ככה עוד לא שמעתם את ראשי מערכת אכיפת החוק: הערב (שלישי) חשפנו במהדורה המרכזית הקלטות יוצאות דופן בהן נשמעת מתקפה חריפה של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, נגד פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן. בהקלטות היועץ מתח ביקורת בוטה על ניצן, שנמנע מלהכריע בתיק שהתנהל נגד מנדלבליט בפרשת הרפז. גם היועץ וגם הפרקליט לשעבר הגיבו לפרסום - וטענו כי לא היו ניגודי עניינים או החלטות לא ענייניות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המילים הקשות נאמרו בשורה של שיחות שנערכו בין מנדלבליט למי שהיה חברו הקרוב, אפי נוה - שהיה אז ראש לשכת עורכי הדין והיום הוא נאשם וחשוד בפלילים. הם היו חברים קרובים עד כדי כך, שכשנפתחו נגד נוה חקירות משטרה, מנדלבליט הדיר עצמו מלעסוק בענייניו.

עוד לפני שנוה הסתבך, הוא הוביל וריכז את מאמציו של מנדלבליט לצלוח את המשוכות שעמדו בדרכו להתמנות לראש התביעה הכללית. הבעיה המרכזית של מנדלבליט הייתה חקירה שהתנהלה כנגדו בפרשת הרפז - חקירה שאומנם נסגרה, אבל עילת הסגירה - היעדר אשמה או היעדר ראיות מספיקות, נותרה עמומה, והייתה יכולה לחרוץ את גורל המינוי. 

חצי שנה לפני מינוי מנדלבליט, נוה שוחח עמו - וכך נשמעה השיחה: 

שיחה בין אביחי מנדלבליט לאפי נוה, 2015

נוה: א', זה באמת הזדמנות בשבילך לראות, ואני אומר לך כל פעם שמדברים איתי עיתונאים וכאלה אני אומר: אתם לא מבינים, זה האיש שהייתם רוצים שיהיה יועץ משפטי. הוא היה בצד השני, הוא רואה מה זה שתופרים בן אדם... הוא לא חי רק את הפרקליטות... הוא חי גם את...

מנדלבליט: אני הייתי תובע, סנגור, שופט, אני לקוח...

נוה: זה האיש, זה האיש...

מנדלבליט: חשוד, חוקר...

נוה: זה האיש שהייתם רוצים שיכריע בגורלות כי הוא היה במקומות האלה, הוא יודע גם מה זה מידת הרחמים ומה זה השיקול דעת ומה זה... אנושיות.

מנדלבליט: למדתי... צריך לקחת את זה למקומות המלמדים 


וזה מה שחשב אז מנדלבליט על מי שעמדו לטענתו מאחורי החקירה כנגדו: 

 שיחה בין אביחי מנדלבליט לאפי נוה, 2015

מנדלבליט: לא... זה... רז נזרי פרש באיזשהו שלב. מי שתפרה אותי זה דינה זילבר (המשנה ליועמ"ש) ושי (ניצן). שי כאילו קצת הקל אבל... זה לא הקלה עם כזאת אהבה.


מנדלבליט נבחר לתפקיד, אבל העיסוק בתיקו האישי הטריד את מנוחתו. שכן, מקובל לחשוב ששופט עליון לא יוכל לכהן אם חקירה כנגדו נסגרה מחוסר ראיות מספיקות. שחמישה שופטי בג"ץ קבעו פה אחד שלא דבק רבב בהתנהלות מנדלבליט בפרשת הרפז, ציפה היועץ לסגירה מיידית של תיקו בשל היעדר אשמה. הסגירה הזו בוששה לבוא עמוק לתוך כהונת היועץ ומנדלבליט. בשיחה עם נוה, מנדלבליט סימן את האחראי. מעולם לא שמעתם יועץ משפטי לממשלה מדבר כך על פרקליט מדינה. 

שיחה בין אביחי מנדלבליט לאפי נוה, 2016 

נוה: מה העניינים?

מנדלבליט: אה, אני יודע... בסדר. יכול להיות שיהיה בסדר.

נוה: לא, לא מקנא בך.

מנדלבליט: לא קשור לזה.

נוה: תראה, אנחנו עושים פאנל, אה... כמה פאנלים בוועידת המשפט שלנו. אתה יודע, זה טקס פתיחת שנת המשפט, אתה מגיע שם לברך.

מנדלבליט: לא, אני בא לברך עזוב...

נוה: רגע, אבל אנחנו עושים שם פאנל, מאוד מאוד מעניין, יש כל מיני פאנלים, בין השאר אנחנו עושים פאנל 'האם הגיעה העת לשנות את הנושא של סגירה מחוסר ראיות'.

