התחקיר המלא: 31 שנים שקרן וקסנר תומכת בשירות הציבורי בישראל, אבל ספק רב אם רבים מכירים אותה או את פועלה. הפעם הראשונה ששמה של הקרן היוקרתית הגיע לציבור הייתה כשנחשף שאהוד ברק קיבל סכום של יותר משני מיליון דולר בעבור מחקרים שכתב. הקונספירציות מסביב לפרשה פרחו והאמת נשמרה בסוד במשך שנים – עד עכשיו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ברק, כאזרח פרטי, קיבל לפני כ-15 שנים 2.3 מיליון דולר תמורת כתיבת שני מחקרים לקרן וקסנר, על הסכסוך במזרח התיכון ועל מנהיגות. אחד המחקרים הוגש במלואו, 267 עמודים, ואולם המחקר השני הוגש רק כתקציר. ברק לא חשב להחזיר חלק מהכסף והקרן מצידה לא דרשה אותו בחזרה.
עורך הדין פיני רובין, מי שמייצג את קרן וקסנר, מסביר לנו לראשונה מדוע המחקר של ברק לא פורסם מעולם: "למה שיפורסם בכלל? זה לצרכים פנימיים. אני מחזיק אותו פה ואין פה שום דבר סודי. הוא גם כתוב באנגלית". רובין נשאל האם המחקר של ברק שווה מיליון דולר, אך מסרב להגיב ישירות לשאלה ואומר: "תעזוב, אני לא מודד, ואני גם לא יודע אם זה הכל - ויכול להיות שנעשו עוד פעולות וזה בדיוק מה שאני לא רוצה, שתפשפשו לי בכלים שלי".
מי את "קרן וקסנר"?
קרן וקסנר הוקמה ונקראת על שם המיליארדר היהודי אמריקאי לזלי וקסנר, הבעלים של "ויקטוריה סיקרט" ומי שהיה מזוהה עם המפלגה הרפובליקנית. הרעיון היה לתמוך בישראל דרך שדרוג השירות הציבורי, לממן לבכירי המערכות השונות מלגה מלאה במסגרת לימודי מנהל ציבורי לתואר שני באוניברסיטת "הרווארד" בארצות הברית. לבכירים אחרים בנו תכנית מרוכזת בת חודש.
יותר מחמש מאות ישראלים כבר מוגדרים כבוגרי הקרן, ביניהם שמות מוכרים כמו הרמטכ"ל אביב כוכבי, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי, השרה אורית פרקש הכהן, פרקליט המדינה לשעבר משה לדור, שופט העליון עוזי פוגלמן והרשימה עוד ארוכה.
כששאלנו את תא"ל במיל' אסף אוריון איך היה ללמוד בקרן וקסנר הוא אמר: "פנטסטי. חוויה מחמצנת מאוד. אתה לומדי מטובי המרצים עם קהילה בין לאומית גדולה מאוד, מגוון גדול מאוד של עולמות ידע, הרבה מאוד פרקטיקה ולכן זו חוויה מאוד מעשירה, חזרתי אדם שונה".
פרופסור ארנון אפק, בוגר של קרן וקסנר ומי שמכהן כיום כמשנה למנכ"ל בית החולים שיבא' סיפר על החוויה שלו: "הרווארד זה ה'מכה' של השירות הציבורי בעולם כולו. אתה חוזר ארצה עם כלים שלא היו לך". ד"ר מורית בארי, מנכ"לית בית החולים אלי"ן: "רוב האנשים בשירות הציבורי נשלחו מטעם המדינה וחזרו כדי לשרת את המדינה ולא לעסקיהם הפרטיים ולא להכניס לכיסם".
הדרך להרווארד ארוכה ורבה. המועמדים יצטרכו קודם לקבל המלצה של השר, מנכ"ל המשרד או המפקד שלהם. חלק מהמועמדים להשתתפות בתוכנית היוקרתית הומלצו על ידי לא פחות מהשר גלעד ארדן, הרמטכ"ל ואפילו ראש הממשלה נתניהו שלח כמה מועמדים משלו.
