ממשלת ישראל אישרה אמש (ראשון) הטלת סגר לשלושה שבועות בתקופת החגים. הסגר הכללי יחל ביום שישי הקרוב בשעה 14:00. ישראל היא המדינה הראשונה בעולם המערבי שמטילה סגר בפעם השנייה בעקבות עליית התחלואה מהקורונה. בחינה של הנחיות הסגר מגלות שלא מדובר באותו סגר כמו שחווינו בפעם הקודמת: הלחצים בתוך הממשלה הובילו לריכוך משמעותי של ההגבלות שאושרו בקבינט בשבוע שעבר. אז מה ההבדל בין הסגר שהוטל בפסח לזה שבחגי תשרי? N12 השווה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יציאה לעבודה
במהלך הסגר שהוטל בפסח הותרה יציאה למקומות עבודה חיוניים בלבד במגזר הפרטי ועבודה במתכונת חירום במגזר הציבורי. במהלך החג לא התאפשרה שהייה של עובדים במקום העבודה, מלבד במקרים ייחודיים בהם נדרשו עובדים לביצוע עבודה חיונית או דחופה, כשמספרם לא עלה על 15% מכלל העובדים. במגזר הפרטי התאפשרה עבודה של עד 15% ממצבת העובדים.
אתמול, לעומת זאת, אישרה הממשלה עבודה במתכונת רגילה במגזר הפרטי, מלבד עסקים בהם מתקיימת קבלת קהל. במגזר הציבורי הממשלה אישרה מתכונת מצומצמת. ההחלטה הזאת התקבלה אחרי לחצים חריפים מצד צמרת האוצר ומצד שר האוצר כ"ץ. לפי הערכות של משרד האוצר, עלותו של הסגר המתוכנן בחגי תשרי תהיה 6.5 מיליארד שקלים. אילו היו סוגרים את המגזר הפרטי לפי ההחלטה שהתקבלה בקבינט, העלות הייתה גדלה ב-8 מיליארד שקלים.
הצטיידות במזון ובתרופות
במהלך חג הפסח ולפניו הותרה הצטיידות במזון ובתרופות רק בתוך היישוב בו מתגוררים. אם לא הייתה ביישוב אפשרות כזאת, אז ניתן היה לצאת ליישוב סמוך כדי לקנות בסופרמרקט. הפעם, בסגר הקרוב, הממשלה לא אישרה הגבלות כלשהן על הצטיידות במזון ובתרופות.
מגבלת היציאה מהבית
בסגר שהתקיים בחג פסח הותרה יציאה של עד מאה מטרים בלבד מהבית, למעט יציאה לצורך חיוני. ביממת ליל הסדר עצמו, לא הותרה יציאה להצטיידות במזון ובתרופות, אך כן התאפשר לצאת על מנת לסייע לאדם בעל מגבלה רפואית שמתגורר באותו היישוב.
ההגבלה שאושרה אתמול בממשלה אוסרת על יציאה מחוץ לטווח ה-500 מטרים מהבית. אולם נוכח העובדה שההצטיידות במזון ובתרופות מותרת, כך גם פעילות ספורט ועבודה במגזר הפרטי לצורך לא חיוני, ולא ברור בכלל כיצד ניתן יהיה לאכוף את המגבלה הזאת.
כבר בסגר הקודם הצהירה המשטרה באופן ברור שללא הגבלות על הצטיידות במזון ובתרופות, לא ניתן יהיה לאכוף את איסור ההתרחקות מהבית. לפי שעה, עוד לא ברור מתי וכיצד תוטל ההגבלה על המעבר בין היישובים.
תחבורה ציבורית וטיסות
התחבורה הציבורית הופסקה לחלוטין במהלך הסגר שהוטל בחג הפסח, מלבד מוניות ששימשו לשירותי הסעה. כעת, בסגר הנוכחי שיתחיל ביום שישי, סוכם כי התחבורה הציבורית דווקא תמשיך לפעול, אבל במתכונת מצומצמת ובהתאם להיקף הפעילות במשק.
שירותי התעופה ונתב"ג נסגרו לחלוטין בסגר שהוטל בחג הפסח. בסגר הקרוב, לעומת זאת, נמל התעופה בן גוריון יישאר פתוח מאחר שישראלים רבים כבר הזמינו כרטיסי טיסה לחגים.
התקהלויות ותפילות
עוד לפני חג הפסח, בסגר הקודם הוטל איסור על תפילה בבתי כנסת ובמבנים סגורים. הציבור הונחה במהלך החג להתפלל איש-איש בביתו ביחידות. הפעם, בסגר הקרוב, זה לא יהיה המצב. בממשלה התירו להתקהל עד 10 אנשים במקום סגור ועד 20 איש במקום פתוח. עבור התפילות בחג אף נבנה מתווה מקל עוד יותר שמאפשר להגיע לכדי עשרות רבות ויותר, בחלק מבתי הכנסת. המתווה אושר לאחר לחץ שהפעילו השר דרעי והשר לשעבר ליצמן.
בשטח פתוח תותר תפילה בקפסולות של עד 20 אנשים. במבנה סגור דרושה הפרדה בין אזורים אדומים לאזורים שאינם אדומים: ב"ערים אדומות" תותר תפילה בקבוצות של עד 10 אנשים. באזורים אחרים יפעל מתווה בהתאם לגודל בית הכנסת ומספר היציאות בו. המשמעות: בית כנסת גדול יוכל להכיל גם מאה אנשים ויותר.
פעילות ספורטיבית
בפסח התאפשרה היציאה מהבית ליחידים או למשפחות לזמן קצר, ולהתאווררות עד מרחק של 100 מטרים מהבית. כעת הבטיח ראש הממשלה שיתאפשר ספורט יחידני תחת מגבלת 500 המטרים. צוות הארבעה, המורכב משרי כחול לבן והליכוד, יגבש כעת מתווה לגבי פעילות ספורטיבית קבוצתית. השרים צפויים לדון אם להמשיך את פעילות הספורט הקבוצתי, כמו ליגת העל בכדורגל.
המסחר והפנאי
החנויות והקניונים, שאינם חנויות פארם ומזון, וכך גם המסעדות ואולמות האירועים, צפויים להישאר סגורים במשך כל תקופת הסגר בחגי תשרי. מצב דומה התקיים גם בסגר שחל בחג הפסח.
מערכת החינוך
עוד לפני חג הפסח, נסגרה מערכת החינוך בישראל באופן כליל. גם בחג עצמו היא הייתה סגורה. מערכת החינוך תישאר סגורה גם בחגי תשרי, למעט החינוך המיוחד ומוסדות חינוך חריגים כמו פנימיות.