מנדלבליט: אבל אתה מבין שהמניאק הזה לא מחליט בתיק שלי? הוא...אני...אני... לא יודע מה לעשות איתו.

נוה: על מי אתה מדבר?

מנדלבליט: אין לי החלטה. על שי (ניצן). אין החלטה בתיק שלי שמאיזה עילה זה נסגר. לא מוציא החלטה. מושך, אתה יודע. יש לו זמן.

נוה: תגיד רגע...

מנדלבליט: והוא עושה לי את  זה בכוונה. אני לא יודע מה לעשות. קחו את זה להילה גרסטל (נציבת הביקורת על הפרקליטות).

נוה: (צוחק).

שיחה בין אביחי מנדלבליט לאפי נוה, 2016

מנדלבליט: אני מסביר לך, יש לי תיק פתוח. אני לא יודע, אני יש לי תיק מב"ד (ממתין לבירור דין). אני לא יודע. לא קיבלתי עילת סגירה או עילת סגירה. אין לי. עכשיו, ישבו חמישה שופטים, אמרו מה שאמרו, הייתי בטוח תוך שנייה הוא מעיף את זה. עכשיו אני לא יודע מה לעשות, אני לא יודע אם אני יכול לדבר איתו.

נוה: למה לא? למה אתה לא... האמת? אתה הבוס שלו.

מנדלבליט: אבל לא על זה, זה תיק אישי שלי. אתה מבין. דבר מטורף. עכשיו אני אמרתי...

נוה: אז מה הוא מתכוון לבלות איתך חצי קדנציה ככה שלך שהוא אה...

מנדלבליט: יכול להיות, יכול להיות. כן, יכול להחזיק אותי בגרון. לא יודע מה. לא יודע מה הוא חושב לעצמו. בסוף בסוף אני אתפוצץ ואני אעשה לו בלגן אימים על זה. אני לא יודע אני.. אלחץ את זה יותר.

נוה: תגיד רגע, אחרי שיש את ההחלטה של בג"ץ, למה אתה מוטרד בכלל מזה? מה זה מעניין אותך?

מנדלבליט: הא... למה? כי ברישום המשטרתי אני מופיע רשום כ"מב"ד". ממתין לבירור דינו. אין לי החלטת סגירה. יש לי תיק מב"ד. לא סגרו לי את התיק.

נוה: (צוחק)

מנדלבליט: ברישום. עכשיו הוא יכול...

נוה: ולמה זה מפריע לך עכשיו? כאילו מה זה מעניין אותך?

מנדלבליט: אותי זה מאוד מעניין. אני רוצה לדעת שזה גמור מחוסר אשמה. כמו שעניין אותך, אתה הגשת ערר ועררך התקבל.

נוה: לא. אני מתכוון לזה, אני מתכוון לזה, הרי גמרנו. אתה מונית, אי אפשר היום... אה...

מנדלבליט: מה זה קשור למונית? מה זה קשור? מה אני צריך רישום משטרתי? על מה?

נוה: זה אתה צודק.

מנדלבליט: מה זה הדבר הזה? עכשיו גם מה זה השיטה הזאת שמחזיקים בגרון בן אדם. כאילו, למה? עכשיו... עכשיו בוא אני אגיד לך ברישום.

נוה: אתה משכנע אותי? תגיד, אתה עושה צחוק? אתה נמצא שם, אתה עכשיו נמצא שם.

מנדלבליט: חמישה שופטים דיברו, עכשיו הפאנל הזה זה פאנל בעייתי. הרי זה נושא בעייתי.

נוה: חבל, הגיע הזמן להציף את זה. זה ועידת משפט. בשביל זה עושים את זה.

מנדלבליט: תציפו, תציפו.

נוה: אתה מגיע, לפחות תשב שמה. אוקיי... אל תבוא ישר לטקס. נוכחות יש לה משמעות.

מנדלבליט: תקשיב, תארגן את זה.

נוה: כי אני רוצה שאתה כן תשב איתי. יש לי מה להגיד שמה... מקובל עלייך?

מנדלבליט: בטח, ברור.

נוה: אבל אתה לא יכול להיות בפאנל?

מנדלבליט: אני מסביר לך שיש בעיה. אני חושב שיש לי בעיה. כי זה נוגע....

נוה: אז מי נשים שם? את האידיוט הזה, את אדון שי (ניצן) הזה נשים שם? לא בא לי לשים אותו שם.

מנדלבליט: לא, למה. שים את רז נזרי אולי. לא יודע. צריך לראות.

נוה: מה דעתך? מי לשים מאצלכם?

מנדלבליט: רז נזרי.

