חוזרים לעבוד, אבל כמעט קורסים: ביום ראשון הקרוב, 1 בנובמבר, אחרי שלא עבדו מאז ראש השנה, בעלי מספרות, מכוני יופי וקוסמטיקה, מורים לנהיגה ומאמנים אישיים צפויים לחזור לעבודה. תקופת ההמתנה הארוכה והמתסכלת למדי מבחינתם אומנם מסתיימת, אך הם חוזרים לעסקים שנאלצו לנטוש בכאב וחשש גדול מהעתיד, לאחר שמצבם הכלכלי הפך להיות קשה ונגרם להם נזק משמעותי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"המצב קשה, אי אפשר כבר לשבת בבית", אומר ל-N12 שי אברג'יל, ספר מתל אביב. "לא ציפיתי שנחכה כל כך הרבה זמן, זה כבר חודש וחצי שאנחנו לא עובדים". לדבריו, גם החזרה לעבודה ביום ראשון לא צפויה לשפר את מצבו ומצבם של חבריו: "אני עובד בצורה מצומצמת ויש ספק רב אם נצליח להחזיק את העסק. אני שוכר כיסא במספרה ואני עדיין משלם שכירות גם כשאנחנו לא עובדים".
אברג'יל מספר שהוא אומנם קיבל סיוע מהמדינה, אבל כזה שלדבריו "לא מכסה שום דבר. בקושי את השכירות על הדירה. ייקח הרבה זמן להשתקם מהמצב באופן מלא, למשל כלות שהזמינו שיער לחתונה אצלי, כולן ביטלו ודחו לשנה הבאה".
מחאת בעלי העסקים הקטנים: "נותנים מענקים אבל גם מטילים עונשים, איפה ההיגיון?"
במקביל, מקיימים הבוקר בעלי עסקים קטנים בהתאחדות המלאכה והתעשייה הפגנת מחאה מול הכנסת, נגד כוונת האוצר להשית את עלויות ימי הבידוד של העובדים על בעלי העסקים. לקראת הדיון בנושא בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, הציבו בעלי העסקים מיצג של עמוד עם חבל תלייה המסמל את האיום על חיי העסקים הקטנים, שרבים מהם עדיין סגורים וחוששים לקיומם.
"מדהים שבימים שמרבית העסקים הקטנים במשק סגורים, המדינה מקדמת חוק שיטיל עליהם עוד הוצאות", אמר יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, המייצגת עסקים קטנים. "אחד מכל חמישה עסקים קטנים נאלץ לסגור את העסק שלו במהלך ימי הבידוד. אין לנו עוד אוויר. אין לנו מאיפה לשלם שכירות ומשכורות, מאיפה נשלם את ימי הבידוד?".
"לבידוד יש נזק היקפי, לא רק עלות ימי הבידוד, אלא גם הפסדים כבדים כתוצאה מסגירת העסק או מהיעדר כוח אדם והאטה בפעילות", הוסיף. "איפה ההיגיון? מצד אחד נותנים מענקים - ומצד שני מטילים עונשים. זה הזמן להקל על העסקים הקטנים ולא להקשות עליהם".