בדרך לפתיחת השמיים? שופטי בג"ץ קבעו היום (רביעי) כי המכסה שהקציבה הממשלה לכניסת 3,000 נוסעים מדי יום והתניית היציאה מהארץ באישור ועדת חריגים טרם יציאה מישראל עבור מי שאינם מחוסנים או מחלימים – אינן חוקתיות. בהרכב של שלושה שופטים בראשותה של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הוחלט כי מדובר בהחלטה פוגענית שקיבלה הממשלה מבלי שהיו בידיה נימוקים הולמים או נתונים שעל בסיסם התקבלה ההחלטה.
פסיקת בג"ץ המלאה - לקריאה לחצו כאן
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בשל ההחלטה, תוקפן של ההגבלות לא יוארך ויפקע ב-20 במרץ, כלומר בצאת שבת הקרובה. בנוסף, השופטים הורו לממשלה לבסס הגבלות חדשות כלשהן על הכניסה לישראל והיציאה ממנה, "על תשתית עובדתית מקיפה ועדכנית ולהבטיח כי הן עומדות כנדרש במבחנים החוקתיים".
כתבות נוספות ב-N12:
>> אושר המתווה לפתיחת השמיים: כמה יורשו להיכנס לנתב"ג?
>> למרות סגירת נתב"ג: מי יוכל להיכנס או לצאת מישראל?
>> השרים אישרו: ישראלים יוכלו להיכנס לנתב"ג ללא ועדת חריגים
בהחלטת בית המשפט נכתב כי עוד לפני שהתקבלה החלטה הוא עמד על כך שההגבלות מהוות "פגיעה בליבת הזכות החוקתית לכניסה לישראל וליציאה ממנה ובזכויות נוספות המצויות בליבת מרקם החיים הדמוקרטיים". בית המשפט ציין עוד כי פרק הזמן הממושך והרצוף שבו חלות ההגבלות שהוטלו מבלי שניתנה שהות מספקת לאזרחים להתארגנות ומבלי שהובהר המועד שבו יוסרו במלואן וכן הסמיכות ליום הבחירות, "מעצימים את הפגיעה בזכויות אזרח".
"המדינה הדמוקרטית היחידה שבה הוגבלה באופן כה גורף זכותם של אזרחים להיכנס למדינתם"
בהחלטה גינה בית המשפט את הממשלה על כך שקיבלה את ההחלטה הגורפת מבלי שהיו בפניה בכלל נתונים על מספר האזרחים שנמצאים בחו"ל והמבקשים לשוב ארצה וכי לא ידעה לתת הסבר על קביעת מכסת הנוסעים היומית על 3,000 בלבד.
"הרושם שנוצר הוא שתחת השקעת מאמץ ומשאבים באכיפת הבידוד, שהפרתו היא העומדת במוקד החשש מפני התפשטות וריאנטים - העדיפה הממשלה להפעיל משטר של מכסות כניסה לישראל, שהוא משטר פשוט יותר לביצוע אך פגיעתו בזכויות יסוד קשה הרבה יותר", נכתב, "מסקנה זו מתחדדת לנוכח העובדה שמדינת ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה בעולם שבה הוגבלה באופן כה גורף זכותם של אזרחים להיכנס למדינתם".
בתנועה לאיכות השלטון שעתרה לבג"ץ בדרישה לבטל את התקנות הללו, בירכו על ההחלטה: "מדינת ישראל היא הדמוקרטיה היחידה בעולם שסגרה את הדלת בפני אזרחיה שלה, ועשתה זאת תוך שהיא גם מונעת מהם את זכותם הבסיסית להצביע בבחירות. אין זה אלא עוד סימפטום רע במיוחד של התנהלותה השערורייתית של הממשלה בניהול משבר הקורונה, של קבלת החלטות בשליפה מהרגע להרגע, ותוך רמיסה מתמשכת של זכויות יסוד חוקתיות. אנו מברכים על פסק הדין החשוב של בית המשפט העליון, וקוראים לכל אזרח ישראלי המעוניין בכך לשוב הביתה ולהצביע בבחירות".
גם באיגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית בירכו על ההחלטה: "מצער שבמקום לתכנן וליישם פתרונות ברי קיימא בנתב"ג ובגבולות, הממשלה הוציאה הנחיות בלתי הגיוניות ובלתי ישימות, תוך יצירת ועדות חריגים בעייתיות. מצב זה פגע גם בנוסעים וגם בבריאות הציבור. אנו מקווים שלאור החלטת בג"ץ הממשלה תיישם את הפתרונות המקצועיים המאוזנים לניהול מושכל של המעבר בגבולות".
החלטת בג"ץ על כך שההגבלות אינן חוקתיות תקשה על הממשלה לאכוף בידוד בקרב השבים מחו"ל. בתוך כך, הכנסת אישרה מוקדם יותר בקריאה שנייה ושלישית את החוק שמאפשר את אכיפת הבידוד של השבים מחו"ל באמצעות פיקוח אלקטרוני, כגון צמיד אלקטרוני או אפליקציית מעקב. המבודדים שישתמשו בציוד יידרשו לחתום על שטר חוב לטובת המדינה בגובה עלות האמצעי, למקרה שיזיקו לאמצעי או לא יחזירו.
הצעת החוק, שאושרה סופית, קובעת שאדם שלא הסכים לפיקוח אלקטרוני – יישלח לבידוד במלונית. 4 חברי כנסת תמכו בהצבעה ורק חברת הכנסת מיקי חיימוביץ' התנגדה. החוק גם קובע חריגים לאכיפה האלקטרונית: מי שקיבל אישור מוועדת החריגים מטעמים בריאותיים או הומניטריים וכן קטינים מתחת לגיל 14. אוכלוסיות אלה יוכלו לקיים את הבידוד בביתם, ללא מעקב טכנולוגי.