נוה: את רז נזרי?

מנדלבליט: יהיה לו דעות לכאן ולכאן כאלה יכול להיות. יותר מסובכות.


בינתיים, הסתבך החבר נוה בפלילים. כתב אישום הוגש כנגדו אחרי שבת זוגו עברה באמצעותו במעבר הגבול תוך שדילגה על ביקורת הדרכונים. נוה חשוד גם בפרשה מטלטלת אחרת, שם נטען שקיבל שוחד מיני ממועמדת לשיפוט כדי לקדמה למשרת שיפוט. נוה טען וטוען כי התיק נגדו הוא תוצר של נקמה של ניצן, שידע היטב כי כל עוד הוא בתפקידו, חסומה דרכו של ניצן לבית המשפט העליון. 

זמן קצר לאחר ראיון של אפי נוה ל'עובדה', בו אמר שהוא לא סבור שהוא ראוי להתקדם לתפקיד של שופט בבית המשפט העליון, ניצן אישר באופן חריג ושנוי במחלוקת חסינות לעיתונאית גל"צ שפרצה לטלפון הסלולרי של נוה. תוצרי הפריצה עומדים במרכז התיק 'מין תמורת מינוי'.

דנציגר יחליף את אפי נוה? (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, עו"ד אפי נוה |צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

טענותיו של נוה כי ניצן רודף אותו משיקולים זרים אינן טענות חדשות, אבל העובדה שהיועץ המשפטי לממשלה חשב דברים דומים על פרקליט המדינה שלו, זו כבר חדשה מרעישה.  

הבהרה: ההקלטות הנ"ל אינן חלק מהחומר שהושג מהפריצה לטלפונים של אפי נוה או שהועתקו מהטלפונים במסגרת החקירה של המשטרה, והן הושגו על פי חוק. הן הוקלטו יחד עם שיחות נוספות באפליקציית שיחות אוטומטית בנייד של אפי נוה. 

תגובת מנדלבליט: "דברים בלשון בלתי ראויה, אין קשר בינם לבין ההחלטות שמתקבלות"

בהודעה שנשלחה מטעמו של היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, בתגובה לחשיפה נמסר: "היועץ מצר על פרסום חילופי דברים, קצתם בלשון משוחררת ובלתי ראויה בעידנא דריתחא, מתוך שיחה פרטית בין חברים קרובים, לפני כחמש שנים. ואולם, אין בין דברים אלו לבין החלטות מקצועיות שהתקבלו על ידי היועץ המשפטי לממשלה בתיקי חקירה ולא כלום. ההחלטות התקבלו בהליך סדור ומקצועי, אך ורק על פי חומר הראיות והדין החל עליהן". 

"אכן, במועד קיום השיחות, היו למנדלבליט טענות קשות כלפי גורמים כאלה ואחרים שהיו מעורבים בחקירתו כחשוד בפרשת הרפז, לרבות בקשר לעילת הגניזה של התיק. ולמרות זאת, מנדלבליט הקפיד לאורך כל הדרך על התנהלות פומבית ממלכתית ומכבדת, ועם כניסתו לתפקיד קיבל על עצמו לשמור על מוסד היועץ המשפטי לממשלה מכל משמר ואף הצהיר על כך ברבים. במסגרת זו, לקח על עצמו מנדלבליט לקיים יחסי עבודה תקינים עם כל הגורמים הנוגעים בדבר, ולהשאיר את כל המשקעים האישיים מאחוריו". 

מנדלבליט (צילום: Olivier Fitoussi Flash90)
היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט מגיב להקלטות|צילום: Olivier Fitoussi Flash90



"יחסי העבודה של ד"ר מנדלבליט עם פרקליט המדינה הקודם, עו"ד שי ניצן, היו מצוינים, והשניים עבדו בשיתוף פעולה מלא ובניקיון דעת לשם הבטחת שלטון החוק במדינת ישראל. ההישגים כתוצאה משיתוף פעולה זה, מדברים בעד עצמם.  כך גם עם עו"ד דינה זילבר, שההדורים עימה יושרו עם כניסתו של מנדלבליט לתפקיד, ולאחרונה אף ביקש את הארכת כהונתה בשלושה חודשים נוספים".

"כפי שפורסם בעבר, לאחר שהרכב של חמישה שופטי בג"ץ קבע כי לא דבק רבב במעשיו של מנדלבליט, פנה עורך דינו לפרקליטות בדרישה לקבוע כי התיק נסגר מחוסר אשמה. בכירי הפרקליטות קבעו אז, כי לאור פסק דינו של בג"ץ זה אכן המצב המשפטי (חוסר אשמה), אך ההחלטה הפורמלית לא תתקבל בידי איש מגורמי הפרקליטות כל עוד הם כפופים למנדלבליט. בעניין זה פורסמה לאחרונה החלטה של נציב התלונות על מייצגי המדינה בערכאות, כב' השופט (בדימוס) דוד רוזן, המדברת בעד עצמה". 

