על פי דוח שפרסמה הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול, יותר מרבע מהישראלים צרכו קנאביס בשנת 2017 ויותר מחצי התנסו בשימוש בצמח במהלך חייהם - כולם, לפחות לפי שעה, עבריינים בעיני החוק. הצעות החוק ללגליזציה ולאי הפללה, של חברי הכנסת רם שפע ושרן השכל, אושרו בקריאה טרומית ביום רביעי האחרון, אלא שכעת מתחיל המאבק האמיתי. החודשים הקרובים גם בתוך הכנסת וגם בציבור הישראלי יתאפייניו במאבק בין מי שחיכו שנים לחוק ומי שמבחינתם הוא מתירני מדי ואף מסוכן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מה המצב כיום?
החזקת קנאביס בישראל לשימוש עצמי היא עבירה על החוק. עד ל-1 באפריל 2019, עת נכנס לתוקפו התיקון לפקודת הסמים שיזם השר גלעד ארדן, אז השר לביטחון הפנים, כל תפיסה של קנאביס אצל אדם - גם לשימוש עצמי - הייתה מביאה לפתיחת תיק פלילי במשטרה.
כיום, בפעם הראשונה ניתן להטיל על מי שנתפס עם קנאביס קנס של 1,000 שקלים, בפעם השנייה הקנס מכפיל את עצמו, ואם אותו אדם ייתפס שלוש פעמים ויותר - ייפתח תיק במשטרה והוא יופנה להסדר מותנה, גמילה, עבודות שירות או צעדי ענישה נוספים.
התיקון מ-2019, שזכה לכינוי "אי הפללה באחריות", הביא לירידה משמעותית בפתיחת תיקים פליליים בגין החזקה בסמים לשימוש עצמי. על פי הנתונים שמסרו במשטרת ישראל ל-N12, בין 1 באפריל 2017 ל-31 במרץ 2018, נפתחו 29,062 תיקים על שימוש או החזקת סמים לצריכה עצמית. המספר הזה ירד ביותר מ-10% בשנה שלאחר מכן, ערב כניסת התיקון. בין 1 באפריל 2019 ועד ל-31 במרץ השנה, כלומר בתקופה שלאחר כניסת התיקון, ירדו נתוני פתיחת התיקים בכמעט 40% ל-15,974.
מה ישתנה עם הצעות החוק ומתי זה יקרה?
האמת היא שגם עכשיו מוקדם לומר בוודאות. בשלושת החודשים הקרובים צפויים להיערך דיונים נוספים על מנת לגבש את נוסח הצעת החקיקה הסופית שתובא בפני מליאת הכנסת לקריאה ראשונה. אחר כך, תוחזר ההצעה לדיונים באחת מוועדות הכנסת ולבסוף תובא להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאה. ישנן למעשה שתי הצעות חוק שעומדות על הפרק ויוזמי החוקים מאמינים שיצליחו בקואליציה להתפשר על נוסח שיאזן ביניהן.
ההצעה הראשונה שאושרה ביום רביעי, זו של חברת הכנסת שרן השכל, דורשת אי-הפללה של צרכני קנאביס. הצעת החוק הזו מותירה את השימוש בקנאביס במרחב הציבורי כעבירה שבצידה קנס של 500 שקלים. בנוסף, החזקה של מעל ל-50 גרם תוביל לקנס גבוה יותר, ובכמויות גדולות יותר אף תיחשב לעבירת סחר. מה שכן, שימוש עצמי של אדם בביתו בכמות המותרת כבר לא תהיה פלילית בישראל לפי ההצעה הזאת.
"2.3 מיליארד שקלים לקופת המדינה - בכל שנה"
ההצעה המתירנית יותר של ח"כ רם שפע שתהפוך את הקנאביס לחוקי בישראל: המשמעות היא שכל אזרח מעל גיל 21 יוכל לצרוך את הסם ולהחזיקו עד כמות מסוימת וכן יוכל לקנות אותו בחנויות ייעודיות שיקבלו היתר לממכר קנאביס. על הפרסום של הקנאביס יוטלו מגבלות, בדומה לטבק, ותוקם קרן הסברה על השלכות השימוש בסם.
ישנה גם הסוגיה הכלכלית של הפיכת שימוש בקנאביס לחוקי. יוזמי החוק טוענים שהמשטרה מוציאה בכל שנה יותר מחצי מיליארד שקלים על אכיפה בתחום. לצד ביטול הוצאה זו, במכון ירושלים מעריכים שלגליזציה תייצר הכנסה משמעותית ממיסים למדינה בהיקף של כ-2.3 מיליארד שקלים בשנה.
