לבני הזוג ישראל ומרים טירי, בני 30 מירושלים, נולדו שני בנים בהפרש של 3 שנים. הגדול בן 11 והקטן בן 8 - ושניהם סיעודיים. זמן קצר לאחר לידתם, הם אובחנו כלוקים בתסמונת גנטית נדירה בשם קְרִי דוּ שָה, שבעקבותיה הפכו לסיעודיים בתוך כמה שנים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כמו רוב אזרחי ישראל, ילדיהם של בני הזוג טירי צורפו באופן אוטומטי לביטוח הסיעודי הקבוצתי עם לידתם. בשנת 2018 פנו ההורים לחברת הביטוח שלהם, "הפניקס", מפני שהיו זקוקים לסיוע כספי בשביל הטיפולים הרבים והעלויות הכבדות שכרוכות בגידול שני ילדים עם צרכים מיוחדים.
למרבה התדהמה, בקשתם של בני הזוג נדחתה על ידי חברת הביטוח. התברר שעל פי חברת הפניקס, הילדים אינם זכאיים לפיצוי מפני שאין כיסוי סיעודי לילד שהפך סיעודי לפני גיל 3. הפוליסה של חברות הביטוח שונתה בשנת 2016 ולמעשה קבעה כי כל תינוק שיהפוך לסיעודי לפני גיל 3 לא יהיה זכאי לביטוח.
הרפורמה הבעייתית הזו מכריחה את ההורים "להוכיח" שילדיהם הפכו סיעודיים רק אחרי שמלאו להם 3 שנים, כדי לקבל את כספי הביטוח. הורים שלא מצליחים לעשות זאת פשוט לא מקבלים סיוע ונאלצים להתמודד בעצמם עם עלויות הטיפול.
בני הזוג הגישו לאחרונה תביעה נגד החברה לבית המשפט, ובה הם טוענים כי מחובתה של חברת "הפניקס" לוודא כי המבוטחים מודעים לאותן החרגות, בייחוד כאשר כל הילודים מצורפים אליה באופן אוטומטי מיום לידתם. כך מסבירים גם עורכי הדין דוד פייל ויוסי כהן, המייצגים את ההורים: "הטענה ששני הילדים האלו בטוח היו סיעודיים היא אבסורדית. כל הילודים, לפחות עד גיל 3, אינם מבצעים שום פעולה בכוחות עצמם - הם לא יכולים לזון את עצמם, להתקלח ולהחליף חיתול. אז איך אפשר לדעת מי סיעודי ומי לא? זה שיש אבחנה למחלה שלהם, לא אומר בהכרח שהם היו סיעודיים בתקופה הזו".
אביהם של הילדים, ישראל טירי, סיפר על הקושי שבגידול שני ילדים סיעודיים: "הטיפול בילדים שלנו כרוך בהרבה מאד הוצאות. נכון שהביטוח הלאומי מסייע בכסף, אבל זה לא עוזר לנו בהכול. אנחנו צריכים עזרה בבית, להאכיל את הילדים למשל. בשביל להחליף טיטולים לכל אחד מהם צריך את שנינו. גם בשביל לקלח אותם. אי אפשר שיהיה רק הורה אחד בבית. אנחנו צריכים לעזוב הרבה את העבודה בשביל לעזור להם, זה מאוד פוגע בנו".
"אין לנו שנייה של זמן פנוי לנשום אוויר ולהירגע", סיפר בכאב. "אם היה לנו ביטוח סיעודי שמאפשר להביא עובדת זרה לבית אז אחד מאיתנו היה יכול להתפנות לעבוד, לעשות סידורים וכיוצא בזה. היינו מצפים לקצת יותר אמפטיה להורים עם צרכים מיוחדים. שמישהו ירים את הכפפה וידאג לילדים עם צרכים מיוחדים כך שיהיו זכאים גם הם לביטוח סיעודי. חברות הביטוח פשוט משלות את הציבור."
מחברת "הפניקס" נמסר: "החברה תבחן את הטענות ותגיב במסגרת בית המשפט".