכור. במהלך 2019 הלכו לאיבוד 12,000 ישראלים, רובם אותרו בתוך שעות. 1,200 מתוכם היו ילדים ונערים מתחת לגיל 15 ו-350 מבוגרים הסובלים מדמנציה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הסברה היא כי במדינה קטנה וצפופה כמו ישראל גם מי שרוצה להיעלם לא יוכל לעשות זאת, אך המספרים מראים אחרת. מאז קום המדינה יש 560 נעדרים שלא נמצאו - ואף אחד לא יודע מה עלה בגורלם.
שאול אבטה בן ה-31 הוא אחד מהם. שאול נעדר מאז נובמבר 2015 ונראה בפעם האחרונה בתחנה המרכזית ירושלים. בתוך התעלומה הזאת חיים גם בני משפחתו. "אני לא יכול לחשוב שהוא לא בחיים ואני לא יכול לחשוב שהוא בחיים", סיפר אחיו, משה אבטה.
אבטה לחם בגולני, טייל במזרח, היה סטודנט באוניברסיטה העברית בירושלים והתגורר עם שותפים במרכז העיר. באותו היום בו נעלם הוא יצא מביתו עם תיק מבלי לעדכן איש על כוונותיו. הוא תועד בכניסה לתחנה המרכזית בירושלים ומאז נעלמו עקבותיו. "כשאמרו לי שהוא רצה להתאבד אמרתי: זה לא זה, לשאול היה יצר חיים ואני יודעת מזה", סיפרה אימו.
שבועות של חיפושים ושנים של ניסיונות לאתר מידע לא העלו דבר ובני המשפחה נותרו עם חוסר וודאות ומחשבות על מה יכול היה לקרות לשאול ומה באמת קרה. "אין מצבה להתרפק עליה, יש רק את התמונות. במשך הזמן אני מתחילה לחשוב שזה דבר שיישאר קבוע, וזה לא קל" הוסיפה אימו.
גם משפחתו של תומר (ישראל) טקשה נמצאים במצב דומה - ביום הזיכרון יצא מביתו ולא הסביר לאן, מאז הוא נעדר כבר 8 חודשים. החיים של טקשה לא היו קלים. הוא לא עבד, סבל מהפרעה נפשית והתגורר עם אימו בבבית ים.
"אני חצי בנאדם, חצי מתה, כל היום אני בחלון מסתכלת על הגינה ומחכה שיבוא", סיפרה אימו, יהודית טקשה. "הלוואי ויהיה לנו סימן, משהו, שנדע אם הוא חי או מת, שנדע משהו. אבל פה אתה לא יודע כלום, אין קצה חוט", הוסיפה אימו.
אביו סיפר בכאב שמאז היעלמותו של בנו הוא מחפש אותו בלילות בתחנה המרכזית: "הפכתי את התחנה המרכזית לאורך, לרוחב, ביום בלילה", "ההרגשה שלי היא שאני אמצא אותו, לא יודע איך, אבל אני אנצא אותו".
אפליקציה חדשה בשם " הצילו", שפיתח שאסף בר, לא תמנע את התופעה אבל תוכל לעזור באיתור נעדרים באמצעות הסלולארי. לשם כך צריך להיכנס לאפליקציה והכניס אנשים שאנחנו חוששים שייעלמו לתוך המאגר. ברגע שמזהים ילד או קשיש ממבולבל משוטטים – צריך רק לצלם אותם ולסרוק את פניהם. אם האפליקציה מזהה היא מתקשרת לאיש הקשר הראשון. לאפליקציה נרשמו כבר שלושים אלף מנויים והיא רשמה כבר עשרה איתורים מוצלחים. עכשיו הם מתכוונים להתחבר למצלמות עירוניות כדי להרחיב את החיפושים.