בכירי צבא, ממשל ואנשי עסקים ששמו לעצמם למטרה את המלחמה בגזענות, השיקו הבוקר (ראשון) מיזם אזרחי חדש תחת הכותרת "ישראלים נגד גזענות", בבית הנשיא ובמעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין. היוזמים קראו לציבור הישראלי לחתום על אמנה מחייבת למלחמה בתופעה. "במאבק בגזענות ובאפליה כולנו קואליציה - רחבה, מאוחדת וחזקה", אמר הנשיא.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הנשיא פתח את דבריו בתודות ואמר ליושבים בקהל: "הגענו לפה כי אנחנו מבינים אמת אחת פשוטה: גזענות ואפליה אינן הבעיה של ישראלים יוצאי אתיופיה, או של קבוצות אחרות בחברה הישראלית - זוהי בעיה של כולנו. הגזענות והאפליה מאיימות לא רק על מי שנפגעים ממנה. זה לא עניין של שמאל או ימין, של קואליציה או של אופוזיציה".
"בעקבות דוח פלמור הכירה הממשלה בגזענות הממוסדת כלפי ישראלים יוצאי אתיופיה", המשיך הנשיא. "המהלך החשוב הזה הביא להקמת יחידה שמטפלת בתלונות מכלל החברה הישראלית בכל מה שנוגע לאפליה ולגזענות מצידה של המדינה עצמה. הסיפור הזה משמש דוגמא לאופן שבו יש להילחם בגזענות הממוסדת – קודם כל הכרה, לאחר מכן לקיחת אחריות וביצוע צעדים מעשיים לתיקון, ולא רק כלפי הקבוצה הנפגעת אלא עלפי החברה בכללותה".
מטרת המיזם אם כך, להילחם בגזענות בחברה הישראלית על שלל ביטוייה וצורותיה באמצעות שינוי בדפוסי החשיבה וההתנהגות, ופעולה אקטיבית נגד גילויי גזענות ואפליה בחברה הישראלית. בשלב הראשון, המיזם יתמקד ביצירת הסכמה אזרחית רחבה נגד גילויי גזענות באמצעות חתימה המונית על אמנה, שתבטא נטילת אחריות אישית של כל אחד ואחת מאזרחי ישראל על עצמו, משפחתו וסביבתו.
"ישראלים נגד גזענות" רתמה גופים ממלכתיים, מגזר ציבורי, מגזר עסקי וארגונים אזרחיים לקידום תוכניות חינוך והסברה, במטרה ליצור דה לגיטימציה לתופעות הגזענות. בכוונת המיזם להשפיע על מדיניות בתחום ולהניע את הכנסת והממשלה ליזום חקיקה, ולהעמיד את המשאבים הנדרשים לשם כך. המיזם כבר פועל מול צה"ל, משטרת ישראל, השלטון המקומי, מערכת החינוך הפורמלית והבלתי פורמלית, ההתאחדות לכדורגל ועוד, ומסייע בבניית מנגנונים למאבק בגזענות באופן כללי.
"קוראים לציבור לחתום על האמנה"
יו"ר עמותת "ישראלים נגד גזענות", אלוף (במיל) אלעזר שקדי, מפקד חיל האוויר לשעבר, אמר כי "הגזענות סודקת ומערערת את עוצמתה, שלמותה ולכידותה של החברה הישראלית. הגזענות מהווה איום משמעותי על כולנו, לא פחות מאיומים ביטחוניים חיצוניים. ההתמודדות מולה מחייבת אחריות אישית ומעורבות אישית של כל אחת ואחד מאיתנו".
"המאבק בגזענות אינו מאבק סקטוריאלי, ואינו באחריותה הבלעדית של הממשלה", אמרה מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, ויו"ר הוועדה למיגור הגזענות נגד יוצאי אתיופיה, אמי פלמור. "זו אחריות ומשימה משותפת של כל הישראלים שאכפת להם מעתידה ולכידותה של החברה הישראלית. אנו קוראים לכלל הציבור לחתום על האמנה ולפעול איתנו במרחב האישי, הקהילתי והציבורי".
גם איש העסקים, בעלי בית"ר ירושלים וחבר "ישראלים נגד גזענות", משה חוגג, הוא אחד מאנשי המיזם: "אף אדם לא צריך להרגיש מופלה על סמך מאפיינים חיצוניים שאינם קשורים לאישיותו, אנושיותו, מעשיו והשגיו. הגזענות הנה פניה המכוערים של כל חברה ומדינה. לישראל פנים רבות יפות וגם בנושא זה יכולה לשמש מקור השראה אך יש עוד דרך ארוכה. בעולם הספורט אנו פועלים ימים כלילות לשינוי המצב וכך צריך להיות בכל תחום, בחינוך, בעולם העסקים, וגם ביומיום ביחסים שבין אדם לחברו".