בסיפור של המחקרים של ברק לקרן, המשטרה והיועץ המשפטי כבר קבעו כי אין עבירה פלילית ואם הייתה אז התיישנה ממילא, אבל בליכוד פנו לבג"ץ בדרישה שיורה אחרת ובנוסף יערכו בשבוע הבא דיון בכנסת על הקשר בין קרן וקסנר למדינה.
כאן התחילה הבעיה
לאנשי קרן וקסנר עד היום לא ברור למה, אבל בשנת 2017 זמן קצר אחרי פינוי עמונה, החלו ארגוני ימין להביע עניין בקרן ובקשר שלה למדינה ומשם הכל השתנה. העיתונאי אראל סג"ל, מי שחשף את העהברות לאהוד ברק, מסביר: "לא ידעתי שיש דבר כזה שגוף פרטי לחלוטין יכול להיכנס לתוך הדרגים הכי בכירים, אלה שיהיו אחר כך רמטכ"לים, שופטי בית המשפט העליון, והם עושים להם את ההכשרה, זה היה נראה לי מוזר".
המימון החיצוני היה הטיעון הראשון ואחריו עלו טענות שאולי הקרן שומרת על נתוני וועדות הקבלה גם של מועמדים שלא התקבלו ועל כך שאין פיקוח על הלימודים, אבל בסופו של דבר מתברר שגם פה, הכול פוליטי.
"אני חושב שזה בית ספר מצוין להנדוס תודעה", טוען עו"ד מיכאל דבורין, מי שמייצג את הליכוד בעתירה נגד הקרן, "יש שם באיזה שהוא מקום מתודה ללימוד ולהכשרה שמי שיחרוג ממנה לא בטוח שיהיה בה". סג"ל: "אני מסתכל על כל קציני צה"ל שהיו, אין שם לא את עופר וינטר ולא את אופק בוכריס, דוד זיני וכל אלה. אני חושב שיש פה גם תפיסה אידיאולוגית".
פרשת המיליארדר ג'פרי אפסטין רק הוסיפה אש למדורה שכבר החל לבעור. איש העסקים והפדופיל, שהיה ידידו של ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, עבד עבור לזלי וקסנר כמנהל השקעות והעביר את הכספים של המיליארדר לקרן. כשעלו החשדות נגד הפדופיל ב-2007 הוא פוטר מיידית אך התדמית על הקרן כבר הוכתמה.
סג"ל טוען כי בשל המעורבות של אפסטין בעסקיו של וקסנר, הכסף מבחינתו פסול: "אפסטין הוא האיש הכי קרוב ללזלי וקסנר, הכי קרוב! היה הכי קרוב!". עורך הדין רובין מצידו פחות מתרגש מהטענות ומסביר: "זה שטויות אפסטין לא עבד עבור הקרן הזאת שבה עסקינן. לאפסטין היו קשרים עם לסלי וקסנר קשרים אחרים לגמרי".
הבוגרים של הקרן והקשר לנתניהו
לא כולם חיכו בארץ להתפתחות החקירה האמריקאית של אפסטין או לעובדות מוצקות כדי לנסות לפגוע בברק ועל הדרך להשמיץ מאות מבוגרי הקרן. בנו של ראש הממשלה הגדיר אותם "כת של פדופילים" ואז רץ להתראיין ושאל: "איך הוא קיבל 2.5 מיליון דולר מאותו אפסטין דרך אותה קרן וקסנר מפוקפקת ששולטת פה במדינה?".
אלי גרונר, לשעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה ומי שמכהן בוועדה המייעצת של קרן וקסנר, הגיב להאשמות של נתניהו הבן: "מי שהמליץ על מועמדים לקרן וקסנר, זה ראש הממשלה ומנכ"ל משרד ראש הממשלה. זה לא פדופיל ולא חבר של פדופיל, אין קשר. אתה יכול להמשיך לחזור על השקר הזה פעם אחר פעם אבל זה לא הופך אותו לאמת".
