השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, התעקשה הבוקר (חמישי) שזיהום הנפט בים התיכון היה "פיגוע של עבריינים טרוריסטים". בריאיון לקרן מרציאנו ואודי סגל בגל"צ הבהירה, למרות שגורמי הביטחון סתרו אותה: "המסקנה הנגזרת היא חד-משמעית, זה מחדל, לומר שזה לא טרור זו פשוט התייחסות לא ראויה. אני קוראת למערכת הביטחון לעשות את הבדיקה כאן ועכשיו". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"זה לא סוד שאומדים בעולם את הסוגיה של ההברחות הללו", השיבה גמליאל לשאלה אם שפיכת הנפט הייתה מכוונת, ולא התייחסה באופן ממוקד לשאלה. "אם היו משגרים טיל על ספינה ישראלית, היו שואלים אם זו טעות? בעיניי זה מכוון. המעשה נעשה בזדון".

עם זאת, בריאיון למגזין N12 שיתפרסם במלואו הערב ב-20:00, גמליאל העריכה שאסון הזפת, שגרם נזק רב לחופים ולמותם של בעלי חיים רבים - אינו פיגוע אקולוגי. שלוש שעות בלבד לאחר מכן, גמליאל בישרה לציבור ש"שמנו את ידנו על האונייה העבריינית". ההודעה הזכירה בסגנונה את העדכונים על תפיסת מחבלים, ולא במקרה: בערב גמליאל חשפה לציבור את הקשר לאירן וטענה שמדובר ב"טרור סביבתי". 

יכול להיות שזה היה ניסיון פיגוע אקולוגי נגד מדינת ישראל?

"מאוד קשה לי להאמין שזה לאומני, מכיוון שזה נעשה באזור של מים טריטוריאליים שהם לא בשטח ישראל, ומזג האוויר היה מאוד סוער, אז אתה לא יכול לדעת לאיזה תנודות זה יכול היה להתכוונן. זה נראה לי יותר מפגע של עברייני סביבה".

כתבנו ניר דבורי מציין כי במערכת הביטחון עונים לגמליאל שטענה שמדובר ב"מחדל", ואומרים כי חיל הים עוקב ומנטר באופן קבוע תנועה של אוניות במזרח הים התיכון, כולל אוניות חשוכות שמכבות את המערכות שלהן, וכאלה שמגיעות מאירן ומספקות דלק לסוריה. לדבריהם, "הדברים שאמרה השרה מאוד מוזרים", ולא מוכר להם שהיה כאן אירוע טרור.

בלשכת השרה להגנת הסביבה מסבירים כי אחרי השיחה עם N12 אתמול הוצג בפניה מידע חדש שגרם לשינוי בעמדתה.

"האירוע הזה הוא מעשה ידי אדם", הוסיפה גמליאל בריאיון ל-N12 טרם חשיפת האונייה האחראית. "יש כאן מישהו שאחראי למוות של בעלי החיים ולזיהום הים והחופים שמונע מהציבור בעת הזו להגיע אליהם. זו פגיעה אקולוגית ועל כן אנחנו משקיעים המון זמן ומשאבים בחקירה, גם ברמה הבין-לאומית, כדי למצוא את העבריין, שיש לו דם שחור על הידיים. אנחנו צריכים להראות שיש לנו אפס סובלנות לעבריינות סביבה. גם אם מדובר בתקלה באונייה – מישהו פה לא דיווח, למרות חובתו. אבל בכלל לא עושה רושם שמדובר בתקלה, אלא ממש בזדון. צריך לתפוס את העבריינים הללו, למצות איתם את הדין ולהראות שזה לא משתלם להיות עבריין סביבתי, למען יראו וייראו, כדי שזה ייעצר".

 

צב ים שנפגע מהזיהום (צילום: ללא)
צב ים שנפגע מהזפת |צילום: ללא
הספינה שאחראית לזיהום הזפת בחופי ישראל‎ (צילום: מתוך האתר Marine Traffic)
הספינה שאחראית לזיהום|צילום: מתוך האתר Marine Traffic

ארגוני סביבה טוענים שניתן היה לזהות את כתם הנפט בתמונות הלוויין כבר כשבוע לפני שהגיע לחופים.

"זה לא מדויק. במצבים מהסוג הזה בזירה הבין-לאומית, כל כתם שמן מחויב בדיווח. לשום גוף בין-לאומי, ואנחנו חברים במספר ארגונים כאלה, לא הייתה התרעה משום לוויין, מכ"ם או גורם שנתקל בזה ודיווח על כך. זו הסיבה שזה גם לא הגיע לפתחה של מדינת ישראל. בדיעבד, כשהייתה פנייה מהמשרד שלנו, התחילו לדפדף בתצלומי הלוויין ואז ראו. אבל גם אם הנתונים האלה היו בזמן אמת, בכל מקרה לא היה ניתן לטפל במקרה הספציפי הזה בגלל מזג האוויר הסוער שהיה באותם ימים באזור.

בדיון מיוחד בנושא שהתקיים השבוע בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת, התגלעה מחלוקת קשה בין המשרד להגנת הסביבה ובין משרד האוצר. "פקידות האוצר מנותקת לחלוטין מהצרכים הסביבתיים", טוענת גמליאל. "הם לא רצו לשים שקל על הטיפול במפגע הזה, היו מאבקים ומלחמות איתם. הם לא מבינים שאם לא מטפלים בכל הדברים מלכתחילה בניסיון למנוע מורכבויות של מפגעי סביבה, בסוף זה עולה להם הרבה יותר. אין להם בכלל ראייה אסטרטגית לגבי הצורך לכרוך סביבה וכלכלה, שזה בא ביחד. זה קיבעון מטורף שפוגע בסופו של יום בכלכלה הישראלית וחבל".

עונת הרחצה תיפתח בזמן?

"כן, אנחנו על זה ממש. האירוע בהחלט בשליטה. ההתגייסות של חיילי צה"ל, של השב"כ, של גופים פרטיים – זה ממש משהו מרגש והלוואי שהסולידריות וההתגייסות הזאת לעניינים סביבתיים תקבל את ביטויה לא רק במצבי חירום אלא גם בשגרה ואז מצבנו באמת יהיה מושלם. אנחנו בהחלט נעמוד ביעד של הפינוי והניקיון בכל החופים המוסדרים, כדי לפתוח בהם בזמן את עונת הרחצה".

 הריאיון המלא יתפרסם במגזין N12 החל מהערב ב-20:00.