רק לפני כשבועיים, יולי זולקוביץ' ז"ל, בת 18 בלבד, נפטרה מצריכת יתר של תרופות נוגדות דיכאון. את התרופות, כך חושדים במשטרה, היא ובן זוגה איליה שקון, החשוד בגרימת מותה, השיגו דרך אפליקציית הטלגרם. מנתוני משרד הבריאות שנחשפים כאן לראשונה מתגלה: מחודש פברואר ועד היום נתפסו יותר מ-22 אלף כדורים לא חוקיים בשוק השחור. כדי להבין את הקלות שבה השוק עובד, הגענו עם מצלמה נסתרת לביצוע עסקה עם אחד הסוחרים. "פעם ראשונה עדיף שתיקחי חצי כדור כי זה חזק", המליץ.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
חברת מערכת חדשות 12 יצרה קשר עם סוחר בתרופות נוגדות דיכאון בטלגרם. כמו ברכישת סמים, לאחר שיחה קצרה, המוכר ביקש ממנה לשלוח לו תמונה עם תעודת זהות כדי לוודא שהיא אינה שוטרת סמויה. בהמשך קבע להיפגש איתה, לשם היא יצאה עם המצלמה הנסתרת.
"אם את מרגישה חרדות, לא יודע, פחדים, קחי חצי כדור, תראי אם נגיד אחרי שעתיים-שלוש זה לא משפיע, קחי עוד חצי כדור. סבבה?", הסביר לה הסוחר. לאחר שהביעה חששות מסוימים, הסוחר ניסה להרגיע: "בואי תשמעי, אני אצא איתך הכי פייר והכי סבבה, נותן לך לטעום שני כדורים במתנה. אני גם רואה שעובר עליך משהו. תלכי לעזרה".
בלב הרחוב נמכרות תרופות נוגדות דיכאון ללא רופא, ללא מרשם וללא פיקוח. חלק מהלקוחות קונים אותן לייעודן האמיתי, וחלקם משתמשים בהן כסם לכל דבר. "ישנם עשרות סוגים של תרופות נגד דיכאון וחרדה", תיאר סגן יו"ר ארגון הרוקחות בישראל חגי שור טבצ'ניק. "התרופות האלה אומנם נמכרות בבתי המרקחת רק עם מרשם רופא, אבל ניתן להשיג אותן די בקלות באופן לא חוקי דרך הטלגרם, שם מתפתח שוק שחור מתחת לאפה של המשטרה".
"תרופות ממכרות לכל דבר"
לא מעט עסקאות כאלה מתבצעות מדי יום. כאמור, על פי נתוני משרד הבריאות שנחשפו, מחודש פברואר ועד היום נתפסו יותר מ-22 אלף כדורים לא חוקיים בשוק השחור - כדורים שהיו מיועדים לסחר לא חוקי ומסוכן. "כל הקופסה הזאת זה בעצם מתפיסה אחת. של תרופות נוגדות דיכאון, שבעצם תפסנו אותן בשוק השחור", סיפר מנהל אגף אכיפה ופיקוח במשרד הבריאות, ד"ר רוני ברקוביץ'.
הוא הסביר כי אכן מדובר במוצר האמיתי, אך הסוחרים מבצעים בו שינויים בהתאם לרצונם: "אפשר לראות שבשקית כאן הם לא רק משתמשים בכדורים עצמם, חלקם גם מפוררים את הכדורים וגם מסניפים אותם. הכדורים כבר מפורקים, מכרו אותו בצורה כזאת".
המחירים גבוהים במיוחד. מצד אחד חפיסת קלונקס עם 30 טבליות עולה בקופות החולים 15 שקלים, ואילו בשוק השחור המחיר מזנק ל-250. חפיסת ציפרלקס שעולה 35 שקלים בבתי המרקחת תעלה 300 בשוק השחור. "התרופות האלה הן תרופות ממכרות לכל דבר ועניין ואף במקרים מסוימים יכולות לגרום למוות המשתמש", הסביר ד"ר ברקוביץ'.
במסמך של משרד הבריאות מהחודש האחרון דווח על עלייה בשימוש לא חוקי בתרופות מרשם. במסמך מיפו את הדרכים שבהן הכדורים מגיעים לשוק השחור: צוות רפואי שמוכר אותן באופן לא חוקי, אנשים שניצלו מרשמים לתרופות ממספר רופאים על ידי שימוש בזהויות שונות, זיוף מרשמים, ואנשים שצברו תרופות שלא השתמשו בהן ומכרו אותן לידיים פרטיות.