הדרמה בעליון: הודעתו של שופט בית המשפט העליון מני מזוז על פרישתו, ארבע וחצי שנים מוקדם מהמתוכנן, הפתיעה אתמול (שני) את נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ואת שר המשפטים אבי ניסנקורן. בהודעה שהוציא הסביר כי הגיע להחלטה מ"טעמים אישיים", אך אין מדובר בבעיות בריאותיות שצצו לפתע. פרישתו של מזוז, שופט ליברלי ואקטיביסטי שמזוהה עם עמדות השמאל, צפויה להוות מכה לאגף הליברלי בבית המשפט העליון.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מלבד מזוז, יפרוש בחודש אפריל המשנה לנשיאה חנן מלצר שייצא לגמלאות. פרישתם של השניים צפויה להחליש את הקו הליברלי של העליון. זו הפרישה השלישית של שופט עליון שנים ארוכות לפני תום הכהונה. למזוז קדמו רק לאחרונה השופט צבי זילברטל והשופט יורם דנציגר.
שר המשפטים אבי ניסנקורן, המשמש יו"ר הוועדה לבחירת שופטים, יצטרך לקבוע מועד לכינוס הוועדה לבחירתם של שני שופטי עליון במקום מזוז ומלצר. אם תפוזר הכנסת גם הוועדה לבחירת שופטים תתפזר, ועל כן ניסנקורן בוחן אפשרות לכנס את הוועדה בהקדם ולנסות לבחור שני שופטי עליון, כארבעה חודשים לפני פרישת מלצר ומזוז.
על פי חוק יסוד השפיטה, מונה הוועדה תשעה חברים: שר המשפטים, שני חברי כנסת, שני חברי לשכת עורכי הדין, נשיאת בית המשפט העליון ושני שופטים נוספים מבית המשפט העליון. בבחירה של שופט עליון חברי הוועדה אינם יכולים לבחור שופטים בהרכב חסר, כך ששופטי העליון ושר המשפטים יצטרכו להגיע להסכמות עם חברי הוועדה השרה מירי רגב, ח"כ אוסנת מארק וח"כ צבי האוזר.
בצל הדרמה בעליון, אמש דווח במהדורה המרכזית כי יו"ר הכנסת יריב לוין מקדם הצעה לשינוי שיטת הבחירה של שופטי העליון שצפויה להיות חלק מהבטחות הבחירות של הליכוד לכנסת הבאה. הצעתו של לוין קובעת שהממשלה תמנה את שופטי העליון ואילו נשיא העליון ייבחר בהצבעה חשאית בכנסת. מדובר בהצעה דרמטית, בין היתר מאחר שנתניהו עומד למשפט בבית המשפט המחוזי ואם ההצעה הזו תאושר שופטי המחוזי יהיו תלויים בממשלה כדי להתקדם לעליון.
המכון הישראלי לדמוקרטיה מתנגד להצעת יו"ר הכנסת, שלדבריהם תוביל לשליטה מוחלטת של הממשלה והקואליציה בהליכי בחירת שופטי העליון: "המניע ברור למדי - חלק ממתקפה רחבה על מערכת אכיפת החוק על רקע העמדתו לדין של ראש הממשלה". ד"ר גיא לוריא, חוקר בכיר במכון, אמר כי היוזמה בעייתית גם ביחס למדינות אחרות בעולם, שבהן נהוגים מינויים פוליטיים לערכאה העליונה.
הסמן הליברלי שהתנגד להריסת בתי מחבלים
מני מזוז, סמן שמאלי מובהק בעליון, נחשב ליועץ משפטי לממשלה דומיננטי ופתח את כהונתו בסערה עם סגירת תיק "האי היווני" נגד ראש הממשלה אריאל שרון. בנוסף, חתם מזוז כיועץ המשפטי לממשלה על הסדר הטיעון הבעייתי עם הנשיא לשעבר משה קצב, אך ברגע האחרון חזר בו קצב מהסדר הטיעון ולאחר מכן הורשע באונס. כמו כן, עסק מזוז בפרשות ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, והוביל את החקירות ואת כתב האישום נגדו.
כשופט בית המשפט העליון התנגד מזוז להריסת בתי מחבלים ומנע, יחד עם השופט ג'ורג' קרא, את הריסת בית משפחת המחבל שרצח את סמ"ר עמית בן יגאל ז"ל. בנוסף, החזיק מזוז בעמדת מיעוט בתיק הריסת בית המחבל שרצח את הרב שי אוחיון ז"ל.