שלושה ימים לאחר הצהרתו הדרמטית של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן בדבר הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל, הממשלה קיבלה מסרים מרגיעים מרמאללה – לפיהם פניה אינם להגברת אלימות ביהודה ושומרון. במקביל, במערכת הביטחון מוטרדים מכך שחמאס ינצל את המצב החדש – ויגביר את פעולות הטרור. וחרף האמרות המאיימות של הימים האחרונים ופוטנציאל הכאוס, נראה כי החיבור בין ישראל לבין גורמי הרשות חזק מספיק כדי לשרוד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במציאות: קשה לנתק את היחסים
התיאום הבטחוני כולל גם אלמנטים אזרחיים רבים ומשמעותיים, במנגנון מוסדר של מציאות ארוכת שנים בשטח. ניכר שבהיבט זה, קשה יהיה להפסיק לחלוטין את הפעולות השגרתיות הכלולות באותו שיתוף פעולה עם הפלסטינים – ביניהן: יציאת פועלים לעבודה בישראל במשכורת גבוהה ויציאת תושבים פלסטינים לטיפולים רפואיים דחופים בבתי החולים בישראל.
הבעייתיות שבכל זאת עלולה להיגרם היא בהיבט הצבאי, בפעילות צה"ל בשטחים. הלוחמים מבצעים מדי לילה מעצרי חשודים, על בסיס מודיעין של צה"ל או של השב"כ. לקראת כל פעולה כזו, הצבא מעביר דיווח לרשות הפלסטינית – באשר לאזור הפעולה ולזמן המדויק בו היא נערכת. לאחר ההודעה, הפלסטינים מזיזים את השוטרים שלהם הצידה, על מנת שלא יווצר חיכוך בין הכוחות. בהיעדר תיאום – עשוי להיווצר חיכוכים שעד כה הצלחנו להימנע מהם.
אך למרות זאת, בפעול – נראה שהחיבור העמוק, המוסדר וארוך השנים בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון יוכל להתגבר על המשבר הנוכחי. על אף ההצהרות הלוחמניות - בפרקטיקה של המציאות בשטח, יהיה קשה לעשות את הניתוק הזה ביחסי שיתוף הפעולה.
חשש בישראל: המהלך יגרום להגברת הטרור של חמאס
גם בזירה המדינית, יש התפתחויות מאז הטלת הפצצה מצד אבו מזאן מוקדם יותר השבוע. אמש פרסמנו כי הרשות הפלסטינית העבירה מסר לממשלת ישראל לפיו "פני הרשות לא לאלימות". מדובר במסר מעט מרגיע שמגיע מרמאללה, אך בכל זאת במערכת הביטחון חוששים שההחלטה תייצר פרצה להגברת העוינות מצד חמאס. עד היום, התיאום הביטחוני כלל גם את התמודדות ישראל והרשות מול פעולות טרור אפשריות של חמאס.
אבו מאזן, בפרק האחרון של פעילותו הציבורית, מקיים עתה את האיום שלו עוד מימי פרסום תכנית טראמפ – אז הדגיש שאם ישראל תתקדם בכיוון של סיפוח, ההשלכות יפגשו אותה בנושא התיאום הביטחוני בשטח. בינתיים, הפלסטינים מנצלים את השיח החדש שהתעורר כדי להעלות את קרנם מחדש בזירה הבינלאומית. אחרי שבתקופה האחרונה הפלסטינים היו מבודדים ולא קיבלו יחס בעולם – הדיבורים על מהלכי הכלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון מאפשרת לרשות לקדם מהלכים, ביניהם: גינוי של האיחוד האירופי שכבר דן בנושא וכניסת הרוסים לתמונה – שמעוניינים ליזום פעולה של שרי חוץ מכל העולם.