כמה בני אדם שניקו הבוקר (שבת) את אחד מהחופים בארץ בעקבות זיהום הזפת באזור, אושפזו בבית החולים בעקבות נשימת אדי זפת. ברשות הטבע והגנים מבקשים לא לבוא לנקות את החופים באופן עצמאי, וכעת עוסקים במיפוי החופים שניזוקו. לפי שעה, מקור הזיהום טרם ידוע, והוא נבדק בידי הרט"ג. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כתבות נוספות על זיהום הזפת בים:

במשרד להגנת הסביבה מעריכים שהשתחררו לים בין עשרות למאות טונות של זפת, שזיהמו כ-160 ק"מ של חופים. רשות הטבע והגנים מדווחת על עשרות בעלי חיים שנפגעו מהזפת ונסחפו לחופים, וטוענים שאת הנזק ניתן יהיה לאמוד רק בתחילת השבוע, לאחר שירד גובה הים עם הישכחות מזג האוויר הסוער.

 

גורמי המקצוע מעריכים שייקחו לפחות כמה שבועות כדי לנקות את כל החופים. מבצע הניקיון נחשב למאתגר במיוחד שכן הוא צריך להתבצע באופן ידני, מכיון שיש מקומות שבהם הלכלוך הצטבר ממש בזיזי הסלעים. באשר לאחראים על האירוע, לאחר בחינה של סוג הזפת ומרקמה, ההערכה היא כי מדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שייט שעבר מול חופי ישראל.

הזיהום הגיע לשמורת ראש הנקרה (צילום: יגאל בן ארי, רשות הטבע והגנים)
זיהום בחוף ראש הנקרה|צילום: יגאל בן ארי, רשות הטבע והגנים
זיהום חופי ישראל (צילום: איגוד ערים שרון כרמל)
זיהום חופי ישראל|צילום: איגוד ערים שרון כרמל

מקור הזיהום 

היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה נמצאת בקשר עם גופים בין-לאומיים מאז תחילת אירוע נחיתת גושי הזפת בחופי ישראל, לשם איתור המקור לכך. במסגרת זו, התקבל מידע ראשוני מסוכנות הבטיחות הימית האירופית EMSA ומהמרכז האזורי לתגובה לזיהומי ים בים התיכון ממלטה – REMPEC, לפיו כבר ב-11 בפברואר זוהה כתם שמן כתוצאה מפליטה מאונייה מול אזור אשקלון, במרחק של כ-50 ק"מ מחופי ישראל.

כתם חשוד זה, הנמצא מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל, זוהה באמצעות לוויין, והוא נבדק על-ידי המשרד להגנת הסביבה כמקור אפשרי לזיהום, על-ידי שימוש במודל לחיזוי תנועת ים. תוצאות המודל מראות התאמה טובה למקור, וחיבור שלו לגושי הזפת הנפלטים בימים האחרונים בחופים - הן מבחינת הזמן והן מבחינת המרחב שנפגע.

אנשי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה נמצאים בקשר עם הגורמים האירופים בניסיון לזהות את כלי השיט שהפליגו בקרבת מיקום הכתם במסגרת הזמן המתאימה, כדי לגלות את מקור הזיהום. בשלב זה, בדיקת המשרד להגנת הסביבה מעלה אפשרות לשיוך של לפחות 10 אוניות שחלפו בזמן ובמקום המתאימים להיווצרות כתם השמן.

דוגמא לניטור אוניות בלב ים מהחלל (צילום: מקסר טכנולוגיות)
דוגמה לניטור אוניות בלב ים באמצעות לוויין. (התמונה אינה קשורה לזיהום האמור) |צילום: מקסר טכנולוגיות
צב ים שנפגע מהזיהום (צילום: ללא)
צב ים שנמצא מת באחד החופים בצפון ככל הנראה מזיהום הזפת|צילום: ללא

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי גורמי המקצוע עומדים בקשר עם גופים בין-לאומיים, וכי "ככל שיהיה זיהוי לאונייה והיא תאותר, המשרד יפנה למפקחים במדינות היעד לבצע ביקורת באוניות".

גורם שמעורב בטיפול באסון האקולוגי אומר שמה שהביא לזיהום הכבד היא מכלית ששפכה את שרידי ניקוי המכלים שלה. "הכמות גדולה מדי בשביל להיות סתם מישהו ששפך מי שיפוליים לים או שניקה מיכל דלק ישן ושפך את השאריות לים", טען. "צריך לזכור שיש מעט אוניות שנשאר להם דלק ישן שאסור שיהיה באונייה או להשתמש בו על פי החוק, ואולי מישהו ניסה להיפטר ממנו בלב ים".

 

"מדובר פה על הרבה טונות שהתפזרו עם הרוח והגלים ונמרחו לאורך החופים מדרום לצפון", אמר עוד אותו גורם. "אין לנו שום מידע על אונייה שנפגעה או טבעה כמקור לזיהום. מנסים למצוא את הגורם בעזרת צילומי לוויין ועיבוד תנאים מטאורולוגיים כדי להבין איפה התחיל הכתם. אחר כך, מצליבים את כל הנתונים ומגיעים למספר קטן יחסית של חשודים. בשלב הזה, לוקחים מהאוניות החשודות דוגמאות דלק ומוצאים את העבריין".

