ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה: עם ישראל מתייחד עם זכר ששת המיליונים באירועי יום הזיכרון שנפתחו הערב בטקס הממלכתי ברחבת גטו ורשה ביד ושם. בשל החשש מהתפשטות נגיף הקורונה והנחיות משרד הבריאות נאומיהם של נשיא המדינה וראש הממשלה וחלקים נוספים בטקס - הוקלטו מראש. בעצרת הממלכתית שהתקיימה רה"מ נתניהו, אמר בנאומו: "גם בגטו השתוללו מגפות – רבבות של יהודים מתו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בפתיחת נאומו שהוקלט מראש, אמר נתניהו: "כולנו מחבקים בימים אלה את ניצולי השואה, ואנו עושים זאת בהערכה ובאהבה עמוקה. אנו דואבים על הניצולים שנלקחו מאתנו לאחרונה על ידי נגיף הקורונה, אנחנו משתתפים בצער המשפחות. כאבכם – כאבנו".
"בתקופה הזאת הקשיים רבים, אבל מכל בחינה שהיא, הם לא יכולים להשתוות ואינם משתווים להכחדה השיטתית, השטנית, של ששת המיליונים", אמר. "אנחנו מתמודדים היום עם מגפה מסוכנת אחת – ואילו בגטאות ובמחנות השתוללו מגפות למכביר. כי הדחיסה של רבבות יהודים לתוך שטח מצומצם גבתה אינספור קורבנות מטיפוס, מדיזנטריה".
"היום כמובן המצב הוא שונה לגמרי", המשיך. "היום יש לנו בית לאומי, יש לנו מדינה משלנו. מדינה חזקה, מתקדמת, מוערכת מאוד. לפני שלושה חודשים אירחנו בירושלים את פורום השואה הבינלאומי, מנהיגים מכל העולם ציינו 75 שנים לשחרור מחנה אושוויץ. אני ראיתי אותם, דיברתי איתם, הם התרשמו בכל ליבם מהצלחתנו להחליף את חוסר האונים בעוצמה ובהישגים כבירים - והם התחייבו - כל המנהיגים שהיו שם - לפעול נגד האנטישמיות ושאר גילויי הגזענות".
עוד אמר ראש הממשלה: "התפרצות הקורונה מחייבת מאבק כלל-עולמי בנגיף, ולא פחות מזה, היא ממחישה את החשיבות של ריבונות לאומית. שלא כמו בשואה – הפעם זיהינו את הסכנה בזמן". בשלב הזה נתניהו התייחס ליתר האיומים איתם מתמודדת ישראל: "לקחי השואה מחייבים אותנו לערנות מתמדת. איומי ההשמדה של האסלאם הקיצוני בהובלת אירן, לא התפוגגו בסופת הקורונה. הם עדיין כאן, ואנו נחושים מתמיד לתת להם מענה. צה"ל וזרועות הביטחון מסייעים עכשיו לאזרחים במשבר הקורונה, אבל בל יטעה איש: אנו מקפידים יותר מתמיד על כשירות מבצעית כדי לבלום כל סכנה – ליד גבולותינו, והרחק מגבולותינו".
"הקורונה משנה סדרי עולם, וייתכן שהיא תשנה גם את סדרי המזרח התיכון, אני מקווה שהפעם לחיוב, אנחנו נהדק עוד יותר את יחסינו עם המדינות הערביות והמדינות המוסלמיות המתונות", הוסיף. "התרשמתי עמוקות לפני זמן-מה לראות משלחת של אנשי-דת מוסלמים מבקרת באושוויץ, לרגל יום השואה הבינלאומי. בשמכם שורדי השואה, אני מבקש להודות לחכמי-הדת הללו. הם הכירו בפה מלא בגודל הפשע שבוצע נגד עמנו, והם הוקיעו אותו בתוקף".
נשיא המדינה ראובן ריבלין גם נשא דברים במהלך הטקס. בנאום שהוקלט בבית הנשיא אמר: "בשבועות האחרונים נדמה שהעולם עצר מלכת. המאבק בנגיף הקורונה מכתיב את חיינו כרגע, ממהדורת חדשות אחת לאחרת, ממקבץ הנחיות אחד לשני. כך, לצערי, איננו נפגשים הערב, כבכל שנה, ברחבת כיכר גטו וורשה שביד ושם. אבל, אסור שאיומי ההווה, יאפילו על זיכרון העבר. אנחנו מחויבים לזיכרון. אנחנו נמשיך ונזכור. למעננו, ולמען הדורות הבאים".
"75 שנה בדיוק חלפו מאז נפתחו שערי הגיהינום. באביב של שנת '45, כמה חודשים אחרי שכבו הכבשנים באושוויץ, הפציעה השמש גם מעל ברגן-בלזן והמחנות האחרים", המשיך הנשיא. "עבור 6 מיליון אחינו ואחיותינו זה היה מאוחר מדי. כאשר נכנסו המשחררים אל המחנות, הם עמדו מול התופת בהתגלמותה. גוויות פזורות, וצל אדם מהלך לצידם. 'מוזלמנים', המתים החיים, מורעבים, צמאים, מותשים וחולים". בני
"הייתה זו הרוח, רוח האדם, אשר ניצחה את השואה", הוסיף. "המפלצת הנאצית הביסה את הגוף, אבל לא את הרוח. בנתיבי הדמעות, במעמקי הגיהינום, בעולם מתפרק וחסר סולידריות, שעה שהמוות ארב להם יום יום, סיכנו את עצמם אחינו ואחיותינו כדי להציל את החלשים מהם".
הנשיא ריבלין הזכיר את יום השואה הבינלאומי בו עשרות מנהיגים מרחבי העולם הגיעו לישראל: "בינואר האחרון התכנסנו כאן, בירושלים, מנהיגים מכל רחבי תבל, כדי לתת ביטוי למחויבות המשותפת שלנו להנחלת העובדות והלקחים ההיסטוריים של השואה לדורות הבאים". עוד אמר: "הכרנו באמת הפשוטה, שעלינו לעמוד מאוחדים, כל מנהיגי העולם וכל אזרחי העולם, במאבק נגד גזענות, אנטישמיות ופאשיזם, בהגנה על הדמוקרטיה, ועל הערכים הדמוקרטיים".
"המגפה הנוכחית, שמעסיקה את העולם כולו, המלחמה באויב לא-אנושי, בלתי נראה, שלא מבחין בין אדם לאדם, רק מדגישה את המחויבות המשותפת של כולנו לסולידריות אנושית, לערבות ההדדית, ולמאבק בלתי מתפשר באנטישמיות ובשנאה המתפשטות גם הן, כמחלה מדבקת, בין אדם לאדם", אמר.
בעולם חיים היום מעל 14.7 מיליון יהודים. מספר הדומה לגודל האוכלוסייה היהודית בעולם בשנת 1925. מספר היהודים בעולם בפרוץ מלחמת העולם השנייה היה יותר מ-16.5 מיליון. בישראל חיים היום כ-6.7 מיליון יהודים, בהם: כ-189 אלף - ניצולי שואה. גילם הממוצע של ניצולי השואה עומד על כמעט 84, ובשנה האחרונה נפטרו כ-15 אלף ניצולים - כ-40 ניצולים וניצולות בכל יום.