אחרי שנים של התעלמות בתקווה שגל ההשמצות ייעלם, בקרן וקסנר הבינו שחייבים לפתוח את הדלתות, לחשוף לראשונה את הפעילות, את הבוגרים ולהסביר גם את מה שמובן מאליו. אלוף במיל' עידו נחושתן, שמכהן כיו"ר הוועדה המייעצת של הקרן: "אני גאה מאוד להיות בארגון הזה שמעמיד את הבוגרים הטובים והמתאימים ביותר לשירות הציבורי בישראל".
הבוגרים, ששומרים על קשר ונפגשים מדי שנה, מצאו עצמם בלב הסערה. אלו שעדיין בתפקידים בכירים בשירות הציבורי שתקו בלית ברירה, השאר העריכו שהמתקפה מסביבת ראש הממשלה הגיעה בניסיון להלך אימים על פקידים שיעזו להשמיע, קול אחר.
ד"ר בארי אמרה: "אני חושבת שיש כל מיני גורמים שתמיד מנסים להפחיד כדי לקעקע את האמון של הציבור במנגנונים". סג"ל מפרגן לבוגרים אך מסביר מה היה צריך להתנהל אחרת: "אני ממש ממש לא מאשים את בוגרי וקסנר, הם כולם אנשים טובים אין לי שום טענה אליהם. הם היו צריכים לקום בזמן אמת ולהגיד 'לא ידענו אנחנו דורשים תשובות'".
ובחוסר החיבה של נתניהו לקרן, אולי יש גם אלמנט אישי - לא מעט מבוגרי הקרן טיפלו בשלל ההסתבכויות הפליליות של המשפחה. הנה רשימה חלקית: עו"ד יונתן תדמור מפרקליטות מיסוי וכלכלה ליווה את תיקי 1000 ו-3000, ניצב ערן קמין חקר את פרשת המעונות, תנ"צ יואב תלם ניהל את חקירת תיק 3000, עו"ד נורית ליטמן מהפרקליטות המליצה להעמיד לדין את שרה נתניהו ועו"ד ארז פדן הוא התובע שהצליח להביא להרשעת שרה נתניהו בפלילים.
ועכשיו השאלה שנותרה היא עד כמה יתעקש מיליארד יהודי אמריקאי להמשיך ולתרום עבור הכשרת בכירי השירות הציבורי שלנו או שירים ידיים בפני גל עכור ולא מבוסס.
תגובות
תגובה מטעמו של אהוד ברק: "בתקופה הנידונה, עסק ברק כאדם פרטי בייעוץ אסטרטגי, מחקר והרצאות בשרות גופים רבים ותוצאות עבודותיו הן קניינם. במשך כל השנים שמר על דיסקרטיות על פי הנורמה הנהוגה בתחום ולא יגיב מעבר לכך. העניין עולה לסדר היום על רקע עתירה שהגיש הליכוד, במטרה להסיט את הקשב הציבורי ממשפט נתניהו ומהאישומים החמורים נגדו, על ידי הכפשות שווא על קרן וקסנר, שתורמת תרומה חשובה לאיכות השירות הציבורי בישראל ועל ברק, אזרח ישר שמבקר בחריפות את ראש הממשלה".
תגובת רה"מ באמצעות הליכוד: "די בהם כדי להפסיק כל קשר בין קרן וקסנר לבין מדינת ישראל באמצעות נציבות שירות המדינה. לא ייתכן שמדינת ישראל תמשיך לנהל קשרים עם קרן הנגועה במעשים מסוג זה. במצב הקיים ברור שאין להמשיך לממן את תוכניות הקרן מכסף ציבורי. באשר לאהוד ברק, הגיע הזמן שיחשוף לציבור על מה ולמה קיבל לידיו 2.3 מיליון דולר מקרן וקסנר ומה היה טיב יחסיו עם חברו ושותפו לשעבר, הפדופיל המורשע ג'פרי אפסטין".