לקראת תחילתו של הסגר השני כתב N12 שוחח היום (חמישי) עם גורמי אכיפה בשלוש ערים באזור גוש דן והמרכז שאמורים לבצע את האכיפה על ההנחיות של משרד הבריאות. בשיחה הם תוקפים את התנהלות הממשלה ומבקרים בחריפות את אופן קבלת ההחלטות: "כמו תמיד אנחנו מקבלים את ההנחיות ברגע האחרון – יד ימין לא יודעת מה עושה יד שמאל". למרות הביקורת במשטרה הדגישו כי האכיפה תתבצע "בכל האמצעים העומדים לרשותנו".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ניסיון העבר מלמד שהולך להיות הרבה מאוד חוסר הבנה", אמר גורם אכיפה בכיר בעיריית תל אביב-יפו. "אבל שלא יהיה בלבול - אנחנו מתכוונים לאכוף כפי שעשינו תמיד, כי בסופו של דבר ההנחיות נועדו לעצור את השתוללות המגפה. לא רק שרוב הציבור מקיים את ההנחיות, אנחנו גם מוצפים בחודשים האחרונים במאות פניות למוקד העירוני של תושבים שדורשים שנאכוף הרבה יותר. יש המון אזרחים, בעיקר ותיקים, שמתלוננים על אנשים שלא עוטים מסכות ושומרים על הכללים, והם ממש פוחדים לצאת לרחוב כי הם חוששים להידבק. צריך לזכור שלא נוכל להיות בכל נקודה בעיר 24/7, בסוף זו האחריות של כולנו. אם הציבור לא ינהג באחריות וסולידריות - לא נצליח לעצור את התפשטות המחלה".
גורמים בפיקוח עירוני בעיר אחרת בגוש דן אמרו ל-N12: "הנה זה מתחיל שוב - יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה, מה מהווה עבירה ומה לא. איך אנחנו יכולים לתת דוח או לעצור מישהו שהלך לבקר את אמא שלו, כשהאחר נוסע לחו"ל והשני יוצא להפגין". עוד הוסיפו: "לא ברור לנו מה נעשה במצב כזה. הממשלה מעבירה מסרים סותרים כל העת".
גורם משטרתי בכיר גם התייחס להנחיות החדשות ואמר: "אין ספק שמדובר בתקופה מאתגרת, גם לשוטרים, המשימה שלהם הופכת להיות יותר מורכבת ומאתגרת. בפועל הם כבר חצי שנה בחזית האכיפה, השוטר עוסק במשימה שאינה טבעית לו, גם אם היא כבר מתקיימת בחצי שנה האחרונה בשטח. אכיפת תקנות הקורונה אינה המשימה הטבעית שלו. משימתו הטבעית של השוטר היא שמירה על הביטחון, שמירה על הסדר הציבורי, מתן שירות לאזרח והצלת חיים".
"לא תמיד האזרח בקצה מתחבר ומבין את המשימה", טען הגורם המשטרתי. "האזרחים מבינים שאסור להשתולל בכביש, ואסור לעבור באור אדום, או בהשפעת אלכוהול - זה דבר פסול ואותו כולם מגנים, ולהבדיל בענייני הקורונה השוטרים עדיין נתקלים בלא מעט מקרים, אנשים לא מבין את החשיבות שמאחורי הדברים: למשל עטית מסכה, התקהלות וזה מייצר יותר מורכבות, יותר התנגדות של האזרח ויותר אתגר עבור השוטרים בימים אלה".
לגבי הסגר המתקרב אמר הגורם במשטרה: "שיטת האכיפה תהיה דומה לאכיפה בגל הראשון, אלפיי שוטרים שיפעלו במשמרות ויותאמו לשעון החיים והמועדים, עם חסימות בצירים הבין עירוניים וסיורים בתוך הערים". לדבריו החסימות יזכירו את המראות שראינו בגל הראשון של ניידות וכוח שיטור שיעמדו במחסומים ובמקביל ממשיך המשטרה לאכוף את חובת עטית המסכות במרחב הציבורי ונושא ההתקהלויות האסורות.
הוא הסביר כי אחרי שהמשטרה ביצעה את התכנון המבצעי של פריסת הכוחות יחד עם השותפים: "הפקחים העירוניים והחיילים, וכעת התקנות שעברו הבוקר בממשלה יועברו לשוטרים ויורדו לשטח, מהם החריגים של אותו סגר, השוטרים יעברו הכנה לקראת כניסתו של הסגר". על מורכבותו של הסגר הנוכחי הוסיף: "אנחנו נערכים להפרות ומבינים שייתכן שיהיה מאתגר יותר ולכן אנחנו קוראים לציבור לקחת אחריות, לדאוג לבריאותם ולבריאות סביבתם, להישמע להוראות שוטרים ולא להתעמת איתם".
פקח אחר שפועל ברשות מקומית במרכז הארץ ציין: "ההנחיות המבלבלות והלא חד משמעיות יוצרות קושי גדול לבצע אכיפה כפי שמצפים בעת הזו. העובדה שהתקנות נכון לרגע זה כלל לא פורסמו מוסיפות עוד יותר על הקושי. אנחנו מקווים מאוד שהציבור יהיה ממושמע ויגלה אחריות ציבורית, אבל אם זה לא יקרה, יהיה קשה מאוד לדקדק בקוצו של יוד ולאכוף, בעיקר את נושא ההתרחקות מעבר ל-500 מטר". במשטרה הדגישו: "האכיפה היא אמצעי חשוב ואנחנו נבצע אותה בכל האמצעים העומדים לרשותנו, אך רק שיתוף הפעולה של הציבור יביא להצלחת המשימה ומימוש תכלית הסגר".
במרכז השלטון המקומי אמרו ל-N12 כי "הפקחים העירוניים לא יבצעו את האכיפה מלבד בבתי העסק שם חל התו הסגול בלבד. אין ספק שאכיפת הסגר היא אתגר ואולם המחסומים ינוהלו על ידי המשטרה ופיקוד העורף, לא הפיקוח העירוני".