מי תומך בלגליזציה ומי מתנגד?
המתנגדים: "יש ראיות ששימוש חד פעמי יכול לגרום לפסיכוזה ולהפרעת נפש"
במפלגות ימינה, ש"ס ויהדות התורה ישנה התנגדות לחוק, וניכר ביום רביעי, בהצבעה הראשונה על החוק, כי הצטרפו אליהן גם חברי הרשימה המשותפת שהצביעו נגד. בדיונים פנימיים, המשטרה גם כן מביעה התנגדות לחוק, ומעלה חשש כי החוק יעודד כניסה של ארגוני פשע לתחום ויהווה מדרון חלקלק לעלייה בשימוש בסמים קשים יותר.
גם מי שמטפלים מקרוב בנזקי ההתמכרות לסמים, מתקשים לתמוך במהלך בלב שלם. שני מנהלי מרכזי גמילה הסבירו ל-N12 כי גם אם ישראל הולכת למהלך של לגליזציה - צריך לעשות זאת באופן חכם ולקחת בחשבון את ההשלכות. "המדינה צריכה להבין במה זה כרוך", אמר אחד מהם.
"האם המדינה מוכנה להשקיע יותר במי שצריך להשקיע? מה עם מי שנמצא היום ברחובות, בבית או במוסדות לנפגעי נפש וזקוק לשיקום כתוצאה משימוש בסמים, האם המדינה תיתן לו שיקום?", הוסיף המנהל. "אין ספק שהמספרים של האנשים האלו יעלו. כשמתירים שימוש בסמים קלים צריכים להבין כי לאחרונה, יש גם ראיות ששימוש חד פעמי בקנאביס יכול לגרום לפסיכוזה ולהפרעת נפש. התמכרות היא התמכרות ואין ספק שזה מדרון חלקלק לשימוש בסמים קשים יותר. האם אנחנו מוכנים להשלכות?".
התומכים: "ישראל חייבת להדביק את הפער מהעולם"
במשך שנים חיכו אזרחים רבים לחקיקה זו - צעירים, מבוגרים וגם הורים לילדים. "התחלתי לעשן בגיל 17 אחרי תאונה שפגעה בי בגב ואחר כך התחלתי גם להשתמש למטרות פנאי", סיפר י', צעיר בן 19 שמתגורר במרכז הארץ. י' תיאר חיים נורמטיביים, הוא סיים לימודי מקצוע וכעת מתחיל קריירה בתחום זה.
"אני שומע ביקורות בכל מעגל - מחברים, משכנים ואפילו ממשפחה שאומרים לי שזה מזיק. הם שוכחים את השינוי שעברתי", אמר י' וסיפר איך הקנאביס תרם לחייו: "מאדם חסר ביטחון לאדם עם ביטחון, וכמובן שזה גם עזר לי עם כאבי הגב. כשנפגשים עם חברים ומעשנים ביחד יש יותר זרימה. הצלחתי למצוא את האיזון שלי, ממכר זה לא, זה הכול פסיכולוגי".
"שוטרים הולכים ומחפשים אנשים נורמטיביים. ברגע שכבר תפסו אותך יש סיכוי טוב שיחפשו עליך שוב", טען י'. "עליי תפסו כבר פעמיים, אבל כצעיר עברתי עשרות חיפושים. אנחנו בתקופת האבן, מאחורי העולם, וחייבים להעביר פה לגליזציה. למרות שאני עוד לא בן 21 אני מבין את החוק, זה גם מה שמקובל בעולם, אני פשוט אבקש מחברים שלי שבני 21 לקנות לי".
ח', בעל עסק בן 43, סיפר כי גם הוא משתמש מדי פעם בקנאביס. "זה לא קורה כל יום, אבל לפעמים אחרי יום קשה בעסק זה מרגיע לשבת ולהתרווח רגע עם שאכטה", תיאר וסיפר ששני ילדיו לא יודעים על הרגלי צריכתו: "הם לא יודעים על זה ואני מקווה שגם לא יתחילו בגיל צעיר. אבל כאדם מבוגר שעושה את זה באחריות מדי פעם או בישיבות עם חברים מהצבא, אני חושב שאין בזה שום בעיה. המדינה לא צריכה לבחור עבורנו".
"יש גם את עניין העלות", הוסיף ח', "המחירים היום מאוד גבוהים והם מגלמים בתוכם את הסיכון בכך שזה מחוץ לחוק. הלגליזציה יכולה גם להקל כלכלית על הרבה מאוד משפחות נורמטיביות שההורים בהן משתמשים מדי פעם".