עשרות בעלי חיים נפגעו מהזפת

תיעודים רבים שהגיעו לידי N12 ממחישים את ממדי האסון. החוף בראש הנקרה תועד מוכתם ומלוכלך בזפת, וצבי ים נמצאו מתים באחד החופים בצפון הארץ. המוני מתנדבים ירדו הבוקר לנקות את החופים בחיפה, בהרצליה ובתל אביב. עם זאת, ברשות הטבע והגנים ביקשו שלא לעשות זאת לאחר שכמה מתנדבים נשמו את אדי הזפת ופונו לבתי החולים.

בין החיות שנספו ליבשה נמצאו עד כה 12 צבים – 6 שעדיין נלחמים על חייהם במרכז ההצלה לצבי ים במכמורת ו-6 שלא שרדו, חרדון צב ושחף שכוסו בזפת והועברו לטיפול. אנשי הרשות משתפים כי יש בעלי חיים קטנים רבים שחיים על טבלאות הגידוד בים, ביניהם דגים וסרטני חולות, שנפגעו מאסון הזפת.

שקים שנאספו בחוף סמוך לחדרה (צילום: חדשות  12, חדשות 12)
שקי זבל שנאספו בחוף הים בחדרה|צילום: חדשות 12, חדשות 12
ניקוי חופי העיר תל אביב - יפו (צילום: עיריית תל אביב-יפו)
ניקוי חופי העיר תל אביב - יפו|צילום: עיריית תל אביב-יפו

בטיסת סיור מיוחדת שערך הבוקר המשרד להגנת הסביבה כדי לבדוק את ממדי האסון, התגלו כתמי זיהום בים במרחק של 500-200 מטר מהיבשה, שנעים לכיוון חופי חיפה: חוף הגולשים – בת גלים, החוף השקט ומול פארק הכט. המשרד להגנת הסביבה העביר הודעה לאיגוד ערים חיפה שיזהירו את הציבור מכניסה לחופים.

בעיריית הרצליה הכריזו על מצב חירום אקולוגי בעקבות אותו זיהום. "מדובר במצב חירום של סביבת החוף", אמר ראש העיר משה פדלון. "אנו זקוקים לעשרות ידיים עובדות וציוד על מנת לנקות את שאריות הזפת. מעבר לפגיעה המיידית בחי ובצומח, החשש הגדול הוא מפני חלחול המזהמים אל מי התהום".

המוני מתנדבים הגיעו לנקות את החופים

מאות מתנדבים הגיעו לחופים של איגוד ערים שרון כרמל ומצאו צבים מתים וחוף מזוהם. אסיף איזק, יו"ר איגוד ערים שרון כרמל וראש מועצת חוף הכרמל שהגיע למקום, סיפר כי "מאות אנשים שהגיעו לחוף הכרמל, הכול על מנת שהמראות האלה לא יקרו עוד פעם. אני קורא לחברי הכנסת ולשרים - הפסיקו לברבר את עצמכם לדעת והגיעו לכאן לעזור לנו. יש כאן אירוע סביבתי בסדר גודל שלא נראה כמותו".

"בשלב זה הציבור מתבקש לא להגיע לחופים ולנקות באופן עצמאי", נמסר מרשות הטבע והגנים. "הניקוי דורש שימוש באמצעי מיגון מתאימים על מנת לשמור על הבריאות ופינוי מוסדר לאתר מתאים". ברשות עוסקים במיפוי האזורים שנפגעו מהזפת. 

ניקוי חופי העיר תל אביב - יפו (צילום: עיריית תל אביב-יפו)
ניקוי חופי העיר תל אביב - יפו|צילום: עיריית תל אביב-יפו
מבצע ניקוי זפת מחופי שבי ציון (צילום: הלל גלזמן)
מבצע ניקוי זפת מחופי שבי ציון|צילום: הלל גלזמן

ברשות הטבע והגנים הוסיפו כי הם "נערכים למבצע רחב, ובוחנים מהן הדרכים הנכונות ביותר לפעול מבחינה מקצועית ומנהלית". לפני יומיים תועד לווייתן ענק שנפלט מת אל חוף ניצנים, ומגופתו נלקחו דגימות לבדיקה כדי להבין את סיבת המוות. 

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, אמרה אתמול (שישי): "עושים הכול כדי למצוא את האחראי להרס החופים ולפגיעה האנושה בבעלי החיים. זפת היא חומר מסוכן! האירוע לא יסתיים בימים הקרובים, אנחנו נערכים לעבודה קשה וארוכה". השרה שיבחה היום את ציבור המתנדבים: "ההתגייסות של הציבור למאמצי ניקיון החופים מחממת את הלב. הזפת היא חומר מסוכן, והמתנדבים שרוצים להמשיך ולסייע מוזמנים לעשות זאת רק בתיאום עם הרשויות המקומיות, רשות הטבע והגנים ואקואושן, שהכשירה איתנו מתנדבים לנושא".

ברשות הטבע והגנים מעריכים שייפלטו מהים אחרי הסערה צבים נוספים, ומבקשים מהציבור אם הוא מזהה חיה פצועה לתעד ולדווח למוקד *3639.

השתתפו בהכנת הידיעה: אור רביד, ניר דבורי, יעל אודם ופוראת נסאר.