תגובת שי ניצן: הטענה לסחיטה - מופרכת

"פרקליט המדינה לשעבר הצטער כמובן לשמוע את האופן שבו התבטא לגביו מנדלבליט לפני כחמש שנים. עם זאת, מדובר בשיחה פרטית שניהלו שני חברים קרובים, ומטבע הדברים אנשים לא נזהרים בדבריהם בשיחות כאלה, ומתבטאים במהלכן גם באופן בוטה. מכל מקום, מערכת היחסים בין מנדלבליט לניצן היתה טובה מאוד לאורך כל תקופת כהונתם המשותפת, והשניים עבדו בשיתוף פעולה מלא לטובת שלטון החוק".

"אשר לטענה כאילו ניצן 'היה יכול להחזיק את מנדלבליט בגרון', במהלך כהונתו כיועץ, מדובר בטענה מופרכת לחלוטין. בתמצית, ההחלטה של ניצן בעניין מנדלבליט, התקבלה כבר בחודש מרץ 2017, שנים לפני שלב קבלת ההחלטות בתיקי ראש הממשלה, וממילא לא היה שום קשר בין שני הנושאים". 

"גם בחינת ההחלטות בתיקי ראש הממשלה מראה שמדובר בטענה מופרכת בעליל, שכן חלק משמעותי מהמלצות ניצן בתיקי נתניהו נדחה על ידי מנדלבליט. כזכור, ניצן המליץ להגיש כתב אישום בעבירות שוחד בשלושת תיקי נתניהו (4000,2000,1000), ואילו מנדלבליט החליט להאשים את נתניהו בעבירת שוחד רק באחד מהם, ובשני האחרים הסתפק בעבירות של מרמה והפרת אמונים. גם עובדה זו ממחישה כמה מופרכת ונטולת כל יסוד במציאות, היא טענת 'הסחיטה' כביכול מצד ניצן".

"יובהר כי התיק שנפתח בפרשת הרפז נגד מנדלבליט, נסגר על ידי היועץ המשפטי הקודם, וינשטיין, בהמלצת ניצן, עוד לפני מינויו של מנדלבליט לתפקיד היועץ, בחודש פברואר 2016. בהחלטת הגניזה הובהרו נימוקי הסגירה. כמה חודשים לאחר כניסתו של מנדלבליט לתפקיד, פנה בא כוחו לניצן וביקש כי עילת הסגירה של התיק תיקבע ל'חוסר אשמה'. ניצן התלבט אם הוא יכול לדון ולהחליט בבקשה זו, בגלל ניגוד הענינים שניצן היה נקלע אליו אם היה מקבל החלטה בבקשתו של מי שעומד בראש מערכת התביעה הכללית. בסופו של דבר, במרץ 2017, שנים לפני שלב קבלת ההחלטות בתיקי ראש הממשלה, ולאחר שהתייעץ בענין זה עם שורת גורמים בכירים, שכולם סברו כי ראוי שניצן לא יקבל את ההחלטה בבקשה, הודיע ניצן לבא כוחו של מנדלבליט כי לא יקבל החלטה בנושא זה מטעמים של ניגוד עניינים. בכך הסתיים הטיפול בענין זה מצד כל הנוגעים בדבר".

"בניגוד לטענות שהועלו, לא היה שום קשר בין נושא עילת הסגירה של תיק הרפז לבין תיקי ראש הממשלה או כל נושא אחר. כידוע, בתיקי ראש הממשלה עיקר החקירה נוהלה לאחר מרץ 2017. בודאי שקבלת ההחלטות בתיקים אלה על ידי ניצן ומנדלבליט, בוצעה זמן רב לאחר מכן, שנים אחרי שניצן החליט שלא להענות לבקשתו של מנדלבליט בדבר שינוי עילת הסגירה שלו בתיק הרפז וסיים את הטיפול בענין. ממילא, אין כל שחר לטענות כאילו החלטות מנדלבליט בתיקי ראש הממשלה התקבלו בשל טעמים לא ענייניים שהיו קשורים לפרשת הרפז.
פרקליט המדינה לשעבר מצר על כך שישנם עדיין גורמים, שמניעיהם ברורים לכל, הממשיכים להפריח לחלל האויר תיאוריות קונספירציה מופרכות לחלוטין, הסותרות לחלוטין את העובדות".