חייל צה"ל ששירת בזמן מלחמת צוק איתן נתבע על ידי חבריו לצוות בטענה שבדה נגדם עובדות שהכפישו את שמם ואת שמה של מדינת ישראל. התביעה, על סכום של 2.6 מילון שקלים, מבקשת לנסות ולתקן את העוול שנעשה לחברים לצוות שטוענים כי אותו חבר שיקר במהלך עדות שסיפק לארגון שוברים שתיקה, עדות שהתפרסמה לאחר מכן בכלי תקשורת רבים ברחבי העולם, ביניהם גם CNN והעיתון הבריטי הגארדיאן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בכתב התביעה שהוגש אמש לבית המשפט המחוזי נגד אותו לוחם וארגון שוברים שתיקה נכתב כי מהעדויות שסיפק אותו לוחם עלה כי חבריו לצוות ביצעו ירי על אוכלוסייה אזרחית ללא סיבה מבצעית, ביצעו ירי פגזים לעבר רכבים נוסעים ללא כל סכנה נשקפת לחייהם וביצעו ירי פגזים למטרות אקראיות ללא הכוונה מודיעינית.
שניים מחבריו לצוות של אותו לוחם וארגון "עד כאן - צעירים למען ישראל", מטעמם הוגשה התביעה, הכחישו את הטענות הללו על הסף. "דברים אלה כמובן שלא היו ולא נבראו, מדובר על דברים שבדה נתבע 2 מליבו ו/או "שיפץ" ו"ערך" אותם כך שדברים שנעשו בהתאם להנחיות ולצרכים מבצעיים הוצאו לגמרי מהקשרם וציירו את התובעים, את צה"ל ואת מדינת ישראל כפושעי מלחמה אכזריים", לשון התביעה.
עוד הסבירו התובעים כי ארגון שוברים שתיקה ביצע עריכה מגמתית לעדויות שסיפק אותו לוחם, עדויות שבעקבותיהן זומנו 8 מחברי הצוות לחקירה פלילית במשטרה הצבאית. חלק מהלוחמים שזומנו לחקירה ויוחסו להם הטענות הקשות, שירתו ביחד עם אותו עד בטנק ועל כן הם הוגדרו כ"משתפי פעולה" בכך ששתקו בזמן המעשים שיוחסו להם. חשוב לציין כי החקירה של הלוחמים המעורבים נסגרה "ללא נקיטת צעדים משפטיים".
אם כן התביעה טוענת ראשית שהלוחמים המואשמים במעשים הפכו ל"קורבנות שיימינג" ונעשה להם נזק תדמיתי משמעותי. "חבריהם לגדוד, בני משפחותיהם שידעו על שירותם הצבאי, מכרים וחברים, ייחסו להם את הנאמר על ידי נתבע 2 בסרטונים, כאילו לקחו חלק בניסיון לרצח חפים מפשע לצורך הפגת השיעמום בו הם היו נתונים, ובירי חסר הבחנה במבנים ברצועת עזה כנקמה על מות חבריהם לפלוגה", נכתב.
בנוסף לנזק האישי ללוחמים, כתב התביעה מייחס נזק תדמיתי גדול לצה"ל ולמדינת ישראל בפרט. אותן עדויות שנאספו על ידי ארגון שוברים שתיקה ופורסמו תחת השם "ככה נלחמנו בעזה 2014", הופצו בכלי תקשורת בארץ ובעולם להם חשיפה תקשורתית רחבה. בחלק מהמקרים, אותו לוחם שנתבע אף התראיין וסיפר על החוויות כפי שהעיד עליהן בערוצי התקשורת השונים.
התובעים מסבירים עוד כי העדות של אותו לוחם, שכאמור לא הביאה להאשמת לוחמים במעשים המיוחסים להם, לא נבדקה ביסודיות כפי שהארגון טוען שהוא עושה בדרך כלל. "הפרסומים גרמו נזק של ממש למדינת ישראל, לתדמיתה של המדינה ולמוניטין שלה וכן, לתדמיתו של צה"ל".
תגובת שוברים שתיקה: "אנחנו שמחים לראות שיש דיון מחודש בעדויות הלוחמים הקשות והחשובות שפרסמנו, גם אם המטרה היא לנגח אותנו. זהו תפקידנו - להציב מראה ולעורר דיון בחברה הישראלית בדבר השליטה הצבאית שלנו על מיליוני בני אדם חסרי זכויות. לענייננו: בדיוק בגלל מסעות רדיפה מעין אלו ניהלנו מאבק איתנים על מנת לא לחשוף את שמות העדים שלנו, זהו עיקרון מנחה בפעילותינו ונמשיך לשמור על החיילים שבוחרים לשבור שתיקה. אנו שמחים לראות שהפרטים שניתנו למצ"ח מאשרים את קיומם של אירועים שחשפנו בעדויות שפרסמנו. טבעי שגרסה הניתנת בחקירה ולאחר ייעוץ משפטי תהיה שונה במידת מה מזו הניתנת מרצון חופשי, אלא שגם כאן - כשבוחנים לעומק את ההבדלים, נדמה שהעדויות כלל לא הופרכו אלא שהאירועים כולם אכן התרחשו ורק קיבלו פרשנות שונה ומעטפת של זהירות משפטית. לעניין תביעת הדיבה של 'עד כאן': מדובר בעוד הליך משפטי מופרך שהוא לא יותר מתעלול יח"צ תוך שימוש נבזי בתביעה יזומה נגד לוחמי צה"ל. בעוד שאנו נאבקים על הזכות של החיילים לשמור על פרטיות זהותם, 'עד כאן' וגורמי ימין שונים פועלים במטרה לאיים על חיילים ולוחמים שלא יעזו לדבר על המציאות אותה חוו בשטחים. אנחנו עומדים מאחורי העדויות והעדים האמיצים שבוחרים לחשוף את המציאות הקשה בה לקחו חלק ונחושים להמשיך לפעול ללא מורא - עד לסיום הכיבוש".